Nemzeti Együttműködés Rendszere

133 milliós támogatást kapott az alapítvány, ahol Rogán embere médiarutint szerzett

Kormányszimpatizáns tévészakértés a fő profilja az Oeconomus Alapítványnak. Az alig két éves gazdaságkutató intézet létrejötte óta összesen 133 millió forintos támogatást kapott közvetve a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Itt szerzett médiarutint Farkas Örs tájékoztatásért felelős miniszteri biztos is. A szervezet jelenlegi arca Pásztor Szabolcs, a közszolgálati egyetem docense.

Farkas Örs gazdasági szakot végzett ugyan, de bevallása szerint, nem erős a számokban. „A gazdaságtudomány az egy vállalati világnak a működtetése, a közgazdaságtudomány pedig a számok és a pénzügynek az elméleti része, én ez utóbbiban nem vagyok jó”  mesélte régi ismerősének, Bohár Dánielnek a Pesti TV egyik idei műsorában. Farkas mégis egy gazdasági kutatóintézet igazgatójaként, elemzőjeként szerepelt és szakértett rendszeresen a médiában 2019 és 2020 között.

2020 februárjában aztán kormányzati megbízást kapott: Rogán Antal kinevezte tájékoztatásügyi miniszteri biztosnak. „Elemzőből kerültem át erre a feladatra” mondta Farkas. De már Farkas korábbi munkahelye, az Oeconomus Alapítvány működését is az a nemhivatalos támogatási program segítette, amelyről korábban már megállapítottuk, hogy célja egy Fidesz-barát, álcivil szervezetháló létrehozása, és amelynek legfőbb finanszírozója Farkas mostani felettese, Rogán Antal propagandaminisztériuma volt.

A 2019 februárjában alapított Oeconomus alig két év alatt összesen 133 millió forintot kapott a támogatásokért felelős Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA). A gazdaságkutató alapítványt szálak fűzik egy kormányközeli kommunikációs tanácsadócéghez és a jegybank alapítványi cégbirodalmához. Farkas távozása óta az Oeconomus a közmédiában rendszeres megszólaltatott beszélő fejeként Pásztor Szabolcs, a közszolgálati egyetem docense dicséri szakértőileg Orbán Viktor kormányát a nyilvánosságban.

Politikusnak mentek, nem néptáncosnak

A ma 33 éves Farkas Örsöt fiatalon szippantotta be a politika: amikor a hozzá hasonlóan aktívan néptáncoló, fideszes Tessely Zoltánt 2010-ben a bicskei választókerületben megválasztották országgyűlési képviselőnek, Farkas már a politikus munkáját segítette. Ezután, alig 24 éves korában Farkast a Fidesz-KDNP jelöltjeként választották meg szülőfaluja, Tordas önkormányzati képviselőjének.

Farkas a szorosan vett politika mellett az állami-önkormányzati cégek világában, azaz a Magyar Államvasutak (MÁV), a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ingatlanfejlesztő cége és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. alkalmazásában is kipróbálta magát. Farkas a már idézett interjúban úgy fogalmazott: „az elmúlt tíz évből hetet-nyolcat a politika mellett gazdasági emberként is dolgoztam”.

A politikai karrier egészen biztos: Tessely után Hollik István, a Fidesz jelenlegi kommunikációs igazgatója vette a szárnya alá, Józsefvárosban pedig az akkori polgármester, a fideszes Kocsis Máté beosztotta az önkormányzati céges munkája mellett a saját kabinetfőnökének is. „Ez magában hordozta, hogy én a politikában fogok feladatot vállalni” mondta erről Kovács a Pesti TV-s interjúban.

2020 februárjában, eddigi pályájának csúcsán Rogán Antal tájékoztatásügyi miniszteri biztosnak nevezte ki, azóta a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjeként szerepel több-kevesebb sikerrel. Az elmúlt tizenegy évben megszokhattuk, hogy kormányzati emberek sosem kerülnek valóban éles interjúhelyzetbe, de Farkasnak az ATV 2020 áprilisi interjúműsorában még azzal a különösebben erősnek nem mondható kihívással sem sikerült megbirkóznia, hogy a riporter előzetesen nem egyeztette vele az adásban feltett kérdéseket.

„Én az elemzői létben szereztem tapasztalatokat, a kormányzati megszólalás ilyen szempontból […] sokkal nagyobb felkészültséget és tárgyi tudást igényel” mesélte a fiaskóról Farkas a Pesti TV-ben. De hogy jön az elemzői lét a tévérutinhoz? Hát úgy, hogy a képernyős gyakorlatot Farkas az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány munkatársaként szerezte meg a kormányzati kinevezését megelőző év során, amikor az alapítvány „igazgatójaként” és „politikai elemzőként” rendszeresen beszéltették a Fidesszel baráti médiában.

Ebben a 2019-es önkormányzati választások hajrájában a köztévének adott interjúban például a nagyobbik kormánypárt örök kommunikációs toposzát ismételve arról beszélt, hogy az ellenzék hátterében Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat.

Jó kérdés, hogy egy gazdaságkutató alapítvány munkatársaként miért egy politikai elemző turnézta végig a médiát. Ezt a többi kérdéseinkkel együtt elküldtük Farkas részére, de sem ő, sem az Oeconomus Alapítvány, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem válaszolt a levelünkre.

Véleményformáló szakértők, végeredményben közpénzből

2019 júliusában az Index szúrta ki, hogy az elvileg közszolgálati hírügynökség országos jelentőségű hírt csinált az Oeconomus kormányajnározó közleményéből, miközben az alapítványnak ekkor még egy honlapja sem volt. (Azóta lett honlap és Facebook-oldal is, utóbbi mindössze 4300 követővel).

Az alapítvány beszámolóiból pedig az is kiderül, hogy 2019-es létrejötte óta a tavalyi évvel bezárólag egy lyukas fillér árbevételt sem szereztek a piacról. Az Oeconomus működését szinte egészében az az összesen 133 millió forint biztosította, amit két tételben, támogatásként kaptak a Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA).

A Fidesz-közeli BLA-nak 2018 eleje óta összesen 11,3 milliárd forintot adott át támogatásként a központi költségvetés, valamint a Rogán Antal vezette propagandaminisztérium, azaz a Miniszterelnöki Kabinetiroda. A más bevétellel gyakorlatilag nem rendelkező BLA a beérkező összegek nagyját egyből továbbosztotta másoknak, legalább néhány esetben bizonyíthatóan Rogánék tudtával.

Rogánék küldték a milliárdokat, kormányközeli álcivilek rejtett támogatására költötték | atlatszo.hu

Álcivil házipénztárra bukkantunk: éveken át támogatta közpénzmilliárdokkal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Batthyány Lajos Alapítványt, ami a befolyt összegek oroszlánrészét egyből továbbosztotta másoknak – jellemzően Fidesz-közeli civilszervezeteknek. A többmilliárdos támogatási programot nyilvánosan sehol sem hirdették meg. Az alapítvány azóta a Karmelita kolostor mellé, tízmilliárdos villába költözött.

A BLA éves beszámolóiból kiderül, hogy az Oeconomusnak kifizetett támogatási pénzekre mindkét tétel esetében a bevételi oldalon a Miniszterelnöki Kabinetiroda támogatása volt a forrás.

A BLA támogatottjainak listáját az Átlátszó megszerezte, a kedvezményezetteket áttekintve pedig azt a következtetést vontuk le, hogy a sehol meg nem hirdetetett forrásokat Fidesz-barát, álcivil szervezetháló létrehozására és feltőkésítésére fordították. A szervezetháló tagjai között több olyan, az Oeconomushoz hasonló, „szakértő” intézet található, amelyek valós funkciójuk szerint különböző témákban a kormányt dicsérik a médiában, illetve a holdudvari kádereknek nyújtanak megélhetést.

Ilyen például a BLA nem hivatalos támogatási programjából 1,6 milliárd forintot kasszírozó Alapjogokért Központ jogi elemzőintézet, a Mandiner hetilappal sokrétű kapcsolatot ápoló Drogkutató Intézet vagy a BLA-s források mellett a nemzetpolitikai állami alapból is részesedő, ezekből mindösszesen 660 millió forintot behúzó történelmi think tank, a hasonnevű folyóirat archívumát felvásárló Rubicon Intézet is.

Nem tűnik véletlennek, hogy éppen annak a Rogán Antalnak a minisztériuma finanszírozza elsősorban azt a BLA-féle támogatási programot, amelyből a később éppen Rogán által szóvivőnek kinevezett Farkas Örsnek pozíciót és médiaszereplési lehetőségeket biztosító Oeconomus is 133 millió végeredményben közpénzből származó forintot kapott.

