aranyélet

Dubaji ingatlanvagyont találtunk a százmilliós adóhiányt hátrahagyva emigráló magyar üzletember nevén

104 millió forintos személyes adótartozás mellett összesen több száz millió forintos adóhiányt hátrahagyó, felszámolt cégek szegélyezik Meszlényi Tamás ­— Bissau-guineai útlevele szerint „Tom M. Csurgo” — magyarországi tevékenységét. Az üzletemberen nem lehet behajtani az adótartozást, mert évekkel ezelőtt külföldre távozott. Egy kiszivárgott adatbázis szerint Meszlényinek és feleségének kisebb ingatlanbirodalma van Dubajban.

Meszlényi Tamás neve Magyarországon nem forog közszájon. Pedig az üzletember és felesége a dubaji magyarok exkluzív csoportjából is kiemelkedő, valóságos kis ingatlanbirodalommal bírnak a közel-keleti emírségben egy kiszivárgott adatbázis alapján.

Az üzletember előélete is figyelemre érdemes. Meszlényi magát Bissau-guineai útlevelével, „Tom M. Csurgóként” azonosítva két, mára egyaránt felszámolt magyar céget is százmillió forintot meghaladó adóhiányba ügyvezetett. Egy harmadik, már felszámolt cégen a Nemzetgazdasági Minisztérium keresett több tízmillió forintot.

Meszlényi személyesen is 104 millió forint adóhátralékkal tartozik, ám ezt nem lehet rajta behajtani, ugyanis a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartása szerint külföldre távozott. A férfi és felesége nem válaszoltak megkeresésünkre.

Dubaji ingatlanvagyon

A 2020-as frissességű, kiszivárgott adatbázis, amelyben Meszlényi Tamás és Meszlényi Edina neve is feltűnik, dubaji ingatlanokkal kapcsolatos. Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) részeként működő emírség lakosságának háromnegyede külföldi. Sokakat a befektetési potenciál, másokat azonban a laza pénzügyi szabályozás vagy a pénzmosás lehetősége vonzanak az adóparadicsomba.

Az adatbázist eredetileg a nemzetközi bűnözést kutató, washingtoni központú nonprofit szervezet, a Center for Advanced Defense Studies szerezte meg. Az összesen 883 000 ingatlan adatait tartalmazó adatbázist aztán megosztották újságírókkal. A nemzetközi tényfeltárásban az Átlátszó az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) tagszervezeteként vett részt a magyar szálak feldolgozásában.

Dubaji milliárdosok: kiszivárgott adatbázis buktatja le a dubaji ingatlanba fektető bűnözőket és szankcionált politikusokat

Újságírók nemzetközi együttműködése dolgozta fel a kiszivárgott adatbázist, amelyből kiderül: pénzügyi bűnözők, a Nyugat által szankcionált orosz politikusok és korrupt európai tisztviselők egyaránt ingatlantulajdonosok az arab Emirátusokban, amely megengedő tartózkodási elvárásokkal és a kérdezősködés hanyagolásával csalogatja a befektetőket. Lenyűgöző felhőkarcolók, luxus életvitel és napos tengerpart – ezekről ismerszik meg Dubaj, a glóbusz gazdagjainak játszótereként ismert közel-keleti pénzügyi központ.

A kiszivárgott listán szereplő dubaji magyar ingatlantulajdonosok közül a legfigyelemreméltóbb Meszlényi Tamás és Edina esete. A házaspár az adatok értelmében összesen 7 ingatlannal, köztük 2 villával rendelkezik az emirátusban.

A kiszivárgott lista szerint Meszlényi Tamás tulajdonába tartozik egy 235 négyzetméteres, három hálószobás villa a Polo Townhouses luxusvilla-komplexumban, ami a világ legdrágább lóversenyének, a Dubai Világkupának is otthont adó Mejdan lóversenypálya tőszomszédságában fekszik.

A Damac Hills egyik ingatlanfejlesztésének látványképe (forrás: damacproperties.com)

Az adatbázis alapján Meszlényi Edina egy 450 négyzetméteres, öt hálószobás luxusvilla tulajdonosa az exkluzív Damac Hills lakópark Silver Springs szomszédságában — a parkos Damac Hills egyik vonzerejének a sportolási lehetőségeket, köztük a komplexum közepén elterülő Trump International Golf Clubot tartják.

A páros ezen túl, külön-külön és közösen, mindent összevéve még 5 apartman tulajdonosaként szerepel a listán.

A hét ingatlan becsült összértéke meghaladja a 830 millió forintot.

