Propagandagépezet

Közpénzből osztotta az oroszbarát és fideszes mémeket egy facebookos propagandaoldal

A 208 ezres táborral bíró Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldal hetente gyakran több száz, köztük a Fideszt támogató képet oszt meg a közösségi szájton. Az oldal működtetésére egy Fidesz-közeli egyesület 2019-ben közpénzből származó 5,8 millió forintot kapott. A pénzt csavarosan, egy alapítványon keresztül küldték, de a szálak Rogán Antalhoz vezetnek.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

2019. október 1-én, kevesebb mint két hétre az önkormányzati választásoktól egy kép tűnik fel a Patrióta Európa Mozgalom elnevezésű Facebook-oldalon. A képen egy helyes kislány tart egy táblát a következő felirattal: Csak azért is Fidesz.

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / fb

A helyes kislány egyébként az argentín Martina Stoessel színész-énekes, aki a Violetta című tinisorozat címszereplőjeként a kép 2013-as eredetijén a sorozat második évadát reklámozta alig tizenhat évesen. A képet mémalapanyagként használva befideszesíteni és a közelgő választásra utaló kommentárral kiposztolni, netán eleve máshonnan átvenni egyszerű és olcsó propaganda.

A fideszes Violetta-mémet végül 1,6 ezren lájkolják és közel kétszázan a saját ismerőseik számára is megosztják.

A Patrióta Európa Mozgalom (PEM) hetente akár több száz, jellemzően máshonnan átvett képet posztol a mintegy 208 ezer követőjének, amivel a magyar facebookos propagandaszájtok élmezőnyéhez tartozik.

Ennek a világosan magánérdekű pártpropaganda-oldalnak a működésére adott közpénzt egy alapítvány 2019-ben.

A Batthyány Lajos Alapítvány ebben az évben 5,8 millió forint támogatást adott a „Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldalának fejlesztése, működtetése, szerkesztése” címen egy egyesületnek.

A szálak Rogán Antalhoz vezetnek

A Battyhány Lajos Alapítványnak (BLA) pedig onnan van pénze, hogy 2016 óta összesen több mint 10 milliárd forintot kapott a közpénzből gazdálkodó Miniszterelnöki Kabinetirodától (MK) adományként. A BLA legutolsó, 2019-es beszámolójából kiderül, hogy ebben az évben összesen 3,53 milliárd forintot kapott a Miniszterelnöki Kabinetirodától, míg ezen kívül gyakorlatilag semmilyen bevétellel nem rendelkezett.

Rogán Antal propagandaminiszter. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

A propagandaminisztériumnak is becézett Miniszterelnöki Kabinetirodát Rogán Antal vezeti, az intézmény felada a kormánykommunikáció összehangolása. Nagy része van abban Rogán Antalnak is, hogy választók többször is a Fidesz-KDNP-t hatalmazták meg azzal, hogy vezesse az országot — nyilatkozta nemrégiben Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Telexnek.  „Az ő dolga, hogy az egész magyar társadalomhoz eljussanak az üzenetek” — mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nemrégiben szintén a Telexnek. Logikusnak tűnik, hogy a propagandaminiszter portfóliójába a facebookos véleménybefolyásolás is beletartozik.

A BLA szerepe gyakorlatilag kimerül a pénzek továbbosztásában: a 2019-ről szóló beszámoló alapján számításaink szerint ebben az évben a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodától (MK) érkező pénzek 88 százalékát továbbadományozták más szervezeteknek.

A Miniszterelnöki Kabinetirodától kapott lista fejléce és idevágó sora

A részleteket firtatva beadott közérdekű adatigénylésünkre a BLA-tól a mai napig nem érkezett érdemi válasz. Az MK-nak küldött közérdekű adatigénylésünkben a kormányszerv és az alapítvány között 2018–2020 idején létrejött szerződéseket és a szerződések minden igazolását kértük. Az MK-tól erre egy Batthyány Lajos Alapítvány által támogatott szervezetek című listát kaptunk, amin a Patrióta Európa Mozgalom oldalára költött pénz is szerepel.

Ők szervezik Orbán évértékelőit

A listából az is kiderül, hogy a Facebook-oldalt a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) működteti. Ezt ugyan világosan nem jelzi a Facebook-szájt, viszont elérhető rajta egy hivatkozás a patriotaeuropa.hu domainre, amit ugyanez az egyesület jegyzett be. Azt nem lehet tudni, hogy konkrétan kik posztolnak, a Facebook reklám-adatbázisából mindössze annyi derül ki, hogy összesen 5 darab (négy magyar és egy svájci illetőségű) személy adminisztrálja.

Az MPEE-nek világos kötődése van a kormánypárt felé, ugyanis két évtizede ők szervezik Orbán Viktor minden esztendőben megtartott évértékelő beszédét. Az egyesület elnöke 2019 óta Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős korábbi államtitkára. Róla úgy tartják, évtizedek óta Orbán Viktor bizalmasa.

Ebben a budapesti épületben működik a Batthyány Lajos Alapítvány és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület Fotó: Sarkadi Nagy Márton

Érdekes egybeesés, hogy az MPEE pontosan ugyanabba a lakásba van bejelentve, mint a BLA. A két szervezet székhelye a budapesti Oktogon közelében lévő Eötvös utca egyik bérházának egy első emeleti lakásában található. A házon gravírozott tábla jelzi az alapítvány bentlakását, az egyesületre utaló jelet viszont nem látni.

Az egyesület 2019-ben egyébként bizonyos „rendezvényekre” és „kiadói munka támogatására” további tízmillió forintot kapott a BLA-tól. Az egyesülettől egyelőre nem kaptunk választ a többi mellett arra a kérdésünkre sem, hogy konkrétan milyen rendezvényt támogattak közpénzből. A BLA-nak és az MK-nak elküldött kérdéseinkre is várjuk még a választ.

Még radikálisabbra szítják a Fidesz-tábort

A PEM Facebook-oldalán meg- és továbbosztott képek egy része értéksemlegesen pozitív kulturális tartalom (idézetek, tájak, épületek stb.), egy másik része világosan pártérdekeket szolgál: az arányok folyamatosan változnak. A PEM tőkéjét a kétszázezer feletti követőtábora jelenti: a véresszájúbb, de hasonló jellegű ELÉG nevű oldal például 154 ezer, a szintén Fidesz-barát Számok 64 ezer követővel bír.

Az oldal által végzett konkrét kampánytevékenységre jó példa: 2020 októberében a PEM egy olyan képpel szállt be a tiszaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás napján a Fidesz jelöltje mellett a kampányba, ami Koncz Zsófia ellenfelét szidja:

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / Facebook

A 444 korábban úgy jellemezte az oldalt: oroszbarát, Fidesz-közeli tartalmakat terjeszt. A PEM oldala a Fidesz-népszerűsítés és a választási mozgósítás mellett változatos, jellemzően a kormánypártiak szívéhez közelálló, más kommunikációs üzeneketet is rendszeresen posztol. Például ezt a feliratozott képet többször is kirakták 2019-20-ban:

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / fb

Ezt a másikat idén februárban tették ki:

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / fb

Ennek a két posztnak közös jellemzője, hogy olyan külpolitikai álláspontokat hangosít fel, amelyeket sem a Fidesz, sem a kormány nem vállal nyíltan. Az első kép esetében ez az üzenet az, hogy Orbán Viktornak a Magyarországgal szövetségben álló Romániához tartozó Erdélyt a Magyarországgal szövetségben nem álló Oroszország elnökétől, Vlagyimir Putyintól kellene visszakérnie és -kapnia. A második kép és a hozzá fűzött kommentár üzenete, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból.

Különösebben nem kell keresgélni az olyan posztokat sem, amik az SZFE diákjait, az ellenzéki pártokat vagy Soros Györgyöt gyalázzák a kormányzat hivatalos stílusához képest is szint alatti, gyomorforgató hangnemben.

Forrás: Patrióta Európa Mozgalom / fb

A PEM fideszes kötődéseinek és a propagandaminisztériumtól érkező millióinak a fényében nyugodtan bizonyítottnak tekinthetjük, hogy az elmúlt évben amúgy is szélsőjobbra sodródott Fidesz és a kormány közös kommunikációs stratégiájának a része, hogy a kormánypárt szavazóbázisát még a jelenleginél is radikálisabbra szítsa.

Nemrégiben derült ki, hogy a PEM-hez sokban hasonló másik facebookos propagandaoldal, az ELÉG a kapcsolattartói email-címén keresztül egyértelműen Orbán Viktor pártjához kapcsolódik.

Mi az Batthyány Lajos Alapítvány (BLA)?

A korábban is Fidesz-közelinek számító BLA 2016 óta kapja és osztja tovább az egyre nagyobb adományokat a Miniszterelnöki Kabinetirodától. Mintegy a folyamat betetőzéseként tavaly ősszel a korábban „hétköznapi” alapítványból úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítványt csinált a parlament. Azóta már 14-re nőtt az ilyen alapítványok száma, amikkel kapcsolatban az a vélekedés: a magyar állam eszközeit ilyen vagyonkezelőkbe menti ki a Fidesz egy választási vereségtől tartva.

Korábban a BLA támogatásait derítettük fel

Itt még megvolt a közpénz. Részlet a BLA 2019-es beszámolójából

Részlet az MPEE 2019-ről szóló beszámolójából. Itt már nincs nyoma a közpénznek.

A Patrióta Európa Mozgalom Facebook-oldalt működtető egyesület honlapján a BLA-t partnerként ugyan megnevezik, de az MPEE 2019-ről szóló beszámoló említést sem tesz központi költségvetésből származó támogatásról. Miközben annak a ténye, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodából érkezett adományokat az egyesület támogatására fordították, világosan kiolvasható az alapítvány ugyanazon évről szóló beszámolójából.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Martina Stoesselt ábrázoló kép alapján. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás