koronavírus

Ötven érdi halt meg a COVID-19 miatt a harmadik hullám kezdetéig

2020. május 24. és 2021. január 31. között 44-gyel emelkedett a COVID-fertőzéssel összefüggésben regisztrált elhunytak száma Érden. A tavaly március 4-én kezdődő időszakban 2029-en fertőződtek meg koronavírussal közölte az Átlátszó adatigénylésére az országos tisztifőorvos. Az érdi járási hivatal nem válaszolt az adatigénylésünkre, miután Veszprémben egy járásbíró kiemelkedő jelentőségű döntést hozott a járványadatok nyilvánosságáról.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Egy járásbíró döntésének eleget téve a Veszprémi Járási Hivatal kiadta egy adatigénylőnek a COVID-19 járvánnyal összefüggésben kért adatokat. A bíró kimondta: a kért adatok közérdekűnek minősülnek, így a perben a hivatalt azok kiadására kötelezte – olvasható az Átlátszó birtokába került bírósági dokumentumokból. Az esetről és a 2021. január 21-én meghozott példaértékű bírói döntésről legelőször a Magyar Narancs számolt be.

Az Átlátszó érdi tudósítója ezután fordult az Érdi Járási Hivatalhoz adatigényléssel két járványadat megismerése érdekében.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a veszprémi járásbíróság döntésének elvi következményei mennyire érvényesülnek más járásokban.

Abból indultunk ki, hogy a jogállam működésének egyik legfontosabb értékmérője, hogy mennyire konzekvens és kiszámítható a jogalkalmazás, vagyis beszélhetünk-e jogbiztonságról.

Jogállamisági tesztünk csak részben járt értékelhető eredménnyel. Az adatigénylés teljesítésére rendelkezésre álló határidőben, majd azt követően írásbeli érdeklődésünkre a járási hivatal nem reagált. Nem közölték velünk, hogy megtagadják-e a válaszadást, vagy hogy azért nem válaszolnak, mert az adatigénylés teljesítésének határidejét – a különleges jogrend sajátos szabályaival élve – meghosszabbították volna 45 nappal.

Müller Cecília intézménye válaszolt

Másik adatigénylésünknek azonban a Nemzeti Népegészségügyi Központ eleget tett. Eszerint 2020. március 4. és 2021. január 31. között ötven érdi halt meg a COVID-19 fertőzés következtében (az első hazai regisztrált fertőzési eseteket 2020. március 4-én jelentették be).

Hét hónap után ez az első nyilvánosságra hozott halálozási adat Érdről.

A megfertőzöttek száma 2209, a meggyógyultaké pedig 1862 a januári adatok szerint a több mint 70 ezer lakosú Érden – derül ki az országos tisztifőorvos által aláírt levélből. A Müller Cecília által vezetett népegészségügyi központ az adatigénylés 15 napos teljesítési határidejének utolsó napján küldte meg a kért adatokat.

Koronavírus híradó: több elhunytja lehet a járványnak, mint a hivatalos járványügyi statisztika mutatja

A napi esetszámok ingadozóan alakultak a héten: a vasárnapi rekordközeli 6697 volt a heti csúcs, a keddi 2219-hez hasonló értékre pedig október vége óta nem volt példa. Az összes esetszám átlépte a 270 ezret, az aktív esetek pedig a 185 ezret.

A veszprémi járásbíró döntése azért példaértékű, mert nyomatékkal leszögezte, hogy a közhatalmat gyakorló szervezetek által kezelt ilyen adatok szintén közérdekű adatnak minősülnek (a függetlennek nevezhető információszabadság- és adatvédelmi szakértők szerint a napnál világosabb volt már korábban is: az ilyen adatok közérdekűek). A döntésnek azért is van kiemelt jelentősége, mert a koronavírus-járvány magyarországi története egyben a kormányzati titkolózás története.

Bürokratikus teketóriázás

2020 tavaszán, nem sokkal a különleges jogrend életbe léptetése után egyenesen azzal az indokkal tagadta meg a kormányzat a részletes járványadatok kiadását, hogy azok személyes adatok. Erről természetesen szó sem lehetett, hiszen egy adat akkor személyes adat, ha konkrét személyhez köthető. A kért adatok azonban többnyire nem ilyen adatok voltak, hanem a halálozások területi eloszlására vonatkoztak.

Az Érdi Járási Hivatal 2020 tavaszán mereven elzárkózott attól, hogy kiadja az Érdhez köthető halottak számát. A kérdések nem arra vonatkoztak, hogy a hivatal adja ki név szerint (vagy másként), konkrét személyhez köthető módon a halottak számát. A kérés így szólt: mondjanak egy számot, illetve erősítsenek meg, vagy cáfoljanak egy felröppent információt.

Az érdi járás tisztifőorvosa szerint jogellenes, Müller Cecília viszont kiadta az adatokat

Az érdi járás tisztifőorvosa szerint jogosulatlan adatkezelésnek minősülne, ha kiadná az érdi koronavírusos halottak számát. Az országos tisztifőorvos viszont közölte az érdi polgármesterrel ezeket az adatokat – derül ki az Átlátszó birtokába került dokumentumokból. Müller Cecília válaszára így is tizennégy napot kellett várnia Csőzik Lászlónak: a kormányzattól addig nem kaptak semmilyen adatot a halálesetekről.

Az Érdi Járási Hivatal magatartása ekkor már nem elutasító volt, mindössze annyit tettek, hogy a Pest Megyei Kormányhivatalhoz továbbították a kérdéseket. A megyei kormányhivatal sajtósa pedig konzekvesen nem válaszolt a megkereséseinkre.

A veszprémi járásbíró erről a „hogyan nehezítsük meg az adatigénylő dolgát” című aktatologatós játékról is világossá tette az álláspontját. A veszprémi ügyben egy önkormányzati képviselő, Katanics Sándor (DK) kérte a járványadatok (fertőzöttek és a karanténban levők számának)  kiadását. A járási hivatal egyebek mellett arra hivatkozott elutasító álláspontjának indokolásakor, hogy a kért az adatokat az önkormányzat megkapja a járási hivataltól.

A bíró erre reagálva szögezte le:

az nem lehet az adatigénylés megtagadásának az indoka, hogy a kért adatokat egy másik szervezet is kezeli.

A bíró arra a könnyen belátható következményre utalt, amely szerint ha teret engednek az ilyen bürokratikus teketóriázásnak, akkor végeláthatatlan jogi egymásramutogatás kezdődhetne. A járási hivatal végül nem fellebbezett, hanem kiadta a kért adatokat a veszprémi politikusnak.

Itt jogellenes, ott nem az

A kormányzati titkolózás abszurditását jól érzékelteti, hogy a több hónapos bírósági procedúra után a veszprémi képviselő 2021. januárjában kapta meg a 2020. augusztus 13-i állapotot tükröző, teljesen elavult járványügyi adatokat.

Akárcsak most, tavaly tavasszal is a Nemzeti Népegészségügyi Központ közölte a kért érdi számokat – akkor Csőzik László polgármester volt az adatigénylő. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt írta, hogy május 24-ig hat érdi halt meg a járványban.

Egy nappal korábban az érdi járási hivatal tisztifőorvosa, Katona Ildikó még azt írta Csőziknek, hogy „jogellenes adatkezelést, jogalap nélküli adattovábbítást valósítana meg”, ha válaszolna összellenzéki polgármester adatigénylésére. Katona érvelése szerint tehát az országos tisztifőorvos „jogalap nélküli adattovábbítást” valósított meg.

Csőzik 2020 májusában mindkét tisztifőorvosnak – a fejlécet, a címzést és a megszólítást kivéve – szóról szóra ugyanazt az adatigénylést küldte el.

Megválaszolatlan kérdések az Operatív Törzsnek: a tüdőgyulladásos betegeket sem tesztelik koronavírusra?

Titkolózik, nem válaszol a kormány és az Operatív Törzs Hadházy Ákos kérdéseire állítja a független képviselő, aki online sajtótájékoztatóján közzétette azokat a megválaszolatlan kérdéseket, amiket a koronavírus magyarországi megjelenése óta a különböző kórházaknak, az Emberi Erőforrások miniszterének és az Operatív Törzsnek tett fel.

 

Kis Zoltán

Nyitókép: Balogh Attila street art alkotása a járvány első hulláma idején készített érdi graffiti. Forrás: Csőzik László közéleti Facebook-oldala

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően reagált megkeresésünkre az Érdi Járás Hivatal. Közölték, hogy a koronavírusban elhunytak számát illetően nem adatkezelők, illetve, hogy február elseje óta 2 érdi lakosnál mutatták ki a Covid-19 fertőzést. 

Megosztás