Szombathely

A Szombathelyi Törvényszék ítélete szerint ki kell adni a Haladás Sportkomplexum üzleti tervét

Közpénzből épült, közpénzből tartják fenn, a stadiont üzemeltető önkormányzati cég ügyvezetője mégis megtagadta a Transparency International Hungary közérdekű adatigénylését.

2017 novemberében adták át a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot. A stadion már az építése alatt magára vonta a figyelmet azzal, hogy a 9,6 milliárd forintos induló költségvetés helyett végül 15,4 milliárdba került. A létesítmény eddigi történetéről korábban itt írtunk.

Az elszálló építési költségek mellett folyamatosan kérdéses volt, hogy ki lesz a stadion üzemeltetője. A nyugati példákkal ellentétben ugyanis a stadion építésével egy időben nem írták ki annak üzemeltetésére a közbeszerzést.

Később ugyan két közbeszerzést is kiírt az önkormányzat, de egyik sem zárult eredménnyel. Így jobb híján annál a cégnél maradt az üzemeltetés, amelyik annak idején azért jött létre, hogy az építkezéshez nyújtott kormányzati források eljussanak az építőkhöz. A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft sokáig kereste ügyvezetőjét, míg végül tavaly augusztusban a szombathelyi Fidesz alelnöke, Gál Sándor lett a befutó. Kinevezésénél az sem volt hátrány, hogy Gál pár hónapja, esti iskolán szerezte meg az érettségit, ez azóta is a legmagasabb iskolai végzettsége.

Hogy mennyibe is kerül a Sportkomplexum üzemeltetése, annak kibogozása nem egyszerű feladat. A Komplexumot ugyanis három sportegyesület bérli. A Haladás Labdarúgó Kft., a Haladás VSE és a Haladás VSE Kft. Utóbbi kettő az egyéni sportágakat, valamint a röplabdát és kézilabdát üzemelteti.

Ahogy korábban írtunk róla, 2018 december 3-án ülésezett Szombathely Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága. A bizottsági ülésen meghallgatták Gál Sándor ügyvezető pénzügyi beszámolóját. A jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy

  • a 2018-as év első felében 13 millió 125 ezer forintos mínuszt termelt a sportkomplexum
  • a Haladás VSE 43 millió 963 ezer forintot fizetett a csarnok használatért
  • ebből 37 millió forintot kaptak címkézve az önkormányzattól
  • 23 millió 229 ezer forintos elszámolási vitája van a sportkomplexumnak a Haladás Labdarúgó Klubbal
  • a focisták vitatják, hogy a pályabérlésen kívül a világítás, pályafűtés és más egyéb járulékos költségek is az ő terheik lennének

A fentieken kívül az is elhangzott ezen a beszámolón, hogy Gál szerint a 2019-es üzemeltetéshez 330 millió forint önkormányzati támogatásra lenne szükségük. Ez azonban még mindig nem a teljes üzemeltetési költség, tavaly ugyanis 180 millió forintot adott hozzá a kormány az önkormányzati üzemeltetésű stadion fenntartási költségeihez. Szombathely idei költségvetésében viszont mindössze 169 millió forint támogatás szerepel a stadion fenntartására.

A zavaros helyzet tisztázására kérte ki közérdekű adatigényléssel a Haladás Sportkomplexum üzemeltetési adatait és üzleti tervét a Transparency International Magyarország antikorrupciós szervezet. Gál Sándor azonban üzleti titokra való hivatkozással megtagadta az adatigénylést, így a Transparency a bíróságon folytatta az eljárást.

Ahogy korábban írtunk róla, bár szerettünk volna beülni a tárgyalóterembe, hiszen az ilyen tárgyalások nyilvánosak, az alperes, vagyis a Sportkomplexum kérésének eleget téve a bíróság mégis zárt tárgyalást rendelt el. Ez azért volt furcsa, mivel a szombathelyi közgyűlés április 30-án összehívott ülése már tárgyalta a létesítmény 2019-es üzleti tervét, a jegyzőkönyvet pedig a város honlapjáról bárki letölthette.

Ráadásul időközben a kormány egy határozatban 297 millió forintot utalt át az üzemeltetés finanszírozására. Csakhogy azt nem a  városnak címkézett pénz formájában küldte, hanem a már említett három sportegyesület egyikének, a Haladás VSE-nek. A HVSE korábban mindössze 62 millió forintot fizetett bérleti díjként, a 297 millióval egyszerűen nem tudott mit kezdeni. A hibát aztán a szombathelyi közgyűlés is észrevette, így a határozat módosítási kérelmével fordultak a kormányhoz.

Azt nem tudni, honnan tudta a magyar kormány, hogy a stadion üzemeltetéséhez pont 297 millió forint kell egy évre. Ungár Péter az LMP országgyűlési képviselője írásban kérdezte meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy van-e jogusoltságuk megismerni a stadion üzleti tervét.

Válaszában Rétvári Bence államtitkár azt írta, hogy a kormány semmilyen ellenőrzést nem gyakorol a Sportkomplexum felett, így az üzleti tervet sem tudják kikérni.

Most viszont a Szombathelyi Törvényszék ítéletet hozott, ebben pedig kimondta, hogy a 103 oldal terjedelmű üzleti terv nagy része nyilvános, így azt ki kell adni a Transparencynek, ezen felül 127 ezer forint perköltséget is meg kell fizetnie a fenntartó cégnek.

Az indoklásban lényegében az szerepelt, hogy mivel a stadion közpénzből épült és abból is van fenntartva, így az üzemeltetőnek kötelessége kiadni az adatokat. A bíróság kitért arra is, hogy az üzemeltető feladata az, hogy minél jobb “gazdája” legyen a Sportkomplexumnak, és a bevételek növelésével csökkenteni tudja a közpénz szükségletet.

Éppen azért a döntés a piaci bevételeket érintő szerződések és adatok kiadására nem kötelezte az üzemeltetőt. lyen például a jövőben kötendő bérleti szerződések, névszponzorációk, marketing tevékenység, sky-boxok, reklámfelületek értékesítése, helyiségek bérbeadása, nem sportcélú rendezvények szervezése, továbbá a sportkomplexum működtetését végző partnercégekkel történő jövőbeni szerződéskötések terve.

A döntés nem jogerős, a Transparencynél azt mondták, egyelőre nem döntötték el, hogy fognak-e fellebbezni, vagy sem.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Megosztás