Kormánypropaganda

Külföldi szövetségesek, „civil” szervezetek segítik a genderideológia fantomjával hadakozó kormányt

Hogyan lett a genderideológia a magyar közélet legforróbb témája, és milyen hálózatokba kapcsolódnak Orbán Viktor körei ahhoz, hogy felszínen tartsák ezt a kitalált ellenfelet? Cikkünkben feltárjuk azokat a csatornákat, amiken keresztül az állam finanszírozza a genderellenes propagandát, bemutatjuk a genderellenes „civil” szervezetek politikai kapcsolatait, kitérünk a genderideológia fogalmának katolikus gyökereire és legelső magyarországi feltűnésére, Novák Katalin családminiszter nemzetközi „családvédelmi” hálózatainak orosz kapcsolódásaira, valamint arra az új hálózatra, amit a magyar genderellenes erők lengyel szövetségeseikkel immár Európában terveznek kiépíteni.

Ahogyan „egyre hidegebbek az esték, az embernek nincsen kedve máshoz, mint otthon, egy jó tea mellett elolvasni egy könyvet” meséli egy tavaly őszi, igényesen kivitelezett videóban Párkányi Eszter jogi elemző. Majd felmutat egy könyvet a kamerának. A borítón egy bajszos női arc látható, Párkányi körömlakkjának színével megegyező búzavirágkék háttér előtt. A cím: Genderőrület: Útmutató a globális mesterterv megértéséhez.

A könyvet eredetileg Marguerite A. Peeters amerikai-belga genderellenes teoretikus írta közel tíz éve. A Genderőrületmagyar kiadása Párkányi munkáltatójának, az Alapjogokért Központnak köszönhető. A tavalyi megjelenést követően gyakorlatilag Párkányi vált a kötet magyar arcává, miközben végighaknizta a kiadvánnyal a kormánybarát tévécsatornákat.

Párkányi Eszter a könyvvel és a sapkás műsorvezetővel a Pesti TV adásában

„A feministák összefogtak a homoszexuálisokkal, és sikerült elérniük azt, hogy a homoszexualitás elfogadottabbá váljon, főleg a nyugati társadalmakban (…) a következő, ahol most tartunk szerintem, az a transzszexuálisoknak az elfogadtatása. Viszont már készítik elő a terepet ahhoz, hogy a pedofília is elfogadott legyen”

magyarázta Párkányi a Pesti TV-ben a Genderőrület promózása közben. A Pesti TV-t ismeretesen Mészáros Lőrinc finanszírozza, aki Orbán Viktor miniszterelnök barátja és a leggazdagabb magyar.

De a Genderőrület csak egy csepp abban az új fideszes fősodorban, amelyet a kormánnyal baráti, sőt, akár finanszírozási viszonyban álló civil szervezetek áramoltatnak, és amelynek a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló nemzetközi szerződés, az Isztambuli Egyezmény is áldozatául esett.

Civil szervezetek dolgozták meg a közvéleményt

2017-ben nőjogi szervezetek támogatásával néhány ellenzéki parlamenti képviselő megpróbálta rávenni a fideszes parlamenti többséget, hogy gyorsítsák meg a három évvel azelőtt aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikálását, vagyis valóságos magyarországi alkalmazását. „Mi is azon dolgozunk, hogy az Isztambuli Egyezmény minél előbb kihirdetésre kerüljön” magyarázkodott akkor egy fideszes országgyűlési képviselő tévékamerák előtt. De ekkor a kormányhű, úgynevezett civil szervezetek is munkához láttak.

Az Alapjogokért Központ nyilvános közleményben arra kérte a kormányt, hogy mondjon „nemet a genderegyezményre”. A CitizenGO nevű szélsőjobbos nemzetközi aláírásgyűjtő platform magyar leágazása ezután fogta az Emberi Méltóság Központ nevű kormánybarát civil szervezet azonos tartalmú állásfoglalását, és csinált belőle egy petíciót, amit aztán cirka hatezren alá is írtak. „Szerintem egy ilyen, több mint hatezer személy által támogatott kezdeményezést nem lehet egy kézlegyintéssel lesöpörni” jelentette ki ezután a fideszes Répássy Róbert a parlamenti igazságügyi bizottság ülésén, mintegy jelezve: az Isztambuli Egyezmény aláírása lekerült a napirendről.

Orbán pártja azóta teljes hátraarcot hajtott végre. 2020-ban a parlamenti fideszes többség megszavazott egy nyilatkozatot, amely „elutasítja, hogy az Isztambuli Egyezmény Magyarországra, illetve az Európai Unióra nézve kötelező hatállyal rendelkezzen”.

„[Nekünk akkor egy munkacsoportos ülésen] teljesen egyértelműen megmondták, hogy az Isztambuli Egyezmény nem lesz ratifikálva Magyarországon” mesélte az Átlátszónak Nógrádi Noá áldozatsegítéssel és nőjogokkal foglalkozó szakértő. Nógrádi a NANE és a PATENT egyesület tagjaként többször részt vett olyan, kormányzati szervezésű munkacsoportok ülésén, ahol ezek a témák kerültek terítékre. Úgy érzi, hogy miközben a kormány tisztviselői a nőjogi szervezetek véleményére nem adnak, más szervezetekkel titokban együttműködnek.

„[A munkacsoportos ülésekről az] a benyomásom, hogy összemosolyognak a kormányt képviselő emberek és egyes civil szervezetek képviselői. Tök világos, hogy kik pajtik. Arról is meg vagyok győződve, hogy a háttérben is koordinálnak egymással” mondta Nógrádi az Átlátszónak. Ezután rövid listát sorolt fel az érintett szervezetekről, legelsőként említve az Alapjogokért Központot.

A cechet a propagandaminisztérium állja

A kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító Alapjogokért Központot (AK) a 2013-ban alapított Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. működteti. A cég alapítója Szánthó Miklós, aki egyszersmind a Fidesz-barát médiamonstrum KESMA kuratóriumi elnöke is. A kezdeti időszakban az Alapjogokért Központot (AK) a Fidesz pártalapítványa finanszírozta évi néhány tízmilliós összegekkel.

Ahogy a közelmúltban az Átlátszó kiderítette: az udvari jogászok ceruzája azóta egyre vastagabban fog a költségszámlán, a cechet pedig az adófizetők állják.

Az Alapjogokért Központ ugyanis az elmúlt néhány évben rejtett módon közel egymilliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Az Átlátszó által megtekintett dokumentumok szerint a kabinetiroda adományként a Batthyány Lajos Alapítványnak (BLA) adta a pénzeket, de ez a kevéssé ismert alapítvány csak a pénzek továbbcsatornázására szolgált. Több általunk megismert támogatói szerződésben a Jogállam és Igazság Kft. a támogatási összegek végső kedvezményezettjeként szerepelt. A támogatások 2018 és 2020 között összesen legalább 925 millió forintot tettek ki.

Novák Katalin családügyi miniszter prezentálja az Alapjogokért Központ kiadásában megjelent, A Genderelmélet kritikája című könyvet Szilvay Gergely szerző társaságában. Forrás: Alapjogokért Központ

Az AK-t működtető Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. beszámolóiból kiderül, hogy ezekben az években szinte kizárólag ezekből a támogatásokból jutott bevételhez a cég. A szervezetnek nem kellett sokat dolgoznia az összegekért: az általunk látott egyik szerződés külön megállapította, hogy a pénzért „cserébe Támogatott ellenszolgáltatás nyújtására nem köteles”.

A voltaképpeni finanszírozó, a propagandaminisztériumnak is becézett Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője Rogán Antal, akinek a magyar választókat Soros Györggyel és migránshordákkal riogató kommunikációs kampányokban volt kulcsszerepe korábban. Ma úgy tűnik, hogy a 2022-es választások előtti kormányzati propagandában a migránsok helyét a feministáknak és a szexuális kisebbségeknek szánják.

Az ellenség a genderideológia

„Kormányzati emberek már egy ideje nem emlegetik legyőzendő ellenfélként az Isztambuli Egyezményt” mondja Nógrádi Noá „azóta a hívószó a »genderideológia«. De ugyanarról van szó: hogy ezek a gonoszok fel akarják rúgni a hagyományos magyar életmódot és értékrendet”. Szerinte az Orbán-kormány számára kényelmes egy kitalált „genderideológiával” vitatkozni. „[Úgy csinálnak], mintha gender a társadalmi nem definíciója az identitásról szólna […] és aztán ezzel a szalmabábbal vitatkoznak. Amikor a valóságban identitásról szó sincs. Nem azért veri meg egy férj a feleségét, mert a feleség nőnek identifikálja magát, hanem azért, mert azt gondolja, hogy a felesége egy nő, és ő meg férfiként uralkodhat felette. A magyar kormány nem hajlandó valóságként kezelni ezt az erőszakformát.”

