Nemzeti Együttműködés Rendszere

Állami bank finanszírozza Rogán Antal új neje és családja több mint ezer hektáros földvásárlását

Többszáz hektárnyi móringot villanthat Obrusánszki Barbara. A miniszterelnöki kabinetfőnök új neje és annak szülei két további társukkal még az esküvő előtt, novemberben szerződtek 1022 hektár földbirtok adásvételéről. A vételár oroszlánrészét a kormányzati irányítás alatt álló Budapest Bank 1,58 milliárdos hitele fedezi. A pénzintézet ősszel 315 millió forint kölcsönt biztosított az Obrusánszki apuka friss céges érdekeltségének is.

Aznap tudta meg közös ismerősöktől, hogy Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök felesége lett Obrusánszki Barbara — árulta el nekünk a telefonban kedden Barna Izabella. A két nő nemrégiben ugyanazon 1,665 milliárd forint értékű adásvételi ügyletben szerepelt. Az üzlet lényege az volt, hogy 2020 végén négy amerikás magyar 1022 hektár földet és ehhez tartozó ingatlantulajdont adott el ezért az összegért öt vevő részére.

A vevők közül hárman: Barbara, valamint szülei is az Obrusánszki családhoz tartoznak. Az egyaránt kelet-magyarországi kötődésű eladók és vevők között van ismeretség: a huszonéves Obrusánszki lányt Barna Izabella még gyermekkorából ismeri. Obrusánszki Zsolt pedig egy időben kézbesítési megbízottja volt Barnáék cégében az egyik tulajdonosnak. Úgy tudjuk, az Obrusánszki apuka az elmúlt időszakban említést tett arról, hogy

lánya várhatóan férjhez fog menni valakihez, aki „nagy ember”.

A napokban derült ki, hogy Rogán Antalnak új, Barbara névre hallgató felesége van. Az eset érdekessége, hogy ez a nyilvánosság számára a korábban a magánéletével is a bulvársajtóban szereplő miniszterelnöki kabinetfőnöknek csak az idén januárban leadott vagyonnyilatkozatából derült ki. A többi képviselő házastársához hasonlóan Rogán Barbara is adott le vagyonnyilatkozatot, de ez nem nyilvános. Pedig a fenti ügylet fényében érdekes volna.

Az üzlet pikantériája, hogy a vevők alig 83 millió forintot tudtak összeszedni a vételárhoz. A maradék összeget, azaz közel 1,6 milliárd forintot a Budapest Bank Zrt. finanszírozza a 2020 novemberére datált adásvételi szerződés szerint. A Budapest Bank emellett egy másik, tavaly októberi szerződés szerint további, összesen 315 millió forintos összegű kölcsönt biztosított az Obrusánszki Zsolt érdekeltségébe tartozó Ductus Kft.-nek. A kérdéses időszakban a Budapest Bank kormányzati irányítás alatt állt.

Kié lett a föld?

A mindösszesen 1022 hektárnyi föld Borsod megye nyugati csücskében található. A földekről szóló adásvételi szerződés kifüggesztésre került a tardonai önkormányzatban, valamint jelenleg az önkormányzat weboldaláról is elérhető; mi is itt bukkantunk rá. Ebből kiderül, hogy a vevők a teljes 1,665 milliárd forintos vételár szokatlanul nagy részét, 1,58 milliárd forintot a Budapest Bank földvásárlási kölcsönéből kívánják rendezni.

A Budapest Bank állami kézben van azóta, hogy az Orbán-kormány megvásárolta. Az állami tulajdonost Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter képviseli a Budapest Bank részvényeit birtokló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-ben. A bank egyike annak a három állami-kormányközeli tulajdonú pénzintézetnek, amit éppen bankholdingba készülnek egybegyúrni. Novemberben a Telex azt írta: a másik két bank hitelportfóliója „eléggé tele van politikafüggő („NER-es”) hitelekkel, a Budapest Banké még nem annyira, de azért már ott is vannak ilyenek”.

A szerződést november 20-án ellenjegyezték; szövege szerint a vásárlóknak kilencven napjuk van átutalni a vételárat azután, hogy a mezőgazdasági igazgatási szerv rábólintott az adásvételre. Ha a Budapest Bank meggondolná magát, a vevők kénytelenek lesznek önerőből kifizetni a vételárat. A Blikk szerdai cikke szerint Rogánék decemberben, vagyis

a szerződés megkötése után röviddel keltek egybe.

A hatósági pecsétre minden esélyük megvan a földvásárlóknak. A vevők mindegyike földművesként van nyilvántartva, helyben bejelentett lakosként pedig elővásárlási joguk is van bizonyos területekre. Érdekesség, hogy a szerződésből kiolvashatóan mindhárom Obrusánszki nem sokkal a biznisz előtt fedezte fel magukban az agrárvonzalmat: augusztus 14-én vették fel őket a földműves-nyilvántartásba az edelényi földhivatalban. 

A jelenkori magyar szokás szerint 300 hektár fölött beszélünk nagybirtokról, amit ez a méret jócskán meghalad. Ugyanakkor úgy találtuk, hogy a földek nem alkotnak egyértelműen egybefüggő, homogén egységet. A szerződés hosszan sorolja a mintegy 209 különböző helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanokat Dédestapolcsány, Nekézseny, Kisgyőr, Tardona, Borsodbóta, Csokvaomány, Csernely, Lénárddaróc, és Sáta térségében. Ezek között van több Natura 2000-es terület, de van agyagbánya és vízmosás is. Helyi forrásból úgy értesültünk: a földeket nem tartják éppen a legjobbnak. Több építmény is megtalálható a telkeken.

Úgy tudjuk, az eladók — ifjabb és idősebb Halmos John, Barna László és Barna Izabella — ma egyaránt az Egyesült Államokban tartózkodnak, különböző iratokon, weboldalakon részben ugyanazokkal a csokvaokmányi, illetőleg a tengerentúli Ohióban található címmel szerepelnek. Barnáék magyar cége, a Barna Vállalkozás Kft. csokvaokmány-kismezőpusztai címre van bejegyezve, a cég haszonbérletében lévő ingatlanok az adásvétel részét képezték.

A helyi zuhanyhíradó szerint a cég tevékenységet ma nem végez: korábban szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkoztak, de az állatokat pár éve eladták. Beszámolói szerint az elmúlt két évben a főtevékenységként gabonatermeléssel foglalkozó cég egyaránt veszteséges volt. Ebben a cégben volt 2002 és 2009 között az akkori egyik tulajdonos, az amerikai lakcímű Barna Imre kézbesítési megbízottja a dédestapolcsányi Obrusánszki Zsolt.

Frissbirtokosok Az adásvételi szerződés szerint a vásárlók egyaránt 1/5-1/5 arányban részesednek az 1022 holdas birtokból. Az Obrusánszki család tagjai mellett közéjük tartozik az egyaránt nyíregyházi illetőségű Farkas Zsigmond és Mageráné Mező Szilvia. Farkasnak más kapcsolata is van az Obrusánszki családdal: nyíregyházi lakcíme a német állampolgár Obrusánszki Zsoltnénak, valamint Barbarának is tartózkodási helyként szolgál. Farkas Zsigmondról korábban a 444 írt, mert kültagja volt egy olyan bt.-nek, amely 2014-2015 során különös körülmények között százmilliónál is több forintnyi közbeszerzéses megbízást nyert el mindenféle képzésekre. Még korábban, 2012-ben egészségturisztikai élményközpontra nyertek el 48 millió forintos támogatást: ilyet hiába kerestek az újságírók a bt. székhelyén. Tavaly januárig Mageráné Mező Szilvia érdekeltségébe tartozott Nyíregyházán a Caballus lovasmajort működtető Caballus Nonprofit Közhasznú Kft., amely 2015-ben LEADER-támogatásból vásárolhatott 16 millió forint értékben eszközöket, 2019-ben pedig a Kisfaludy programból kapott 37 millió forintot családbarát szálláshely fejlesztésére.

Bankhitel a cégnek is

Vélhetően nem független a földvásártól, hogy az Obrusánszki Zsolt és Farkas Zsigmond érdekeltségébe tartozó Ductus Kft. szintén nemrégiben összesen 315 millió forint összegű kölcsönt kapott a Budapest Banktól. Obrusánszki és Farkas tavaly augusztusban 1/4-1/4 arányú tulajdonrészeket vásároltak az agrártanácsadással foglalkozó Ductus addigi kizárólagos tulajdonosától, az ügyvezetéssel is megbízott Hernáczki Ibolyától. 

Egy 2020. október 1-i keltezésű jelzálogszerződés szerint, amely a Budapest Bank, valamint a Ductus három tulajdonosa között köttetett, a pénzintézet 2022 szeptemberi lejárattal egy 240 millió forintról szóló eseti kölcsönszerződést, valamint egy 75 millió forintról szóló éven túli beruházási kölcsönszerződést kötött a vállalkozással. A banknak a kamatos törlesztésig zálogjoga van az üzletrészeken.

2020 novemberi álláshirdetések arra utalnak, hogy a Ductus bővíteni készül a tevékenységét. Az egyik ilyen hirdetés szerint több megyében területi képviselőket, valamint olyan felsőfokú végzettségű exportértékesítőket kerestek, akiknek feladata „új, európai partnerkapcsolatok felkutatása a Ductus Kft-hez tartozó gazdák terményeinek értékesítése céljából”.

Szerdán reggel telefonon kerestük Hernáczki Ibolyát. A hívást először egy kollégája vette fel, az ő elmondásából először úgy tűnt, nem tudunk ma a cégvezetővel beszélni. A munkatárs elmondása szerint ugyanis Hernáczki most rendkívül elfoglalt: egész nap állásinterjúkat csinál, majd egy nagy tárgyalásra is készül. Rogán Antal nevének említésével mégis előkerült a résztulajdonos-ügyvezető, aki azt mondta: “nem vagyok képben azzal, hogy ki kinek a kije, én dolgozok”.

Hernáczki elmondta, hogy új cégtársaival “ezeréves cimborák”, a Ductus pedig szaktanácsadással, képzéssel, beruházási támogatással foglalkozik. Az is kiderült, hogy Hernáczki még kizárólagos tulajdonosként kezdett el a kölcsönön ügyködni. A hitelt a Ductus viszont csak azután kapta meg, hogy bevette az új üzlettársakat.

Azt sem árulta el, hogy a 315 millió forintos kölcsönt mire tervezik fordítani. Pedig legutolsó, 2019. végi beszámolója szerint a Ductus szűk 29 millió forintos forgalmat bonyolított az évben, tehát a kölcsön igen jelentős összeg a vállalkozás életében. 

Cherchez la femme

Rogán Antal harmadik feleségéről nem sokat lehet tudni, annak ellenére, hogy Obrusánszki Barbaráról korábban már írtak a sajtóban, mint a miniszterelnöki kabinetfőnök kedveséről. Egy tavalyi online fórumbeszélgetés szerint akkor még több közösségi médiás fotót is könnyedén meg lehetett találni a nőről. Azóta mintha gondos kezek tüntették volna el ezeket. Úgy tudjuk, legalább egy esetben Rogán Antalhoz köthető ügyvéd járt el ezügyben.

Obrusánszki nevére rákeresve ma mindössze néhány találatot, köztük egy ezen a néven, 2016-ban az ELTÉ-n leadott szakdolgozatot kapunk. A név viselője 2010-ben érettségizett a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc gimnáziumban. Középiskolásként 2009-ben még nem került a Pearl of Borsod szépségverseny shortlistjére, de két évvel később már döntős volt a Miss Aquaworldön. Egy horvát oldal 2017-es beszámolója szerint Obrusánszki Barbara akkoriban modellkedéssel foglalkozott.

A 49 éves, fideszes Rogán Antal vezeti a kormányzati hirdetési pénzeket csatornázó Miniszterelnöki Kabinetirodát. Korábban előző feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával együtt sokat szerepelt a bulvársajtóban is, válásukról a kabinetiroda közleményt adott ki. Az új házasságról alig tudni valamit. A hír kipattanása után szerdán jelent meg a decemberben tartott esküvőről néhány részlet a Blikk című bulvárlapban. Ez a cikk nem említi Obrusánszki leánykori nevét, ezzel szemben leszögezi: “a hölgy nemcsak csinos, okos is”.

Rogán Antalt emailben kerestük az üggyel kapcsolatban, a cikk kéziratának lezárásáig nem válaszolt. Obrusánszki Zsoltot egyelőre szintén nem sikerült elérnünk.

Sarkadi Nagy Márton — Zimre Zsuzsa

Cégadatokhoz, valamint egyes céges iratok megtekintéséhez az Opten Kft. szolgáltatását használtuk. Címlapkép: a szóban forgó települések a Google Earthön

Megosztás