Szombathely

A szombathelyi fideszes városvezetés el akarta sunnyogni a mozi büféjének bérbeadási pályázatát

Utolsó kétségbeesett próbálkozás volt ez arra, hogy továbbra is a fideszes haver üzemeltethesse a kávézót, de az ellenzék megakadályozta.

Többször foglalkoztunk már a szombathelyi Savaria Mozi büféjének ügyével. A mozit 15 évvel ezelőtt az akkori szocialista városvezetés újította fel, és ezzel együtt írta ki a büfé és kávézó üzemeltetési pályázatát, amit a Café 5 Kft. nyert el akkor 10 évre. Közben változott a városvezetés, és a Fidesz került hatalomra, a cég fideszes tulajdonosa pedig el tudta érni azt, hogy újabb pályázat kiírása nélkül továbbra is ő üzemeltesse a mozi büféjét.

Tíz évre pályáztak, mégis 15 éve üzemelteti egy Fidesz-közeli cég a szombathelyi mozi büféjét

Potom pénzt, havi alig netto 370 ezer forintot fizet a bérlő a városi ingatlanért. A cég ugyan veszteséges és adóvégrehajtás alatt áll, de az egyik tulajdonosa lelkes Fidesz-drukker. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A jogi kiskapukat kihasználva kétszer 1 évre, és egyszer 3 évre hosszabbították meg a cég bérleti szerződését. Elsőre persze könnyen legyinthetne mindenki, hogy miért is érdekes egy büfé, és mi benne a biznisz.

A Savaria Mozi ugyan art mozi besorolású, de így is a plázamozikhoz közelítő nézőszámokat produkál. Tavaly 80 ezer jegyet adtak el, amit ha beszorzunk a büfében kapható popcorn 1000 vagy a kólás menü 1500 forintos árával, már nem is olyan rossz biznisz. Ehhez aztán hozzájön a reggeltől estig nyitvatartó kávézó forgalma, na meg azoknak a hétvégi buliknak a bevétele, amihez sokáig a szintén fideszes intézményvezető asszisztált.

A mozi ugyanis az Agora kulturális központ alá tartozik, a Café 5 Kft., tulajdonosa, Hetényi Norbert pedig – aki egyébként el van tiltva a cégvezetéstől, annyi vállalkozás fuccsolt be alatta – olyan szerződést kötött az intézménnyel, hogy alkalmanként 30 ezer forintért bérelte ki a mozi auláját, miközben a mozinak emiatt előadásokat kellett elhasztania. Márpedig ez több százezer forint kiesést okozott a közintézménynek alkalmanként.

A Café viszont nem járt rosszul. Az aulába a hivatalos adatok szerint 300 ember fér be. A koncertjegyeket pedig 1000-1500 forintért szokták értékesíteni, és akkor még a fogyasztásról nem is beszéltünk. Előfordult olyan eset is, hogy koncertlátogatók beszámolója szerint nagyon szűknek érezték az aulát, arra gyanakodva, hogy a megengedettnél nagyobb létszámú közönséget fogadtak be.

Többről van tehát itt szó, mint popcornról és kóláról.

Ez bizonyítja az is, hogy júniusban a közgyűlési anyagban maga az Agora igazgatója, Parais István egy szakmai beszámolóban azt fogalmazta meg, hogy meg kell vizsgálni nem csak a büfé, hanem a mozi egészének bérbeadási lehetőségét. Ezzel pedig ráerősített arra a városi pletykára, miszerint Hetényiék foga egy ideje az egész mozira fáj.

Eközben 15 éve nem sikerült semmit fejleszteni a mozin, mivel a legnagyobb bevételt hozó rágcsák haszna a külsős vállalkozónál landolnak, ő pedig mindössze 366.800,- Ft/hó + ÁFA összeget fizet bérleti díjként.

A közgyűlési előterjesztésben egészen pontosan ez szerepelt: “…a bérleti jogviszony lejártával mérlegelhető az a kérdés, hogy továbbra is „csak” a kávézó, mint bérleményre vonatkozó hasznosításról döntsön a Közgyűlés, vagy vizsgálja meg az egész komplexum, mozi és vendéglátó funkció együttes hasznosítását. Ez igazgató úr felvetése szerint akár önálló cég létrehozásának keretében is működhet, de piaci hasznosítás szempontjából inkább az egész komplexum bérbe- és üzemeltetésbe adásának lehet létjogosultsága.”

Időközben azonban a közgyűlésben kisebbségbe került a Fidesz. A kormánypárt pedig azt a taktikát választotta, hogy  előkészítetlenségre hivatkozva leveteti a napirendről a mozi ügyét, hogy azt majd csak az októberi választás után alakuló közgyűlés tárgyalja.

Nem jött be a trükk: az ellenzéki többség leszavazta a Fidesz javaslatát, és abban állapodtak meg, hogy a szeptemberi közgyűlésre előkészítik a pályázati anyagot, azt megtárgyalják, jóváhagyják, majd kiírják a pályázatot, a döntést pedig már az új közgyűlésre bízzák.

Szeptember 26-ra hívta össze Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester a közgyűlést. A meghívóból azonban valahogy kimaradt a mozi napirendi pontja, pedig júniusban határozat született arra, hogy a testület szeptemberben tárgyalja a pályázatot. A napirend felelőse Puskás mellett Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester volt.

Bár megpróbálták elsunnyogni a mozi ügyét, mégsem sikerült. Az ellenzék a közgyűlés alatt vetette fel a napirendi pontot.

Végül pedig az a döntés született, hogy kiírják a pályázatot, a győztes pedig az lesz, aki a legkedvezőbb feltételekkel üzemeltetné a büfét, vagyis a legtöbb bérleti díjat fizeti majd Szombathelynek.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a szerző felvétele

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

 

Megosztás