Decemberben a fideszes többségű Országgyűlés törvényben tiltotta meg, hogy egyedülállók (melegek, heterók, akárkik) olyan gyerekeket fogadhassanak örökbe, akikről egyébként az államnak kéne gondoskodnia. Egy évvel ezt megelőzően Kövér László házelnök, Orbán régi szövetségese, egy kampányrendezvényen a pedofilokhoz hasonlította a gyereket örökbefogadni óhajtó LMBT embereket: „Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze”.

A mostani törvényalkotási szezon egyik a sajtóban is futtatott javaslata, a fideszes Kocsis Máté által benyújtott pedofilellenes törvénycsomag is összekapcsolja a melegeket a pedofilokkal, a javaslat ugyanis a családok védelméről szóló törvénybe iktatná, hogy „az anya nő, az apa férfi”.

A genderellenes mozgalom kutatói szerint a genderideológia fogalmát eredetileg a Vatikán szellemi holdudvarában alkották meg, afféle reakcióként arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete nemzetközi dokumentumaiban a 90-es évek során megjelentek a női egyenjogúság fogalmi eszközei. A katolikus egyház attól félt, hogy az új gondolatok az abortusz és a homoszexualitás népszerűségét fogják maguk után vonni.

Testterápia laikusoknak Pikáns mellékszál, hogy a genderelméletnek is nevezett, kitalált teória egyik leghangosabb nemzetközi ellenfelét, a melegek házasságát a család védelmében ellenző Tony Anatrellát a párizsi érsek 2018-ban eltiltotta papi hivatásának gyakorlásától, miután napvilágra került, hogy a befolyásos francia pap-pszichoterapeuta különféle szexuális cselekményekre vette rá férfipácienseit a homoszexualitásból „kigyógyító” „testterápiái” során. A franciaországi katolikus egyház első pedofilellenes útmutatóját szerző Anatrelláról az is kiderült, hogy 2015-ben egy vatikáni szervezésű püspök-továbbképzésén azt oktatta az egyházi vezetőknek, hogy világi hatóságoknak nem szükséges jelezniük azt, ha a püspökségük papjai által elkövetett pedofil cselekményekről kapnak jelzést.

„A genderideológia egy olyanfajta újpogányság, amelynek kitűnő táptalajt biztosít az európai identitásválság” magyarázza Párkányi a Genderőrületreklámvideójában. Marguerite A. Peeters könyvének az Alapjogokért Központ által közzétett összefoglalója szerint ezt az ideológiát „gender-feministák és a homoszexuálisok” népszerűsítik a férfi-női kapcsolatok, a házasság és a család ellenében. Az Alapjogokért Központ ugyanakkor reménykedve tekint a jövőbe, mert „egyre több férfi és nő vágyik arra, hogy felszabaduljon a nyugati kulturális forradalom manipulátorainak politikai és kulturális hatalma alól” olyan, „nem nyugati kultúrák” segítségével, „amelyeket még nem sikerült megmételyezniük a gender-aktivistáknak”.

„Genderideológia” Magyarországon: az első kísérlet

Az olvasónak valószínűleg nem tűnt fel, de a katolikus egyházhoz közeli személyiségek néhány éve már sikertelenül megpróbálták Magyarországra importálni a genderideológia” fenyegető rémét. 2016-ban az európai genderellenes szcéna több prominense, így Peeters és a német Gabriele Kuby egyes könyveit is kiadta a sümegi John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központ. A két nőt egyébként oktatónak is invitálták a frissiben gründolt úgynevezett jövőegyetemre. A magyar katolikus egyház több befolyásos alakjának támogatását is bíró, bevallottan keresztény irányultságú közösségi főiskola ugyanakkor végül el sem indult. A jövőegyetemet működtető cég ügyvezetőjét, Fülep Dánielt a tulajdonos pár hónap után eltávolította, miután felmerült: a volt pálos szerzetes teológus elsikkaszthatott a Magyar Nemzeti Bank alapítványaitól származó pénzösszegeket. A céget végül felszámolták.

Marguerite Peeters Budapesten. Forrás: youtube

Ekkoriban Peeters személyesen is ellátogatott Budapestre, hogy a jövőegyetem szakmai partnere, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola épületében beszéljen az akkor magyarul kiadott könyveiről. Az eseményen készült felvételeken látszik, hogy legfeljebb néhány tucat érdeklődő volt kíváncsi Peetersre, akit Székely János püspök mutatott be az enervált hallgatóságnak. Hogy ugyanennek a szerzőnek az újabb könyvét ma a köztévében mutatják be és szerte az ország könyvesboltjaiban kapható, az egyedül az Orbán-rezsim propagandarendszerének tudható be, amelyben a kereszténynek mondott szélsőségesek egyre nagyobb teret kapnak.

Szélsőkeresztény térhódítás Olyan radikális „keresztények”, mint például a korábban a hungarista Pax Hungarica Mozgalomhoz (PHM) tartozó Szász Péter rendszeresen szerepelnek a kormánnyal baráti médiában. Szász a „szodómiát” a gyilkossággal felérő bűnnek tartja, amit „katolikus álláspontként” futtat több Fidesz-közeli médium. A férfi nemrégiben sikertelenül indult a balatonszepezdi időközi polgármester-választáson, a kampányát féltucatnyi Fidesz-közeli médiás alak támogatta. Korábban szintén a szálasista PHM tagja volt a kormánybarát médiában gyakorta vendégeskedő Bódi Ábel. „Fel kell vennünk a harcot [a homoszexuális lobbi ellen]” nyilatkozta korábban Bódi a Mandinernek. Bódi Ábel nemrégiben „katolikus aktivistának” vallotta magát a vasarnap.hu főszerkesztőjének, Vágvölgyi Gergelynek adott interjújában, ahol arról beszélt: az „LMBTQ-propaganda […] embereket visz tévútra, nemzeteket rohaszt szét és hozzájárul a liberális diktatúra kiépítéséhez”. Ez az önmagát keresztényként definiáló hírportál szintén sajátos új színfolt a magyar közéletben.  A 444 jellemzése szerint a vasarnap.hu „közpénzből szállítja nagyüzemben a meleg- és az abortuszellenességet”. Tavaly év végén a főszerkesztő publicisztikában szólt be a pápának, aki Vágvölgyi szerint a magyar katolikus közvéleményhez képest túlzottan elfogadó a homoszexuálisokkal. A szájtot kiadó Kovács K. Zoltán alapítvány 2019-ben 21,5 millió forint támogatást kapott a Miniszterelnökségtől „az üldözött keresztényekkel kapcsolatos kommunikáció elősegítésére”. Tavaly 100 millió forintot kaptak a humán tárcától keresztény könnyűzenészek képzésére és reklámozására, a szájt rendszeres szerzői közé tartozik például a Szász Péter polgármesteri kampányát támogató újságíró, Trombitás Kristóf is.

A kormányközeli propagandamasinériában gyakran nem világos, hogy hol húzódnak a határok fideszes politikusok, kormánytisztviselők, kormányzati hátterű „civil” szervezetek és a szövetséges média között. Vegyük például az Axiómát, amit 2019-ben alapítványként hozott létre Giró Szász-Áron. A 28 éves Giró-Szász miniszterelnöki biztosként dolgozik, Orbán Viktort a keresztény mozgalmakkal való kapcsolattartásban segíti, és Orbán Gáspár egykori egyetemi szakkollégiumának fontos alakjaként írtunk róla korábban.

Az Axióma szerint a világ: Pride-zászlós homoszexuálisok mindenki más ellen. Forrás: Axióma

Az Axióma animált videókat gyárt és terjeszt, amikben társadalmi kérdésekről van szó, például a „genderelméletről”. Az Axióma gyártott egy olyan, animációval kísért videómonológot is, amiben Novák Katalin családügyi miniszter győzködte arról a nőket, hogy rendjén való a férfiaknál kevesebb fizetést kapniuk és több terhet viselniük. Ez a videó ugyan kisebb botrányt kavart, de a fideszes mainstram médiában a mai napig Novák folyik a csapból is.

„Ugye minden héten van valami családvédelmi dolog, amit a Kata be tud jelenteni” mondta nemrégiben Semjén Zsolt a Telexnek.

Novák mondott nemrégiben ajánlót az Alapjogokért Központ reklámvideójában a szervezet által kiadott újabb genderellenes könyvről: ez A genderelmélet kritikája címet viseli, és Szilvay Gergely írta.

A családminiszterasszony

A fideszes politikusnő csillagzata a 2010-es Fidesz-hatalomátvétel óta töretlenül emelkedik, amit nem kis részben a „hagyományos családi értékek” aktív képviseletének köszönhet. A magyar mellett angolul, franciául és spanyolul folyékonyan beszélő Novák államigazgatási karrierje a külügyben indult, majd 2014-ben nevezték ki családügyi államtitkárnak. Ma már tárca nélkül, de miniszteri rangban viszi ezt a témát.

„Hetedik éve veszek részt [az Európai Bizottsággal zajló] vitákban, és számolatlanul tudnám sorolni azokat a dokumentumokat, amelyekben búvópatakként felbukkannak olyan genderideológiai megközelítések, amelyeket ránk akarnak kényszeríteni” nyilatkozta tavaly Novák, aki hozzátette, hogy „természetesen az ideológiai harcokban szükség van szövetségesekre”.

Novák Katalin a családkonferencián. Forrás: novakkatalin.hu

Hol találta meg Novák ezeket a szövetségeseket? 2017-ben a főcsaládügyér háziasszonykodása mellett tartottak négynapos családkonferencia-dzsemborit Budapesten, ami több kisebb eseményt fogott össze, így az éves Családok Világkongresszusát (WCF) vagy az európai abortuszellenes szervezetek One of Us fórumát. A 444 kommentárja szerint Novák „lelkesen asszisztált a legsúlyosabb orosz és amerikai homofóbok budapesti találkozójához”.

A családok védelmében, Moszkvában

A központját Illinois-ban működtető WCF kulcsszerepe az amerikai keresztényfundamentalisták és az orosz ortodox egyház, illetve a „családvédelmi” agendát finanszírozó orosz oligarchák közötti kapcsolat kiépítésében valóban jól dokumentált. A család védelmére hivatkozó WCF világszerte melegellenes és abortuszellenes intézkedéseket támogat így például azokat az oroszországi melegeket megcélzó törvényeket, amik a Szocsiban tartott téli olimpia idején 2014-ben számos nemzetközi kritikát kiváltottak.

Ugyanebben az évben tört ki az orosz-ukrán háború, aminek köszönhetően a 2014-es WCF-kongresszus cégérét is át kellett festeni. A nyugati kormányok ugyanis egyöntetűen elítélték Oroszország szerepét a konfliktusban, amit nemzetközi szankciók követtek. Az Egyesült Államok szankciós listájára felkerült Vlagyimir Jakunyin, az orosz vasúttársaság akkori elnöke is, akit szoros szálak fűznek a WCF-hez. Ilyen előzmények mellett a Moszkvába tervezett WCF-világkongresszust hivatalosan lemondták, viszont ugyanabban az időben, immár az orosz kormányzat szervezésében tartottak egy, a WCF-re nagyon hasonlító konferenciát.

Magyarország volt az egyetlen olyan európai uniós tagország, ami kormányzati szinten képviseltette ezen magát Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) államtitkárhelyettese személyében. Prőhle és Novák ebben az időben ugyanúgy az Emmiben dolgoztak Balog Zoltán miniszter alatt – köztudott, hogy a politikától azóta visszavonult, civilben református lelkész Balogot a napokban szentelték püspökké. A minisztérium később azzal magyarázkodott, hogy Prőhle helyettes államtitkári rangja nem érte el az úgynevezett „politikai szintet”.

Prőhle Gergely Moszkvában. Forrás: cink.hu

Prőhle az Átlátszó megkeresésére „nagyon vidám összejövetelként” emlékezett a Kremlben tarott „bulira”, ahol a „magyar családpolitika jogszabályban is megjelenő fejleményeiről” mondott beszédet. Azt is elárulta, hogy eredetileg Balog Zoltánnak jött a meghívó, aztán lecsúszott Novák Katalinhoz, végül pedig őhozzá. Arra nem emlékezett, hogy ki invitálta a minisztert, vagy hogy ki fizette az utat, de elmesélte, hogy a mai napig őriz egy kedves ottani emléket: egy kitűzőt azzal az orosz nyelvű felirattal, hogy „sok gyerek jó”.

A konferencia újramárkázása előtt még Novák készült Moszkvába derül ki a Shaltai Boltai orosz hackercsoport által kiszivárogtatott e-mailekből. Az e-mailek valószínűleg egy, az ultranacionalista Alekszandr Dugin filozófus eurázsiai mozgalmához közel álló orosz tisztségviselő postafiókjából származnak. A Buzzfeed korábbi cikke szerint orosz nacionalisták és konzervatívok arra használják a „családbarát” szervezetek amerikai és nemzetközi kapcsolati hálóit, hogy Oroszország geopolitikai szempontrendszerét népszerűsítsék.

Igor Beloborodov a magyar parlamentben 2012-ben. Forrás: videotorium.hu

Egy kiszivárgott, a konferencia résztvevőit tartalmazó lista szerint Novák moszkvai repülőjegyét az ortodox tradícióban különösen jelentős szerepet betöltő, Szent Andrásról elnevezett alapítvány fizette volna. Az alapítvány elnöke Vlagyimir Jakunyin. Novák meghívója a lista szerint Igor Beloborodovtól, az Orosz Stratégiai Tanulmányok Intézete (RISS) demográfiai osztályvezetőjétől érkezett. Nyugati kritikusai szerint a RISS keretrendszert és ideológiát szállít propagandaműveletekhez, és feltehetően külföldi választásokat is befolyásol, míg Oroszországban olyan intézetként tartják számon, ahol

kiérdemesült titkosszolgák visszavonulásuk előtt még futhatnak egy tiszteletkört.

Novák sajtóirodáját e-mailben kérdeztük arról, hogy mi igaz a kiszivárgott adatokból, de nem kaptunk választ. A RISS honlapján ugyanakkor olvasható egy levél, amelyben Novák megköszöni Beloborodovnak egy 2015-ös budapesti népesedéspolitikai konferencián való részvételét. Beloborodov neve a 2017-es budapesti konferenciacsokor felszólalói között is olvasható.

Diplomatafurgonnal hajtott be a Fekete Madonna Beregszászra Egy videófelvétel tanúsága szerint Beloborodov 2012-ben is Budapesten járt, méghozzá a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége szervezésében a parlamentben tartott Az Élet: Ajándék elnevezésű nemzetközi abortuszellenes konferencia előadójaként. A férfi előbb az Orbán-kormányt méltatta („hatalomra került egy olyan felelősségteljes politika, amely nagyon pozitív megoldások irányába hajlik, ami egyébként egyáltalán nem jellemző Európára”), majd a demográfia vastörvényét ismertette („egy nőnek 2,1 gyereket kellene szülnie”), végül rátért a saját, Óceántól Óceánig elnevezésű kezdeményezése ismertetésére. Ennek keretében a częstochowai Fekete Madonna ikonját hurcolták körbe Európában és Amerikában, miközben a magzati életet védő törvényekért könyörögtek. A processzus magyarországi szervezője az Alfa Szövetség elnökeként ismert abortuszellenes aktivista, Téglásy Imre volt. A projekt online beszámolójában érdekes történet olvasható: a szlovák-ukrán határátlépéskor az ikont az azt szállító Életmobilból ideiglenesen átpakolták egy magyar diplomatafurgonba, és aztán így furikázták a Fekete Madonnát a magyarlakta Beregszászba. Az orosz szervezésű processzustól berzenkedő ukrán hatóságok ilyetén kicselezésére a sztori szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes támogatása miatt volt kapható a magyar külszolgálat. Az ikon aztán Magyarországot is megjárta, ahol több katolikus püspök is örömmel fogadta Téglásyékat.

Rémy Bonny belga politikai elemző és LMBT-aktivista szerint „Oroszország nemzetközi küzdelme az LMBT-jogok ellen inherens részét képezi az Európai Unió liberális demokráciáját aláásni törekvő orosz stratégiának. Az orosz titkosszolgálatok nemzetközi homofób hálózatokon keresztül magyar kormánypolitikusokkal kerültek kapcsolatba. Azóta Magyarországon az LMBT-jogok megfogyatkoztak, a kormány pedig uniós szinten is megvétózza az LMBT-vonatkozású jogfejlődést”.

Szerinte „a magyar kormány kapcsolatai Oroszországgal az ország és az EU nemzetbiztonságát is veszélyeztetik”.

Novák Katalin személyes kapcsolatai különböző orosz személyekkel. Forrás: Rémy Bonny

„Nagyon kérdéses orosz személyek, illetve magyar politikai aktorok között volt interakció ezekben az ultrakonzervatív ügyekben”  mondta Bonny az Átlátszónak.

Kérdéses orosz személyek kapcsolódnak ahhoz a CitizenGo nevű nemzetközi online petíciós platformhoz is, ami szavazatgyűjtéssel kérte a Fideszt az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának elhalasztására 2017-ben. Kiszivárgott e-mailek szerint a CitizenGO egy elnökségi tagja, Alekszej Komov aki a WCF képviselőjeként a 2014-es, végül lemondott moszkvai világkongresszus szervezésében is központi szerepet játszott a mély ortodox hitéről is ismert dollármilliárdos orosz oligarcha, Konstantin Malofejev közeli munkatársa.

2014-ben Malofejev a kelet-ukrajnai lázadó katonai csoportok pénzügyi támogatása miatt került az uniós szankciós listára. Ugyanebben az évben titkos konferenciát szervezett Bécsben, ahol orosz és európai nacionalisták és fundamentalisták elmélkedtek azon, hogy miképpen mentsék meg európát a „sátáni” meleglobbitól. Legalább egy felszólaló Vlagyimir Putyin orosz elnököt dicsérte megmentőként.

A CitizenGO jól beágyazott a magyarországi kormánybarát „civil” szcénában is. Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ (EMK) vezetője a petíciós csapat magyar műveletekért felelős vezetője volt korábban. Frivaldszky férje KDNP-s expolitikus. Frivaldszkyéknek van egy cége is, a tatai Galagonya vendégházat működtető Frivald Consulting Kft.

Frivaldszkyék cégének 7 millió forint támogatást ítéltek meg 2020-ban a haveri vendéglátósoknak szóló pénzosztogatós Kisfaludy-programból: a nagylelkű ajándékpénz a cég szokásos egy éves árbevételének felel meg.

A CitizenGO jelenlegi magyarja, Schittl-Zaymus Eszter az EMK korábbi munkatársa.

Nemzetközi hálózatot akarnak

Az Alapjogokért Központ és az EMK egyaránt támogatják a lengyel Ordo Iuris által szervezett, az Isztambuli Egyezmény ellen Európa-szerte fellépni kívánó aláírásgyűjtést. A jobboldali lengyel kormány rossz szellemeként ismert lengyel szervezetről korábban megírtuk: új javaslatuk alapján a külföldön végzett abortuszokért is büntetnék a lengyel nőket.

A magyar kormányzati pénzből működő Alapjogokért Központ és az Ordo Iuris nemrégiben bejelentette, hogy

„konzervatív erők” nemzetközi hálózatát tervezik megteremteni az európai „nemzeti-konzervatív ébredés” érdekében.

Szánthó Miklós (Alapjogokért Központ) és Tymoteusz Zych (Ordo Iuris). Forrás: Alapjogokért Központ

Az Alapjogokért Központ képviselői nemrégiben ellátogattak Varsóba, ahol a lengyel igazságügyminiszter-helyettes Sebastian Kaletával és az ex-Ordo Iurisos külügyminiszter-helyettessel, Paweł Jabłońskival egyeztettek. Áprilisban a lengyelek vendégeskedtek az AK budai székházában. A két szervezet szorosan együttműködik az Isztambuli Egyezmény elleni küzdelemben és az „összeurópai think-tank hálózat kiépítésében”.

Novák Katalin családminiszter ma egy új nemzetközi kezdeményezés, a Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) vezetője. A szervezet vezetői és szakértői között a globális ultrakonzervatív hálózat ismert arcait találjuk, köztük Igancio Arsuagát a CitizenGOtól vagy Brian Brownt a WCF-től.

Tavaly Orbán Viktor utasítására 38 millió forint költségvetési támogatást kapott egy meg nem nevezett „konzervatív, tradicionális értékeket képviselő, magyarországi egyesület” a Novák-féle szervezettel való együttműködés céljából. A Hálózat és szövetségesei idén novemberben a magyar parlamentben tartják az éves gyűlésüket, ahova európai, amerikai és a világ más részeiből érkező politikai vezetőket várnak.

Sarkadi Nagy Márton

A cikk elkészültét az Investigative Journalism for Europe (IJ4EU) alapja támogatta. Címlapképi grafika: Jeney Flóra Anna

Megosztás