Környezetpusztítás

Tíz dolog, amit nem mondtak el neked az akkumulátorgyártásról – összefoglaló videó

Magyarországon az elektromos autók akkumulátorainak gyártását először Gödön biztosította a kormány a Samsung SDI gigaberuházásának támogatásával. Mára közel 20 hasonló, dél-koreai vagy kínai tulajdonú akksigyár létesült országszerte. A gödi beruházással évek óta foglalkozunk, cikkeink nyomán most egy összefoglaló videót is készítettünk a problémákról. Úgy véljük, a gödi gyár története állatorvosi lóként hordozza magában mindazokat a súlyos problémákat, melyek a hazai akkumulátorgyártást jellemzik – s amelyeket a kormányzat eltitkol a magyar emberek elől.

A Duna-parti kisváros, Göd iparosításának folyamatát a kezdetektől nyomon követtük az Átlátszón. Megírtuk többek közt, hogy a fideszes városvezetés hogyan játszott össze a  kormánnyal a beruházás EU-s támogatásból történő megszerzéséhez, majd hogyan titkolta el a lakosság elől a gyár negatív hatásait. 

Cikkeinkben feltártuk, hogy a hatóságok miként asszisztáltak a kiemelt beruházás engedélyeinek gyorsított kiadásához, mellőzve a környezetvédelmi és biztonsági szempontokat. A lakóházak közvetlen közelében felhúzott gigaüzemről kiderítettük: tűzvédelmi berendezések, katasztrófavédelmi engedélyek nélkül működhetett hosszú hónapokon át. Írásainkból kiderült azt is, hogy a cég a saját dolgozóit is súlyosan veszélyeztette, ami a munkavállalók megbetegedéséhez, sőt halálához vezetett. 

Minderről most egy videót is készítettünk, ami összegzi a hazai akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó, a kormány által titkolni kívánt tényeket – a környezetszennyezés eltussolásától és a biztonsági előírások mellőzésétől kezdve a lakosság és az önkormányzat teljes jogfosztásán át a hazai természeti erőforrások kiárusításáig. 

A gödi példa azt sejteti: egyelőre nincs gátja annak, hogy a kormány Magyarországot “akkumulátorgyártó nagyhatalommá” tegye és újabb távol-keleti cégek betelepülését támogassa. Még akkor se, ha ez további hazai települések tönkretételével, súlyos környezeti kockázatokkal és a magyarországi vízkészlet kifosztásával is jár.  

Szöveg: Bodnár Zsuzsa – Videó: Balogh Dénes, ifj. Sebő Ferenc

Megosztás