Ebből a vagyonból pedig juthatna azoknak a számláknak a rendezésére is, amiket Meszlényi Tamás vagy a cégei Magyarországon hagytak maguk mögött. Az üzletember az Opten cégadatbázisa szerint tucatnyi, mára jellemzően már megszűnt vállalkozásban is megfordult.

Pályázati ügyek

Ilyen a mára felszámolt Tamza Számítástechnikai Kft. is, amelynek 2007 és 2011 között résztulajdonosa volt a férfi, aki 2010 és 11 között ügyvezetői feladatokat is ellátott. 2009-ben a Tamza 74 millió forintnyi európai uniós támogatást nyert egy autókereskedő rendszer kifejlesztésére. Hiánypótlási kötelezettség nem teljesítése miatt aztán az állam elállt a támogatástól.

A kormányzati pályázati honlapon elérhető táblázat szerint a szabálytalansággal érintett összeg a Tamza Kft. esetében 0 forint volt, egyes jelek mégis arra utalnak, hogy valami gond mégis akadhatott. Ugyanis amikor Meszlényi és üzlettársai 2011-ben megváltak a tulajdonrészüktől, külön vastag betűvel beleírták az adásvételi szerződésbe, hogy a vevő „a Társaság által elkészített KMOP-1.1.4.-08-/1-2008-0036 számú projektet átveszi, és vállalja annak kötelezettségeit, beleértve a jogi és fizetési kötelezettségeket is”.

A cég aztán az új tulajdonos nevén múlt ki, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig csak a kényszertörlési eljárás megindultakor jelezte, hogy 80 millió forintos követelése van a céggel szemben — ez értelemszerűen azóta sem térült meg.

Céges adótartozások

2015-re a cégbírósági nyilvántartás szerint Meszlényi ügyvezetőként két újabb társaságot kormányzott kényszertörlésbe. Sőt, mire felszámolták őket, mindkét vállalat — a Gavco Trade Kft. és az Ergon Hungary Kft. is — felkerült a 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező vállalatok listájára. Az sajnos ismeretlen, hogy pontosan hogyan, és összesen mennyi hiányt hoztak össze a cégek.

A cégpárossal kapcsolatban külön érdekes viszont, hogy ezeket a cégeket az üzletember nem Meszlényi Tamásként, hanem „Tom M. Csurgo” néven ügyvezette. Cégiratokból kiderül, hogy az üzletembernek ehhez az avatárhoz illő, Bissau-guineai illetőségű útlevele is volt, amivel ilyenkor igazolta magát.

Welsz Tamás (forrás: Charity March)

Érdemes emlékezni arra, hogy éppen az ebből az országból származó passzusokkal házalt a Rejtő-mesébe illő életét 2014-ben nem kevésbé fantasztikus halállal lezáró Welsz Tamás is. Az ügyészség korábbi megállapítása szerint mintegy száz — hivatalosan hamisnak számító — bissaui útlevéllel flangáló ügyfele lehetett Welsznek, ebből azóta nem sokuknak a neve került napvilágra.

Meszlényi nevét akkoriban mindenesetre megszellőztette az Origo, az addig még kitűnő egészségnek örvendő „Tom M. Csurgo”-féle cégek pedig rövidesen romlásnak indultak. Mindenesetre az egyik Meszlényi-vezette társaság hátterében már ekkor feltűnt egy emírségekbeli vállalkozás.

2016-ban pedig azért írt a férfiről a HVG, mert az FBI-körözés alatt álló, ám így is a magyar kormányelit közelében üzletelő Ghaith Pharaon szaúdi pénzember új kézbesítési megbízottja, bizonyos Máthé Zita éppen Meszlényivel bizniszelt korábban.

Meszlényi Tamás végül 2019 második negyedévében került fel személyesen is a nagy összegű adóhiányosok magyar listájára, az akkori tudósítások szerint 104 millió forintos hátralékkal. A NAV nyilvános adatbázisa úgy tartja számon, mint akin nem lehetett behajtani a tartozást, mert külföldre távozott.

Meszlényit és feleségét szerettük volna megkérdezni a fentiekről, de sem e-mail-megkeresésünkre, sem az üzletember édesanyján keresztül eljuttatott üzenetünkre nem érkezett reakció. Kérdésünkre fia adóhátralékos ügyét Meszlényi Tamás édesanyja azzal kommentálta, hogy „felnőtt ember”.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. A címlapképen a Damac Hills Silver Springs részét bemutató brosúra egyik látványképe látható (forrás: damacproperties.com)

Megosztás