2019-ben, az Oeconomus létrejöttének évében az „alapítvány működése és kapcsolódó szakmai feladatainak ellátása” tárgyban kaptak 45 millió forintot, a következő évben ugyanerre 88 milliót.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványt 2019-ben gründolta Párkai Dániel ügyvéd. Az alapívány bejegyzett székhelye megegyezik Párkai ügyvédi irodájának címével. Érdekesség, hogy ugyanitt található a Clavis Consulting Kft. székhelye is a cég legutóbbi költözésénél Párkai járt el ügyvédként.

Törcsi Péter, a Clavis tulajdonosa (forrás: Alapjogokért Központ)

A mintegy három éve alapított Clavis Consulting Kft. tulajdonosa Törcsi Péter, a már említett Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. A céget 2018 decemberében a Fidesz-frakció nettó 11,4 millió forintért bízta meg szaktanácsadással a Brüsszel elleni harcban.

Törcsi cége a Miniszterelnökségtől is kapott megbízásokat: egy nettó 14,5 millió forintos feladatot egy ötéves brit elemzés feldolgozására, valamint egy 2,25 millió forintos munkát Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár kommunikációs kiképzésére. Az alig hároméves Clavis tavaly 139 millió forintos forgalom mellett már 55 millió forintos profitot ért el.

Bánkuty Tamás József (forrás: Oeconomus)

Az Oeconomust háromtagú kuratórium irányítja, köztük Párkaival, valamint a Matolcsy György jegybankelnök bizalmasaként emlegetett Bánkuty Tamás Józseffel. A férfi a gazdasági minisztériumból a központi bankba is Matolcsyval tartott, az utóbbi években a jegybank alapítványaiban kapott posztokat. Tavaly a korábban a kecskeméti és szolnoki főiskolák összeolvadásával létrejött Neumann János egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumába is bekerült.

Érdekesség: az Oeconomus honlapján található telefonszámot valamiért Bendarzsevszkij Anton veszi fel. A jelenleg a Magyar Nemzet újságírójaként és BLA berkein belül működő Danube Institute kutatási igazgatójaként dolgozó férfi 20152019 között a jegybank PAGEO nevű alapítványát igazgatta. Bendarzsevszkijtől szerettük volna megkérdezni, hogy miért nála csöng ki az alapítványi telefon, de elfogaltságára hivatkozva megszakította a hívást.

A harmadik kuratóriumi tag korábban Farkas Örs volt, ám miniszteri biztosi kinevezése után az ő helyére Kovács István jogász, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és a fideszes internethuszárokat képező Megafon Központ alapítója került. (A Megafon legutóbbi éves beszámolója alapján a Fidesz-barát véleményvezéreket fizetett Facebook-hirdetésekben toló kezdeményezésnek úgy adakoznak a magyarok, mintha nem lenne holnap: eddig összesen 251 millió forint támogatást bevételeztek magánszemélyektől).

Beszámolói szerint az Oeconomus a befolyt támogatási pénzek nagyját, mintegy 128 millió forintot el is költött a tavalyi év végéig. Ennek a nagyja (két év alatt összesen 81 millió forint) személyi kifizetésekre ment el.

Az eltapsolt millióknak nincs sok látszatja a tévés véleményformáláson kívül. Az Oeconomus Facebook-oldalán nagyjából kétnaponta jelenik meg egy új „elemzés”; ezeket tavaly gyűjteményes kötetben is kiadták. Az alapítvány legutóbbi beszámolójának szakmai része is arra helyezi a hangsúlyt: „az Oeconomus elemzéseit hétről hétre idézik a legnagyobb hazai lapok és televíziós csatornák, szakértőink pedig rendszeresen szerepelnek a médiában”.

Pásztor Szabolcs (forrás: Oeconomus)

A Fidesszel baráti médiában futtatott szakértő helyét a Rogán mellé szegődött Farkas Örstől mostanra Pásztor Szabolcs vette át. A Farkasnál valamivel nagyobb szakmaiságot mutató Pásztor a közszolgálati egyetem közgazdasági tanszékének docense, a jegybank Hitelintézeti Szemléjének korábbi szerkesztője.

Az Oeconomus honlapjára most már rendszerint feltöltik, hogy Pásztor docens mivel haknizik a közmédiában. A gazdaságkutató alapítvány elemzője a közelmúltban a jelzáloghitel-csökkentésről, a nyugdíjprémiumról és a kormány intézkedéseinek köszönhetően fokról fokra erősödő magyar gazdaságról szóló hírblokkban is megszólalt.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Farkas Örs (forrás: Oeconomus Alapítvány)

Megosztás