közpénzherdálás

Pályázati pénzből újítottak fel egy magánfarmhoz vezető utat, ami Seszták volt üzlettársának cégéé

A polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt egyszemélyben döntött a Széppataki út 600 méteres szakaszának leaszfaltozásáról. Az út végén található farm Seszták Miklós egykori üzlettársának cégéé. A település vezetője szerint azért volt szükség az út felújítására, mert ezzel segíti az önkormányzat a munkahelyteremtést.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

 

Letkés kistelepülés, közel a szlovák határhoz. Az itt élőket leginkább az foglalkoztatja, megnyílik-e a Letkés-Szalka határátkelő, ki szemetel illegálisan, és természetesen, hogy hogyan halad az oltások beadása.

Az 1200 fős falu 2019-ben megválasztott független polgármestere Huszák Tamás. A település kétszer is nyert mostanában a Magyar Falu Program keretében: az egyikből a művelődési ház tetőszerkezetének felújítását fedezték, a másikból pedig két utat újítottak fel.

Az Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás – 2020 című, MFP-ÖTU/2020 kódszámú pályázati kiírásra 2020 májusában beadott pályázatunk megfelelt a pályázati kiírásban meghatározott tartalmi értékelési szempontoknak, ezért önkormányzatunk nettó 19.784.400 Ft támogatásban részesült.

Az útfelújítás keretében megújult a Fő utca közel 120 méteres szakaszon, és a Széppataki út 600 méteres szakaszon.

Mind a két útszakasz az útfelületek előkészítése és tisztítása után, új AC-11 aszfaltréteget kapott átlag 5 cm vastagságban” olvasható a település honlapján.

Az indoklás szerint a két útszakasz felújítása hozzájárul település fejlődéséhez, az érintett ingatlanok könnyebb, biztonságosabb megközelíthetőségéhez, és a megvalósult fejlesztés hosszú távon szolgálja majd az ott élők és a látogatók igényeit.

Egyszemélyben döntött

Bár Letkés útjai nincsenek tökéletes állapotban,

a polgármester még az előző veszélyhelyzet ideje alatt egyszemélyben döntött arról, hogy a kizárólag egy magánportára vezető, a falutól távolabbi utat újíttat fel.

Hogy miért, arról csak pletykák vannak. A polgármester saját indoklása szerint az üzemi területen korábban sok letkési dolgozott, a mostani tulajdonosok pedig egy nyertes pályázatnak köszönhetően húsfeldolgozóüzem-létesítésbe kezdtek, amelynek eredményeként a korábbi épület teljes belső és külső felújításon esett át, ezáltal az üzem termelő és feldolgozó részlege a közeljövőben indul majd.

Huszák Tamás az Átlátszónak azt írta, a tervek között szerepel egy állatkert, valamint panzió kialakítása is, és a munkavállalók várhatóan ismét letkésiek lesznek.

Szerinte azért volt szükség az út felújítására, mert ezzel segíti az önkormányzat a munkahelyteremtést.

Illetve mint írta: hogy az idelátogatók is visszatérjenek az első látogatás után.

Seszták Miklós egykori üzlettársa az út végén

Az út végén elhelyezkedő farm tulajdonosa a Moriani Consulting Kft. A cég a számos végrehajtással terhelt EBO Zootechnikai Kft.-től vásárolta meg a létesítményt 2016-ban. Ugyanezen a címen van egy másik cég fióktelepe is, a Széppatak Farm Kft.-é.

A Széppatak Farm Kft., amelynek fő tevékenysége a készételgyártás, húsipari üzem létrehozására nyert 2019 novemberében a Széchenyi 2020 keretében (VP-4.2.2-18) 49 835 108 Ft-ot. A leírás szerint a projekt teljes költsége 112 291 166 Ft volt. Vélhetően erre hivatkozott a polgármester is mint munkahelyteremtő beruházásra. Igaz, itt a megvalósítás helyén Esztergom és nem Letkés szerepel. Természetesen előfordulhat, hogy a cég esztergomi fióktelepén indítják be a húsipari üzemet, ám ez kevésbé valószínű, mert az épület a város közepén helyezkedik el, családi házas övezetben.

