aranyélet

Homokos szél, leszakadó víztartály miatt nem élvezi dubaji luxusnyaralóját Nyerges Zsolt

Pálmafa formájú mesterséges szigeten, exkluzív környezetben található Nyerges Zsolt üzletember dubaji luxunyaralója. Az egykori oligarcha elégedetlen a több száz millió forintos ingatlannal. Nyerges az Átlátszónak elárulta azt is, hogy miért szeretné felújítani a lakosztályt.

Palm Jumeirah névre hallgat az a pálmafa formájú mesterséges sziget Dubajban, ahol a közel-keleti emírség legdrágább, legexkluzívabb ingatlanfejlesztései zajlottak. A szigeten belül is a legjobb helyek a belső részeket övező úgynevezett félholdon találhatóak. Itt, a Royal Amwaj Residences elnevezésű komplexumban található Nyerges Zsolt nyaralója is. A tágas luxusingatlanban bőven el lehet férni, de az üzletember állítja: az exkluzív lokációnak váratlan hátulütői is vannak.

„Egy nappali, két hálószoba és oldalt van egy hatalmas terasz, ami nem nagyon használható” — mondta el Nyerges az Átlátszónak, majd hozzátette:

„Amikor vettem, még nem tudtam, hogy ide állandóan homokos szél fúj.”

Kiszivárgott adatbázis

Nyerges nyaralójára egy több százezer dubaji ingatlant tartalmazó, kiszivárgott adatbázisban bukkantunk. Az adatbázist eredetileg a nemzetközi bűnözést kutató, washingtoni központú nonprofit szervezet, a Center for Advanced Defense Studies szerezte meg. Az összesen 883 000 ingatlan adatait tartalmazó adatbázist aztán megosztották újságírókkal. A nemzetközi tényfeltárás során az Átlátszó az Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) tagszervezeteként  a magyar szálakat dolgozta fel.

Dubaji milliárdosok: kiszivárgott adatbázis buktatja le a dubaji ingatlanba fektető bűnözőket és szankcionált politikusokat

Újságírók nemzetközi együttműködése dolgozta fel azt a kiszivárgott adatbázist, amelyből kiderül: pénzügyi bűnözők, a Nyugat által szankcionált orosz politikusok és korrupt európai tisztviselők egyaránt ingatlantulajdonosok az Arab Emirátusokban, amely megengedő tartózkodási feltételekkel és a kérdezősködés hanyagolásával csalogatja a befektetőket. Lenyűgöző felhőkarcolók, luxus életvitel és napos tengerpart – ezekről ismerszik meg Dubaj, a glóbusz gazdagjainak játszótereként ismert közel-keleti pénzügyi központ.

Az Egyesült Arab Emirátusok részeként létező dubaji emírség lakosságának háromnegyede külföldi. Sokakat a befektetési potenciál, másokat azonban a laza pénzügyi szabályozás vagy a pénzmosás lehetősége vonzott az adóparadicsomba.

Az adatbázisban 278 olyan ingatlan található, ami egyértelműen magyar tulajdonoshoz kapcsolódik. A dubaji magyar ingatlantulajdonosok listája 170 főt számlál, közülük a legérdekesebb az a Meszlényi Tamás nevű üzletember, aki 104 millió forintos adóhiányt hátrahagyva távozott évekkel ezelőtt Magyarországról.

Dubaji ingatlanvagyont találtunk a százmilliós adóhiányt hátrahagyva emigráló magyar üzletember nevén | atlatszo.hu

A 2020-as frissességű, kiszivárgott adatbázis, amelyben Meszlényi Tamás és Meszlényi Edina neve is feltűnik, dubaji ingatlanokkal kapcsolatos. Az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) részeként működő emírség lakosságának háromnegyede külföldi. Sokakat a befektetési potenciál, másokat azonban a laza pénzügyi szabályozás vagy a pénzmosás lehetősége vonzanak az adóparadicsomba.

Messzire jutott a szolnoki ügyvéd

A listán található legismertebb név pedig Nyerges Zsolté. Simicska Lajos egykori jobbkezének az adatbázis szerint egy 268 négyzetméteres apartmanja van az emírségben — ebből mintegy 120 négyzetmétert a szeles terasz tesz ki. Nyerges esetében nem kérdés, hogy miből van pénze a több száz millió forintos értékű nyaralóra. Az üzletember vagyonát a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány 35 milliárdosra teszi, ezzel Nyerges a 43. helyezett a listán.

Nyerges Zsolt (forrás: Koszticsák Szilárd/MTI)

Nyerges anno a FIDESZ egyik régi városában, Szolnokon indult ügyvédként: ő védte (sikerrel) a párthoz kötődő Axon-cégcsoport hűtlen kezeléses büntetőperében a vállalat egykori vezérigazgatóját. Aztán a volt pártpénztárnok Simicska Lajos jobbkezeként emelkedett fel. Évekig fungált az udvari építő Közgép Zrt. és a pártközeli médiát szervező Infocenter.hu Zrt. vezérigazgatójaként is, miközben a szolnoki, például a Lévai Anikó legelső nej felé vezető kapcsolatai is megmaradtak.

Orbán Viktor és Simicska szakítása után a mindkét irányba lojális Nyerges egyik fél mögé sem állt be. Azóta pedig teljesen eltávolodott a politikától, ma agrárbefektetései vannak Magyarországon. „Négy vagy öt éve abbahagytam mindent, nem foglalkozom már semmivel. Az előrehozott nyugdíjas éveket élem” — vélekedett az üzletember, aki sajtóhírek szerint a Simicska-Orbán konfliktus éveit leginkább utazgatással töltötte.

Háromszor leszakadt a víztartály

Valamikor ekkortájt vehette a dubaji nyaralót is. A két hálószobás apartman Nyerges szerint körülbelül „tízéves, bár nem mernék megesküdni… 2012, 13, ilyesmi”. Az üzletember abban biztos, hogy 2014 előtt vette az ingatlant. Ráadásul áron felül.

„Összevissza mozgott a piac. Amikor vettem, drágán vettem, azután nagyon lement, és most talán azt mondogatják, hogy visszamegy. De mivel nem árultam soha, ezért nem tudok mit mondani. A házban van hasonló, de pontosan ilyen nincs, ilyet nem árulnak, mert ez oldalt van, és nagy a terasza” — fejtette ki kérdésünkre. Az apartmankomplexum az Anantara szállodához tartozik, a lakók így igénybe vehetik a hotel szolgáltatásait is.

Így fest egy Nyergeséhez hasonló apartman a Royal Amwaj Residencesben (forrás: anantara.com)

Az üzletember úgy becsli, a nyaraló mai áron 5-600 millió forintot érhet. A kiszivárgott dubaji adatbázis minden ingatlanjára becslést készítő norvég kutatók szerint Nyerges apartmanja két éve — az ingatlanpiaci hullámvölgy idején — olyan 380 millió forintot értékű lehetett. De az egykori oligarcha a nyaraló jelenlegi állapotával, sőt, a dubaji építőipar képviselte minőséggel sem maradéktalanul elégedett.

„–Nagyon régen nem használtam, mert nem lehet használni. Fel kell újítani — mesélte Nyerges Zsolt. — Néha leszakad a víz a plafonról, mert itt a nagyon okos emberek a plafonba tették a melegvizet, és már háromszor leszakadt a plafonról a melegvíztartály. Nem tudok róla, hogy ilyen bárhol máshol előfordul a világon”.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Tetőteraszi kilátás a Royal Amwaj Residencesből (forrás: anantara.com)

Megosztás