közpénzégetés

Rogánék küldték a milliárdokat, kormányközeli álcivilek rejtett támogatására költötték

Álcivil házipénztárra bukkantunk: éveken át támogatta közpénzmilliárdokkal a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda a Batthyány Lajos Alapítványt, ami a befolyt összegek oroszlánrészét egyből továbbosztotta másoknak – jellemzően Fidesz-közeli civilszervezeteknek. A többmilliárdos támogatási programot nyilvánosan sehol sem hirdették meg. Az alapítvány azóta a Karmelita kolostor mellé, tízmilliárdos villába költözött.

2020 tavasza óta új szereplője van a gödöllői közéletnek. A Szövetségben A Gödöllőiekért egyesület kiadásában online újság és nyomtatott havilap is működik utóbbit ingyenesen, többezres példányszámban szórják a helyieknek. A GDL nevű kiadványok szerkesztési elvei mögött nem nehéz felfedezni a Fidesz politikai érdekeit. A karácsonyi lapszámban Gémesi György ellenzéki polgármester fideszes kihívójával készült kétoldalas interjú, további három oldalon pedig az önkormányzat fideszes képviselői mutatták be az éves munkájukat. Ellenzéki politikus sem akkor, sem azóta nem bukkant fel így az újságban.

A Fideszt ilyen módon támogató gödöllői politikai újságot közvetve a magyar adófizetők finanszírozták.

Az egyik fideszes városatya fotós dicsőségfala a gödöllői GDL hetilap 2020. decemberi számában ellenzéki képviselők nem kaptak hasonló lehetőséget. Figyeljük meg, hogy a képviselő párthovatartozását az újság elhallgatja (forrás: GDL)

2018 és 2020 között a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a központi költségvetés közel 7,9 milliárd forintot adott át támogatásként a Batthyány Lajos Alapítványnak (BLA). Az alapítvány a befolyt összegek oroszlánrészét továbbosztotta más szervezeteknek  szintén támogatásként. Ismereteink szerint ugyanebben az időszakban 57 szervezet 80 különböző címen összesen 6,2 milliárd forint támogatáshoz jutott a BLA-n keresztül, vagyis egy szervezet átlagosan százmillió forintnál is nagyobb összeghez jutott. A gödöllői egyesület a sor vége felé, alig 14 millió forint támogatással szerénykedik.

A BLA-n keresztül elérhető közpénzmilliárdok sehol sem voltak nyilvánosan meghirdetve. A Szövetségben a Gödöllőiekért elnökeként és a GDL újság főszerkesztőjeként működő Bondár Alexet telefonon és e-mailben is kérdeztük arról, hogy honnan szerzett tudomást arról a lehetőségről, hogy pénzre pályázhat az intézménynél. Bondár nem válaszolt erre a kérdésünkre.

A Batthyány Lajos Alapítvány támogatásainak jelentős része olyan „civil”, nonprofit szervezetekhez került, amelyek a gödöllői egyesülethez hasonlóan formailag pártfüggetlenül, mégis a kormánypárt érdekeinek megfelelően tevékenykednek a nyilvánosságban.

A BLA bevételi oldalát a szervezet nyilvános beszámolóinak segítségével és más iratokkal térképeztük fel. A kiadásokat onnan ismerjük, hogy korábban közérdekű adatigénylések útján megszereztük a BLA-ból kiosztott 2018—2020 közötti támogatások listáját (amit itt elérhetővé is tettünk), és betekintést nyertünk a támogatásokra vonatkozó számos iratba.

Kimenő támogatások a Batthyány Lajos Alapítványból 20182020 között

A BLA támogatásainak címzettjeivel kapcsolatban az Átlátszón és máshol is jelentek meg már cikkek. Az ismertebb ügyek között van az Alapjogokért Központnak jutatott összegek története, a máshonnan azóta a BLA-s támogatásainál sokszorosan nagyobb állami pénzt benyelő Mathias Corvinus Collegium (MCC) esete, a támogatási százmilliókból belvárosi kávézót működtető Apriori Cultura Nonprofit Kft. ügye, a kusza pénzügyeiről hírhedtté vált Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítvány dolga, valamint az Orbán Gáspár alapítványa által BLA-pénzekből fenntartott joghallgató-szakkollégium esete.

A támogatottak teljes listáját átnézve leszűrhető:

a Batthyány Lajos Alapítvány egyfajta házipénztárként működött, amelyen keresztül a kormány az elmúlt években rejtve feltőkésített egy Fidesz-barát, álcivil szervezethálózatot.

A támogatások címzettjei közül sokan maguk is médiát működtetnek, a kormánybarát médiában szereplő „szakértőik” révén befolyásolják a nyilvánosságot, vagy fiatal értelmiségieket csalogatnak vonzó képzési- és karrierlehetőségekkel.

Semmi okunk nincs feltételezni, hogy ez a nem hivatalos támogatási program megszűnt volna 2020 óta, tavaly év végén ugyanis újabb 3,4 milliárd forint került a BLA-hoz. Arra nézve viszont egyelőre nincsenek információink, hogy ezt az összeget mire fordították. A Hírklikk újságírójának vonatkozó adatkérésére most szeptemberben a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem volt hajlandó friss adatokkal szolgálni, mondván: az újabb beszámolókat még nem fogadták el.

Akik a pénzt küldték

Rogán Antal fideszes politikus miniszteri rangban vezeti a Miniszterelnöki Kabinetirodát. A közvetlenül a miniszterelnöknek referáló kabinetfőnök 2016-ban azt mondta: „a Miniszterelnöki Kabinetirodának egyetlenegy feladata van, győzelemre vezetni Orbán Viktort”. Rogán feladatai közé hivatalosan a kormánypolitika általános koordinációja és a kormányzati kommunikáció (plusz a turizmus és a design) tartozik. Rossz nyelvek ehhez hozzásejtik: a bulvárérzékeny kabinetfőnökhöz tartozik a kormányközeli média, eminensen a több száz címet összefogó KESMA befolyásolása is.

Akik a pénzt küldték

Rogán alá tartoznak „a beszélő fejek, akiknek a munkáját szintén ő, vagy az őáltala vezetett hivatal hangolja össze, találja ki azokat az értelmezéseket, amiket sulykolni kell”  nyilatkozta korábban Török Gábor politológus a Telexnek. Ebben az összefüggésben tanulságos, hogy a propagandaminisztériumnak is becézett kormányszervtől érkező támogatások legnagyobb nyertesei között a politikai médiában a szakértőin, beszélő fejein keresztül jelenlévő szervezetek is vannak, például

  • a kormánypárti propagandának beszélő fejeket és mindenügyi szakértést szállító Alapjogokért Központot működtetű Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. (1,6 milliárd forint);
  • a tehetséggondozás mellett a tudatiparban is nyomuló MCC, amely mögött az ekkor Tihanyi Alapítvány (870 millió forint) nevet viselő szervezet állt, és ami a politikai kurzus számára fontosnak tetsző ügyekben további közvéleményformáló intézetek (Migrációkutató Intézet, Klímapolitikai Intézet) társalapításában is jeleskedik;
  • a közéleti folyóiratot kiadó és a Tranzit „gondolatexpót” szervező Kommentár Alapítvány (330 millió forint),
  • és más „kutatóintézetek” is.

Rogán nevével nem találkoztunk az Átlátszó által megtekintett támogatói okiratokon, amelyeket rendszerint a MK akkori közigazgatási államtitkára, Vidoven Árpád szignált. A fideszes színekben korábban parlamenti képviselőként is működő Vidoven nevének feltűnése az iratokon annyiban nem meglepő, hogy közigazgatási államtitkárként elsősorban hozzá tartoztak a kabinetiroda jogi és gazdasági ügyei. Vidoven azóta egyébként hasonló pozícióban a Honvédelmi Minisztériumnál dolgozik.

2018 júliusának végén került fel a Miniszterelnöki Kabinetiroda szervezeti ábrája a kormányzati honlapra. A Batthány Lajos Alapítvány az ábrán jobboldalt található (forrás: kormany.hu)

Az viszont nehezen lehet kétséges, hogy a BLA-n keresztül osztott támogatások ügye elér Rogán miniszterig. A kabinetiroda 2018-as szervezeti ábráján az akkoriban magánalapítványnak minősülő BLA is szerepelt, az ágrajzból kivehetően a közvetlenül Rogán alá tartozó szervezeti egységek között. (Érdekes módon a rajzon hasonló helyen az MCC-t működtető, akkori elnevezése szerint Tihanyi Alapítvány is látható).

Sőt, a történetben a miniszterelnök is feltűnik: Orbán Viktor szignálta ugyanis azt a 2018-as kormányhatározatot, amely a Miniszterelnökség rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített büdzséjéből cirka 385 millió forintot tett át a Miniszterelnöki Kabinetirodához azzal, hogy a pénzből „társadalompolitikai és közpolitikai kutatások elvégzése érdekében” a BLA-t kell támogatni. Az alapítvány „a támogatást másnak továbbadhatja” írta Vidoven államtitkár a pénzt kísérő támogatói okiratban.

Mint később látni fogjuk, ennek az összegnek a továbbosztásával indult a BLA nagy pénzszórása. Ez a 385 millió végül három olyan szervezetnél landolt, amelyeket korábban nem támogatott a BLA: az Alapjogokért Központnál, az Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpontnál (AJTK) és a Méltányosság Politikaelemző Központnál. Érdekesség, hogy az összeg nagyobbik részéből semmilyen új kutatás nem készült: 250 millió forintot ugyanis az AJTK hitelkonszolidációjára fordítottak a támogatási lista szerint az indoklással, hogy korábban felvett bankkölcsön kifizetése „a további kutatási tevékenység folytatásához nélkülözhetetlen”.

Rogán volt a titkáruk egykor

A Batthyány Lajos Alapítványt (BLA) 1991-ben jegyezte be a harmadik köztársaság első kormányát vezető Magyar Demokrata Fórummal (MDF) szimpatizáló franciaországi magyarok egyesülete, az Association Des Amis Du Forum Democratique Hongrois , és az első felelős magyar miniszterelnök nevét viselő szervezet induló vagyonát részben Antall József franciaországi előadásán gyűjtött pénzből finanszírozták.

Hír a Népszabadság 1998. május 5.-ei számában a Batthyány Lajos Alapítvány politikai hirdetésével kapcsolatban. A cikk a szervezet titkáraként említi Rogán Antalt. (forrás: Népszabadság/Arcanum)

Az MDF-et a politikaközeli alapítványok nemzetközi vérkeringésébe csatoló BLA eleinte nemzetközi kongresszusokat és összeüléseket szervezett, néhány év alatt pedig a tömbösödő jobboldal akkori négy pártja, köztük a Fidesz közös alakulatává formálódott.

A BLA 1998-ra belecsúszott a közvetlen politikacsinálásba is: a választások előtt fizetett politikai hirdetésben követelte, hogy a regnáló szocialista kormányfő Horn Gyula álljon ki Orbán Viktorral televíziós vitára.

A végül létrejött vitát emlékezetesen Orbán, a választásokat a Fidesz és szövetségesei nyerték. Az alapítvány operatív ügyeit ekkoriban intéző titkár neve: Rogán Antal. A Fideszbe 1997-ben, azaz huszonöt éves korában belépő férfi első politikakörnyéki munkahelye a BLA-nál volt, a választási győzelem után innen egyből a miniszterelnöki kabinet politikai titkárságának vezetőjévé avanzsált.

1999-ben került az BLA élére Granasztói György történész, ezt követően az alapítvány körül bő másfél évtizedig csönd honolt. Egy 2003-as törvénynek köszönhetően ugyanis létrejöttek az alanyi jogon költségvetési támogatást bezsebelő pártalapítványok. A BLA politikai háttérszerepének nagyját így értelemszerűen a Fidesz pártalapítványa vette át.

2014-15 környékén a BLA évi egy-kétszázmillió forintos büdzséből éldegélt. A szervezetnek önálló bevételei gyakorlatilag nem voltak, a kiadások oroszlánrészét közvetlenül a Miniszterelnökségtől érkező támogatás finanszírozta. Ebből az alapítvány berkein belül működő, 2013-ban létrehozott Danube Institute konzervatív think tanket és a Hungarian Review című angol nyelvű folyóiratot, valamint a Budapost és a Metazin nevű hírgyűjtő oldalakat működtették.

Arcok a BLA környékéről

2016-ban azonban a kuratóriumot mindaddig elnöklő Granasztói meghalt. Csak ekkor derült ki az is, hogy az alapító francia egyesület már évekkel korábban megszűnt. Ezzel megnyílt az út azelőtt, hogy az alapítványt teljesen új formára szabják.

Alapítvány és birodalom

A kuratórium többi tagja az azóta elhunyt Barsiné Pataky Etelka és az azóta visszavonult Szájer József fideszes politikusok, valamint az AJTK-t vezető Antall Péter javaslatára az alapítói jogokat a bíróság a „magyar közélet és tudományos élet kiemelkekedő alakjaira” szignálta:

  • Bogsch Erikre, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnökére;
  • Dux László orvosdoktorra, a Szegedi Tudományegyetem tanárára, volt felsőoktatási államtitkárra,
  • és egy Dr. Nagy Zoltán nevű férfira.

A valóban köztiszteletnek örvendő Bogsch és Dux neve mostanáig sehol sem került elő a BLA-val kapcsolatban. Megkeresésünkre a Richter kommunikációs vezetője arról tájékoztatott minket, hogy Bogsch Eriknek lényegében semmilyen beleszólása nem volt abba, hogy operatív szinten mit is csinál az alapítvány, amelyikhez a nevét adta. Dux László, továbbá a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a BLA nem válaszolt az e-mailben elküldött kérdéseinkre.

2016-ban az alapítvány főtámogatójaként a Miniszterelnökség helyére lépett a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Néhány éven belül a BLA korábban alig százmilliós nagyságrendű költségvetése többmilliárdosra nőtt a kabinetiroda egyre növekvő támogatásainak köszönhetően.

Így nőttek sokmilliárdosra a Batthyány Lajos Alapítvány bevételezett támogatásai

Mennyi az annyi? A nem hivatalos támogatási program kezdete, azaz 2018 eleje óta a Batthyány Lajos Alapítvány összesen 11,3 milliárd forint közpénzt kapott. Ennek egy részéről tudjuk, hogy mire fordították, de például a 2020 legvégén átadott 3,4 milliárdos tétel sorsáról fogalmunk sincsen. A más szervezeteknek továbbosztott támogatások, amikről tudomásunk van, 6,2 milliárd forintot tesznek ki. Ha az állami támogatásokhoz hozzáadjuk a szintén állami tulajdonból, ingyenes vagyonjutattásként tavaly kapott villa értékét, akkor az elmúlt szűk három évben a BLA 21,2 milliárd forintjába került a magyar adófizetőknek.

2018-ban Habony Árpádhoz, valamint a nem hivatalos miniszterelnöki tanácsadó hitelezőjeként ismert Tombor Andráshoz kötődő figurák kerültek a kuratóriumba, köztük Kobza Miklós állítólagos Habony-bizalmi, volt közmédia-sajtófőnök, valamint a Tombor környezetéhez tartozó, párhuzamosan a MCC-t működtető alapítvány kuratóriumában is helyet foglaló Illés Géza Márton.

Felbukkant a kurátorok között Panyi Miklós, a Fidesz volt európai parlamenti sajtósa, valamint a később az SZFE-ügyben ismertséget szerzett egykori ezredes Szarka Gábor. Ekkor került a kuratóriumba Dezső Tamás asszirológus is. Dezső aki az MCC-leány Migrációkutató Intézetet is igazgatja 2019 óta elnökli a BLA-t irányító testületet.

2018-ban adott a BLA először többszázmilliós nagyságrendben tovább támogatásokat „új” játékosoknak. Ebből a következő évekre többmilliárdos támogatási program nőtt ki, ami mindösszesen 57 szervezetnek osztotta tovább a Miniszterelnöki Kabinetirodától és a központi költségvetésből kapott közpénzt.

A szervezetek listája nemcsak a politikai szándékok miatt, hanem az összeférhetőnek kevéssé tűnő kapcsolatok miatt is érdekes. Így

  • 250 millió forintot kapott bankhitel-konszolidációra az AJTK, amelynek igazgatója, Antall Péter a BLA kuratóriumi tagja volt;
  • összesen 870 millió forintot forintot kapott az MCC-t működtető alapítvány, amelynek a társalapításában létrejött Migrációkutató Intézetnél igazgatóként dolgozik a BLA kuratóriumi elnöke, Dezső Tamás. Az MCC-alapítvány korábbi kuratóriumi tagja Illés Géza Márton a BLA kurátorai között is megfordult;
  • a 900 millió forintot kasszírozó Apriori Cultura Nonprofit Kft. tulajdonosa a közelmúltig Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója volt.

Forgóajtó-effektus A Batthyány Lajos Alapítvány, a Fidesz-világ, az Orbán-kormány és a BLA által pénzelt álcivil szervezetek közti forgóajtó-effektust jól szemlélteti Panyi Miklós rövid életrajza. A jogász végzettségű férfi korábban a Fidesz EP-frakciójának sajtósaként dolgozott, később külkapcsolati felelősként az állami tulajdonú MVM Zrt.-hez került, majd 2018-ban bejutott a BLA kuratóriumába. Innen akkor távozott, amikor az alapítványtól összesen 1,6 milliárdot kasszírozó Alapjogokért Központ nemzetközi igazgatóhelyettese lett. Panyi Miklós ma már Orbán Viktor Miniszterelnökségén dolgozik, kabinetfőnöki poszton.

Tavaly a Batthyány Lajos Alapítványt úgynevezett közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá emelte a fideszes többségű Országgyűlés, majd a Miniszterelnöki Kabinetiroda újabb 3,4 milliárdot adott át a szervezetnek.

Emellett a kormány ingyenesen átadta azt a Lónyay-Hatvany villa néven ismert, Ybl Miklós tervezte budavárbeli épületet is, amelyet még 2014-ben vásárolt meg és kezdett felújítani a nemzeti bank egyik alapítványa, és amit végül inkább eladtak az államnak. Innen került a BLA-hoz a város legdrágább villájaként is ismert ingatlan, ami a nyilvántartási értéke szerint 9,9 milliárd forintot kóstál.

A Lónyay-Hatvany villa a Budai Várban (fotó: Átlátszó)

Nehezen tagadható, hogy a Fidesz-közeli álcivil hálózat kiépítését finanszírozó alapítvány működése a budavárbeli villába költözésével a legmagasabb kormánypolitika szintjére lépett. A Lónyay-Hatvany villa ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök és Rogán Antal kabinetiroda-miniszter munkahelye, a Karmelita kolostor tőszomszédságában található.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapképi grafika: Jeney Flóra Anna. A cikk elkészítéséhez az archív anyagokat az Arcanum adatbázisa szolgáltatta.

Megosztás