A Széppatak Farm Kft. ügyvezetője Heteiné Márton Katalin, a tulajdonosa a Morinari Kft. A Morinari Kft. tulajdonosa pedig Hetei Zoltán, aki ismert név Esztergomban.

Hetei főleg rendezvényszervezéssel foglalkozik. Régóta a szakmában van, korábban dolgozott az MVM-nek: 9,5 millió forintért szolgáltatott reklámot rendezvényeken. Később Esztergomban szervezkedett sokat, ahol két cégét (a Moriani Kft.-t és a Baunsback Hungary Kft.-t) is támogatta az önkormányzat: az önkormányzati kommunikáció hatékonyságát segítették elő még az előző polgármester, Romanek Etelka idején. A Moriani és a Baunsback Hungary egyaránt 1,8 millió forintot kapott.

A cégadatok az Opten Kft. szolgáltatta.

De nevéhez kötődik szinte az összes nagy, esztergomi fesztivál megszervezése abban az időszakban. A Baunsback Hungary Kft.-t, amely 2018-ban 113 millió forint bevételt ért el, egy Cipruson bejegyzett cég tulajdonolja, a Lazare Holdings Ltd., melyben feltűnik Hetei Zoltán neve is. A Baunsback Hungary, amelynek főtevékenysége a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, szintén Letkésen jegyez egy fióktelepet.

A cég adószámát év elején törölték, 2019-ben bevétele sem volt, pedig 2017-ben még versenyképesség növelésére is kapott 50 000 000 forintot. A tárgyi eszköz vásárlására pályázó cég az adatlap szerint légzéskönnyítő és rovar távoltartó permet” készítését és egy lepárló üzem létrehozását is tervezte. Érdekesség, hogy ehhez képest 2017 augusztusában még céghelyszolgáltatást, irodabérlést és könyvelést hirdettek.

Hetei korábban dr. Seszták Miklóssal, aki a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere volt, közösen jegyeztetett be két védjegylajstromot is. Az egyik az AP Média, tulajdonosa egy, a Seychelles szigeteken lévő offshore cég, a másik a Heted7 Vigasság kulturális, művészeti és hagyományőrző fesztivál.

Részlet a Szabadalmi Közlönyből.

Nem kommentálták

A polgármester a veszélyhelyzet miatt saját hatáskörben hozott döntést, még a tavalyi évben, de állítása szerint kérte a javaslattételre a képviselőket, ám ez nem érkezett be. Így a Széppataki út 600 méterére és a Fő utca 120 méterére esett a választás annak ellenére, hogy a Széppataki út gyér forgalommal rendelkezik”.

Bár szerettük volna megszólaltatni a képviselőket, finoman szólva is nagyon tartózkodóak voltak. Volt, aki visszahívást kért, majd soha többet nem vette fel a telefon, más pedig közölte, hogy nem fog semmit mondani. Akik megszólaltak, azok is csak név nélkül nyilatkoztak. Azt azonban elmondták: csak utólag értesültek róla, hogy pont ezt az utat újítják fel, és a településen sem aratott osztatlan sikert a döntés.

A bekötőút a levegőből. Fotó: Kurnász Anikó – Gér Mihály

A nagyközönség előtt egyébként nem nyitott a farm, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy semmilyen nyitvatartás nincs megadva a Facebook oldalán és honlappal sem rendelkezik. A közösségi oldalra feltöltött fotók alapján számos állat él ott az emutól a szarvasmarháig, sőt, egzotikus hüllőfélékből sincs hiány.

 

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

 

Zimre Zsuzsa 

Nyitókép: A felújított letkési út. Fotó és videó: Kurnász Anikó – Gér Mihály. A cégadatok az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás