támogatási kampány

„Két jogász várt, hogy ők majd felügyelnek” — Sarkadi Nagy Márton támogatási felhívása

Bemutatjuk, hogy kik írják az Átlátszót. Sarkadi Nagy Márton elmondja, hogy miképpen próbálták gáncsolni tényfeltáró munkáját Rogán Antal propagandaminisztériumának dolgozói a végül rangos nemzetközi díjra jelölt cikkének készítése közben. Emellett bevallja, hogy korábban miben gondolkodott tévesen az újságírásról, valamint elmeséli azt is, hogy miről csevegett Nyerges Zsolt visszavonult oligarchával.

Sarkadi Nagy Márton már többedik alkalommal dolgozik az Átlátszónál, 2020 óta szenior oknyomozó újságíróként erősíti a szerkesztőséget. Az elmúlt években több jelentős, nemzetközi volumenű tényfeltárásban vett részt, egyebek között az Organized Crime and Corruption Project és a VSquare szervezésében dolgozó nemzetközi újságírócsapatok tagjaként.

Társszerzője volt annak a cikknek, amiben a magyar médiában elsőként az Átlátszó tudta az eladói oldalt megszólaltatva közölni, hogy Rogán Antal új neje még leányként több társával együtt 1022 hektár föld adásvételére szerződött. Ez az ügylet aztán végül nem ment végbe, de arról is Sarkadi Nagy írt, hogy Rogán új apósának érdekeltsége 2,2 milliárdos támogatást kapott.

Sarkadi Nagy számolt be arról, hogy — miközben a kormány megígérte, hogy népszavazás nélkül nem lesz döntés a Fudan Egyetemről — mégis átadásra került 14 milliárd forint értékű állami vagyon az egyetem alapítványába. Ő írta meg az egykor Habony Árpád rokonságának dolgozó, későbbi szocialista politikus történetét is, aki saját állítása szerint rendőröket vesztegetett meg.

14 milliárdnyi állami ingatlant és közpénzt ad a kormány a Fudan-alapítványba | atlatszo.hu

Ha Karácsonynak sikerül összegyűjteni az ilyenkor szükséges kétszázezer aláírást, a választók a következő kérdésről dönthetnek majd népszavazáson: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Társszerzője volt annak a cikksorozatnak, amely arról szólt, hogy Pesty László dokumentumfilmes az állami százmilliókból folytatott székelyügyi aláírásgyűjtő kampányába vonta a bukott moszkvai diplomata Kiss Szilárdot. Szintén társszerzőként derített fényt arra, hogy a Fidesz érdekeinek megfelelően „gyártott” választási kampánylufi, az úgynevezett Városháza-ügy mögött álló kulcsfigurák közös cégében milliárdos cégérték cserélt gazdát.

Elsőként írt arról, hogy Rogán Antal minisztériuma egy alapítványon keresztül milliárdokat ajándékozott az Alapjogokért Központnak és számos hasonló szervezetnek, köztük az Antall József Tudásközpontnak, Orbán Gáspár szakkkollégiumi alapítványának, egy facebookos mémoldalt működtető egyesületnek, egy politikuskeltető „gazdaságkutató” alapítványnak, egy történelmi intézetnek, egy kormánypárti „drogkutató” központnak, az Orbán Ráhelt interjúvoló dizájnszaklapnak és egy elit jogászklubnak is.

A cikksorozattal kapcsolatos érdekesség, hogy ennek az álcivil hálózatnak a nemzetközi leágazásairól szóló anyagát Sarkadi elsőként a VSquare platformjára írta meg egy olyan nemzetközi újságírói együttműködés részeként, amely ultrakonzervatív hálózatok közép-európai befolyásával foglalkozott. Az együttműködés eredményeként megjelent cikksorozatot az európai uniós oknyomozásokat támogató szervezet, az IJ4EU éves Impact Awards díjának tízes shortlistjére jutott.

A magyar álcivil hálózatnak állami pénzeket osztó Batthány Lajos Alapítvány először egy angol nelvű propagandaszájtnak adott támogatása miatt tűnt fel kollégánknak. Ezután adatigénylésekkel próbálta meg kideríteni, hogy mire ment még a pénzekből. A törvényes megoldás — azaz az iratok elpostázása — helyett egy invitálást kapott arról, hogy a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetirodában megtekintheti a papírokat. Arról, hogy ott mi fogadta, a következő videóban beszél.

A következő videóban arról mesél, hogy miben tévedett az újságírószakmával kapcsolatban.

Idén tavasszal Sarkadi Nagy az Organized Crime and Corruption Project nevű újságírószervezet által szervezett nemzetközi tényfeltárásban vett részt, amelynek során a Dubajban ingatlantulajdonos külföldiek kiszivárgott listáját dolgozták fel, a sztori magyarul egyedül az Átlátszón jelent meg. Az újságíró a magyar nemzetiségű ingatlantulajdonosok között egy százmilliós adóhiányt hátrahagyva emigráló üzletemberre és feleségére bukkant rá.

Valamint Nyerges Zsolt visszavonult oligarchára, akivel telefonon beszélgetett is, és a jópofa részletekről a következő videóban mesél.

Ha fontosnak tartod Sarkadi Nagy Márton újságírói munkáját, támogasd az Átlátszó szerkesztőségét egyszeri vagy rendszeres adománnyal, és/vagy az adód egy százalékának felajánlásával! A támogatási lehetőségek közül ide kattintva választhatsz.

 

Megosztás