kettős mérce

Nem választották újra a fideszes polgármestert, hirtelen bezárja a KLIK a kis létszámú iskolát

Közérdekű adatigénylést adtunk be a mártélyi iskolabezárás miatt az illetékes minisztériumhoz. Ebből nemcsak az derült ki, hogyan változott az iskola létszáma 2010 óta, hanem az is, hogy már évekkel ezelőtt bezárhatta volna a KLIK az iskolát – ha valóban a létszám lenne a probléma. Putz Anita, Mártély polgármestere Lázár Jánoshoz fordult segítségért.

“Ön, Lázár János, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküt tett, hogy szeretett hazánkhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű lesz, a magyar nép és az ország érdekeit, társadalmi, gazdasági fejlődését MINDEN EREJÉVEL SZOLGÁLJA. Esküt tett, hogy küzdeni fog egy szabad, modern, szolidáris, európai Magyarországért, büszkén vállalva történelmi örökségünket és megőrizve a jövőbe vetett hitünket. Ezennel kérem Önt, hogy a két évvel ezelőtt elmondott esküjéhez, és az általam képviselt több, mint 1300 választópolgárához hűen védje meg érdekeinket, küzdjön a történelmi örökségünkért és adja vissza a jövőbe vetett hitünket!” így kezdi nyílt levélt Mártély független polgármestere. Putz Anita azért írt Lázár Jánosnak, mert a tankerület septében bezáratta a mártélyi általános iskolát.

Dr Putz Anita hivatalos oldala

Nyílt levél Dr. Lázár János országgyűlési képviselőhöz! Tisztelt Ké… pviselő Úr, Ön, Lázár János, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének képviselője esküt tett, hogy szeretett hazánkhoz, a Magyar Köztársasághoz és annak népéhez hű lesz, a magyar nép és az ország érdekeit, társadalmi, gazdasági fejlődését MINDEN EREJÉVEL SZOLGÁLJA.

Június közepén derült ki, hogy a makói vasalódeszkás tanárt megalázó hódmezővásárhelyi tankerületi vezető, az azóta már lemondott Balázs József úgy rendelte el a Hódmezővásárhelyi Tankerülethez tartozó, Mártély községben található Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézmény bezárását, hogy a döntést megelőzően nem tárgyalt sem a szülőkkel, sem az intézmény pedagógusaival, sem a helyi önkormányzattal – erről akkor a 24.hu írt.

A mártélyiak 200 kilométert futva mentek Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz, hogy megmentsék az iskolát, de nem jártak sikerrel.

A tankerület a bezárást a KESMA-tag Délmagyarországnak azzal magyarázta, “sajnálatos, hogy Mártélyon ez a minimális létszám sem teljesül évek óta. Az első évfolyam jelenleg 6, a második 5, a harmadik 6, a negyedik 3 fős. A következő tanévre mindössze 5 elsőst írattak be a tagintézménybe, annak ellenére, hogy a településen 14 elsős korú gyermek él. Ilyen körülmények között az iskola további fenntartása szakmai szempontból nem megalapozott, a további működtetés nem szolgálja az érintett tanulók érdekét sem.” Azt is írta a lap, hogy a tanárok nem vesztik el állásukat, az EMMI pedig azt közölte, “a gyerekeket pedig szervezetten utaztatják majd, és az új iskolájukban magas színvonalú oktatásban részesülhetnek.”

Putz Anita szerint ehhez képest „a törvény feketén-fehéren leírja: azon a településen, ahol legalább nyolc óvodáskorú vagy NYOLC ALSÓ TAGOZATOS KORÚ gyermek rendelkezik lakóhellyel és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, továbbá ha a szülők ezt igénylik, óvoda esetében a települési önkormányzat, alsó tagozat esetében a települési önkormányzat kezdeményezésére az illetékes tankerületi központ a hivatal tájékoztatása mellett gondoskodik a feladat helyben történő ellátásáról. A köznevelési törvény mai napon hatályos állapota szerint Mártélyon iskolát igenis a tankerület köteles fenntartani. A gyermekeket pedig hiszem, hogy egyre nagyobb számban fogják a szülők ide íratni, amikor biztosítva látják az iskola fennmaradását” – írta a polgármester Facebook oldalán.

A tankerület létszámra vonatkozó nyilatkozata miatt közadatigénylést adtunk be az EMMI-nek. Ebből jól látszik, hogyan változott a mártélyi iskolába járó gyerekek létszáma: már évekkel ezelőtt drasztikusan lecsökkent.

A mártélyi iskolát a szegvári gyerekek is választhatták 2014-ig, a 2015-től viszont a felső tagozatot elvitte a KLIK hódmezővásárhelyre – ami ellen az akkori polgármester, Borsos József sem tiltakozott: a korabeli Délmagyarország tudósítása szerint elfogadta a helyzetet.

A számokból egyértelműen látszik, hogy a 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát.

Mártélyt 2014-től Borsos József Albert vezette, aki ugyan függetlenként indult, de mint megírtuk, a helyi Fidesz elnöke volt. Borsost előszeretettel futtatta a Lázár-közeli promenad.hu, a választások előtt készült interjúban is azt hangoztatta, “2014 óta gyümölcsöző kapcsolatot alakított ki a térség országgyűlési képviselőjével, Lázár Jánossal és a Magyar Kormánnyal. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi években a községbe érkezett források 70 százalékát az állam biztosította, tehát Mártély hazai forrásból fejlődik.” Lázár János újraválasztását is támogatta, a szintén Fidesz-közeli makohirado.hu beszámolója szerint. 2019-ben viszont a független, és nem fideszes Putz Anita nyert, a győzelmét a promenad.hu úgy hozta, hogy “a község ezúttal olyan polgármesterbe vetette bizalmát, aki nem a kormánypártok oldalán áll.”

Hiába erőlködött a propagandamédia, megremegett Lázár János hátországa

Hódmezővásárhelyen elsöprő többséggel mondtak nemet a választók a Fidesz elmúlt másfél évnyi helyi politikájára, bukott az eddig kormánypárti Mártély és Szegvár és Csanádpalota vezetése is. Szegváron a fideszes jelölt bukását éppen a leköszönő polgármester gazdagodásával magyarázták a helyiek. [featuredbox text=

Mártély polgármesterét telefonon értük utol. Putz Anita az Átlászónak azt mondta, szerinte az iskolabezárás a pártoktól való függetlenségének szól. „1300 fős településen nem lehet pártfolitikát érvényesíteni, itt akit megválasztanak, mindenkit kell képviselnie, pártállástól függetlenül” – mondta. Putz Anita azt is megjegyezte, nem Mártély az egyetlen, ahol a kisiskolai létszám a KLIK által hivatkozott alatti.

Kisiskolás statisztika.pdf by Csaba Segesvári on Scribd

„Több száz településen nincs meg a létszám, és ez az oktatási statisztikából derül ki. Nem adjuk fel, a falu 80 százaléka támogatja az ügyet, tudják, ez a település sorsát is meghatározza. És olyanok is mellénk álltak, akiknek a gyerekeik nem helybe járnak iskolába” – árulta el a polgármester. Putz Anita azt is mondta, az oktatási ombudsmanhoz is fordultak.

 

Segesvári Csaba

Fotó: A fotó illusztráció, forrás: pixabay.com

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás