Kaposvár

Idősotthonokban megfertőződött és elhunyt ápoltak kapcsán nyomoz a rendőrség

Az Átlátszóhoz eljuttatott információk szerint néhány félig vagy teljesen illegálisan működő kaposvári idősotthonban a gondozottak többsége megfertőződött koronavírussal, s több mint egyharmaduk elhunyt. Az ügyben a kormányhivatal feljelentése alapján a rendőrség büntetőeljárást folytat, két intézményt kiürítettek. Az otthonok vezetőit korábban már megbírságolták, miután „bejegyzés nélküli szolgáltatást” végeztek. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Nemrég Szél Bernadett független képviselő – időhúzó bürokratikus akadékoskodás után – megkapta az országos tisztifőorvostól a bentlakásos szociális és gyermekvédelmi ellátó helyekre vonatkozó országos COVID-fertőzöttségi és haláleseti adatokat. Erről ebben a cikkben számoltunk be:

A koronavírus-járvány minden negyedik áldozata szociális intézmény lakója volt

Több hónapon át tartó levelezést követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ teljesítette Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylését és elküldte neki a szociális otthonok koronavírus fertőzöttségi és halálozási adatait, amelyek egyértelműen mutatják, hogy a második hullám sokkal súlyosabban érintette ezeket az intézményeket, mint az első.

Miután a helyi hatóságok semmit nem közöltek, ebből az egyetlen forrásból tudható, hogy a járvány során a 322 férőhellyel rendelkező kaposvári idősgondozó intézményekben összesen huszonnégyen hunytak el a COVID-fertőzéssel összefüggésben, ám a Müller Cecíliától oly nehezen kicsikart adatsor lehet, hogy csupán a jéghegy csúcsa. Az Átlátszóhoz eljutott információk szerint ugyanis néhány helyi (félig vagy teljesen illegálisan működő) idősotthonban a gondozottak többsége megfertőződött, s több mint egyharmaduk elhunyt. Az ügyben a kormányhivatal feljelentése alapján a rendőrség büntetőeljárást folytat.

Illegális otthonok

A Google tanúsága szerint utoljára 2010 környékén irányult jelentősebb sajtófigyelem az illegális idősotthonokra, amelyekben az önkormányzati vagy egyházi intézményeknél jelentősen rosszabb körülmények között éltek idős emberek. Jellemzően jóval olcsóbbak voltak a legális otthonoknál, így azok is igénybe tudták venni, akik a drágábbat nem engedhették meg maguknak, viszont az önkormányzati ellátásért hiába álltak sorba.

Kaposváron 2010-ben az akkori illetékes, az Állami Foglakoztatási Szolgálat adatai szerint egy magánszemély négy helyszínen összesen 62 idős embert gondozott, hiányos feltételek mellett.

Ezeken az inkább elfekvőnek tekinthető szálláshelyeken miután a hatóság nem ellenőrzi a működésüket sem az étkezés minősége, sem a higiénés körülmények nem felelnek meg az előírásoknak.

A szolgálat akkori, 2010-es adatai szerint húsz magyarországi illegális idősotthonból öt Kaposváron működött, ebből négyet V. S.-né magánszemély üzemeltetett. A hatóság bírságokat szabott ki és kötelezte az „elkövetőket” a tevékenység beszüntetésére, akikről viszont már akkor is köztudott volt, hogy eszük ágában sincs abbahagyni: vagy teljesen illegálisan vagy más, például napközbeni ellátásra szóló engedély birtokában folytatják. Néhány hónap múlva, 2011-ben megállapították, hogy V. S.-né „nem tett eleget” a jogerős határozatban foglaltaknak, s ezért újabb bírságok kiszabására került sor.

Illegális idősotthon üzemeltetésért csak bírság?

Még nem tudtam magamban eldönteni, hogy melyik a vérlázítóbb: a hazai rabszolgatartás vagy az illegális idősotthonok. Jelenleg úgy néz, a magyar állam egyikkel sem tud mit kezdeni. Nézzük most eme utóbbit, az illegális idősotthonokat. „Az idős emberek mocskos szobákban éltek, nem kaptak rendszeresen enni, többeket a kiszáradás fenyegetett.

 

Azt, hogy ezeknek mekkora foganatja volt, az mutatja, hogy a kormányhivatal határozatait böngészve 2018-ban ismét találkozhatunk ugyanezzel az „üzleti körrel”, amely Kaposvár esetében V. S.-nét és fiát, ifj. V. S.-t jelenti, akik haladván a korral, jogi személyiségű vállalkozások mögé rejtőztek.

Aratott a koronavírus a zsúfolt épületekben

A Szociális Portálon folyamatosan közzéteszik azoknak a szervezeteknek és személyeknek a nevét, akik ebben a körben követnek el szabálysértéseket. V. S.-né „egyéni vállalkozó” mellett – ugyanazon a három lakcímen – a Humán Ápolás Nonprofit Kft. és az Idősgondozás 2012 Közhasznú Nonprofit Kft. lett a terhelt (400+500+500 ezer forint értékben) bejegyzés nélküli szolgáltatás miatt.

Szociális igazgatási bírság  92/L. § 1. a) A működést engedélyező szerv szociális igazgatási bírságot szabhat ki a szociális szolgáltatást a szolgáltatói nyilvántartásba véglegessé vált döntéssel történő bejegyzés nélkül vagy a szolgáltatói nyilvántartásból történő, végrehajtható törlést követően nyújtó, illetve ilyen szolgáltatást működtető vagy szervező személlyel, szervezettel és az ilyen szervezet nevében különösen a szolgáltatás iránt érdeklődőknél, illetve az igénybe vevőknél eljáró személlyel szemben.

A cégadatbázisból kiderül, hogy az említettek mellett még két kft., az Alex-Kapos és a Reál Gondozás Kft. van ebben a tulajdonosi körben: V. S.-né és fia, s bár a cégek fő tevékenysége minden esetben „idősek, fogyatékosok bentlakásos ellátása”, engedély egyikük esetében sincs erre legalábbis a szociális portál intézménykeresője szerint. Árbevételük viszont van.

Székhelyük, a Humán Ápolás Nonprofit Kft. kivételével, a hírhedt Veszprém utca 14., de a céginformációkból az is hamar kiderül, hogy a Humán Ápolás korábbi székhelye ugyanitt volt, míg 2020 nyarán át nem került egy horgosi (Szerbia) lakcímű nő, Kolompár Erika nevére, és korábban az ügyvezetője is V. S.-né volt. (A kft. ellen 2020 novemberében végrehajtási eljárás indult, amely jelenleg is hatályos.)

A vállalkozások nem szárnyaltak különösebben, 46 millió forint körüli árbevételük volt az elmúlt években. Ezt persze a tevékenységből adódóan nehéz ellenőrizni, hiszen a legtöbb esetben minden jel szerint engedély nélkül végezték, nem lehet tudni, hogy mikor épp mennyi ápoltjuk volt. Információink szerint azonban nem is ez az igazi „bóni” az idősgondozásban:

számos esetben eltartási szerződést kötnek idős emberekkel, akik aztán „szabad akaratukból” laknak ezekben az ingatlanokban, nem gondozási szerződés alapján.

Ez viszont már hosszú távon sok tíz-, esetleg százmilliós haszonnal kecsegtet, amiért érdemes nyolc-tízévente néhány százezres bírságot kockáztatni. Az általunk megkérdezett szociális területen dolgozó szakemberek, jogászok szerint viszont szinte kizárt, hogy mindeközben jelentős számú „Nokiás doboz” ne került volna megfelelő kezekbe.

Itt nemrég még idősgondozás folyt. Kaposvár, Veszprém utca. Fotó: Huszka Imre

Ha volt biznisz, aminek a járvány második hulláma kegyetlenül véget vetett, az mindenképpen a félig vagy teljesen illegális idősotthon-üzemeltetés. A rossz elhelyezési körülmények, az összezártság, a higiénia hiánya itt rombolt a legtöbbet, s mindez a jelentős számú, egy címre kért COVID-tesztek alapján derült ki.

A hozzánk eljutott információk szerint a három helyszínen élő összesen huszonhét idős gondozottból húszan fertőződtek meg és tízen hunytak el.

Tizenhetüket hatósági intézkedéssel átszállították más, legálisan működő intézménybe. A helyszíneken (Veszprém utca, Hunyadi utca) ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy az ingatlanok üresek, de néhány jel, pl. a bejáratra kifüggesztett, hozzátartozóknak szóló felirat is arról tanúskodik, hogy itt nemrég – még a járvány idején is – idősgondozás folyt.

Megkérdeztük a Somogy Megyei Kormányhivatalt és a Rendőr-főkapitányságot, és mindkét hatóság – igaz, módfelett szűkszavú közleményben – válaszolt, amellyel elismerték, hogy

a kormányhivatal feljelentése alapján a rendőrség büntetőeljárást folytat.

A bűncselekmény gyanújából – miután az engedély nélküli tevékenység csupán szabálysértés – valószínűsíthető, hogy az eljárás összefügg a halálesetekkel.

Próbáltuk elérni az érintett idősotthonok vezetőit, de a megadott telefonszámon nem vették fel, a két címen pedig senkit sem találtunk.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Huszka Imre

Nyitókép: Az egyik kiürített intézmény Kaposváron, a Veszprém u. 14-ben. Forrás: Huszka Imre. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás