Szombathely

Mészáros veje átvette a hatalmat, puskaporos hordó lett a Haladás Szombathelyen

A focicsapat befogadásával kezdődött, most a kézis lányok be nem engedésével folytatódott Homlok Zsolt hatalomgyakorlása. A nemzetközi klasszis női sportolók távol tartásában a ligetben balhézó ultrákhoz köthető biztonsági cég is segít az üzemeltetőnek.

Közel egy éve foglaltuk össze a 15,4 milliárd forintból felépült szombathelyi Haladás Sportkomplexum születését, majd első egy éves működését.  A létesítmény jelenlegi elnöke a csupán érettségivel rendelkező Gál Sándor, aki a Fidesz városi alelnöke is. Korábban a Haladás VSE kézilabda szakosztályának vezetője volt.

Legutóbb akkor foglalkoztunk a Haladással, vagy, ahogyan a helybeliek hívják, a Halival, amikor a Sportkomplexum vezetője megtagadta a Transparency International adatigénylését az üzleti tervre vonatkozóan, mivel Gál szerint a közpénzből épült és közpénzen fenntartott létesítmény ezzel versenyhátrányba került volna. Májusban aztán a Szombathelyi Törvényszék úgy döntött, a Sportkomplexumnak ki kell adnia a tervet. 

Ennyit az előzményekről, most pedig jöjjön az elmúlt néhány nap történése, ami más esetekben, akár több évre is elegendő lenne. De, hogy minden világos legyen, gyorsan ismertetjük a szereplőket:

  • a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. az az önkormányzati cég, amelyik a Sportkomplexumot üzemelteti,
  • a Haladás VSE sportegyesület, amely bérlőként használja a Sportkomplexumot,
  • a Haladás Labdarúgó Kft. a szombathelyi, korábban első osztályú focicsapatot működtette,
  • a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia korábban a Haladásban versenyzett felnőtt női csapat kiválásával jött létre 2015-ben.

Minusz 400 millió 1 forintért 

Nagy a baj a Szombathelyi Haladás labdarúgó csapatnál  – szóltak a hírek márciusban. Több portál is belső informátorokra hivatkozva közölt híreket arról, hogy a labdarúgók és az edzők nem kaptak fizetést, csúszás van a beszállítók felé is. Több százmillió forintos adósságról beszéltek, volt olyan lap, amelyik azt írta, hogy 800 millió forint hiányzik a kasszából. Bár a klub először tagadott, és azt mondta, hiányuk ”mindössze” 95 millió forint, később mégis 150 millió forintos gyorssegélyért folyamodtak az önkormányzathoz.

Az áprilisi közgyűlésen a Labdarúgó Kft. egyik többségi tulajdonosa, a korábbi klasszis, Illés Béla kiállt és azt mondta egy forintért bárkinek átadják a csapatot. A város ebből nem kért, a 150 millió forintot pedig úgy adták volna oda, hogy az évi 50 millió forintos támogatást, három évre előre odaadják. Ezt így is szigorú feltételekhez szabták:

  • teljes átvilágítás lesz a klubnál, hogy meg tudják nevezni, az összes felelőst, akik a kialakult helyzetért tettek,
  • független könyvvizsgáló nézi át a papírokat és tiszta képet kapnak arról, hogy mennyi is a valós tartozása a csapatnak,
  • a tulajdonosok ténylegesen tegyék a számlára a pénzt, a város pedig utolsóként teszi be a saját részét. (Az önkormányzatnak mindössze 5,2%-os tulajdonrésze van),
  • a most adott pénzt előrehozott támogatásként számolják el. Vagyis 3 évig nem kap több önkormányzati támogatást a klub.

Illésék azonban köszönték a lehetőséget, a mai napig nem éltek vele, inkább összebútoroztak a Homlok Zsolt elnökölte Haladás VSE-vel.

A HVSE közleményben tudatta: szándéknyilatkozatot tettek arról, hogy a Haladás Labdarúgó Kft. többségi tulajdonosának, az Illésék féle Halmill Kft.-nek ajándékaként fogadják el az üzletrészét.  Azt már a közlemény kiadásának napján összehívott szurkolói ankéton jelentették be, hogy a csapat tartozása 400 millió forint. 

Csak, hogy az arányokat mutassuk: a HVSE költségvetése  – a klub sportigazgatója szerint – 480 millió forint. Ehhez tavaly 41,5 millió forintot adott az önkormányzat és további 132 millió forintot kapott az egyesület a Sportkomplexum bérleti díjának fizetésére. Ehhez az év végén még további 180 millió forintot kaptak a kormánytól. Ez összesen 353 és fél millió forint, a többit tagdíjakból és szponzoroktól szedték be.

A focicsapat 400 milliója pedig csak az eddigi tartozások rendezése, ebben nincsen még benne, a csapat működtetése, ami szakmai becslések szerint további 1 milliárd forint. Vagyis a HVSE tavalyi költségvetésének közel duplája. 

A szándéknyilatkozat minden esetre megvan. Így ha az egyesület közgyűlése úgy dönt, akkor befogadják a focistákat. 

Előre ezt tervezték?

Idén májusban kormányhatározat született arról, hogy a Haladás Sportkomplexum fenntartásra pénzt küld a magyar állam. 297 millió 800 ezer forintról volt szó – ahogy azt annak idején a Magyar Közlöny éppen aktuális száma is közölte.

Azt azonban már akkor is sokan furcsálták, hogy a kormány a Sportkomplexumot bérlő három egyesület (Haladás Labdarúgó Kft., Haladás VSE, Haladás VSE Kft.) közül egy, a Haladás VSE kapta meg. Még a májusi szombathelyi közgyűlésben is téma volt, hogy a kormányt fel kell kérni arra, hogy módosítson a határozaton, a HVSE ugyanis nem tud ennyi pénzt kifizetni bérleti díjra, mert nem vesz igénybe ennyi szolgáltatást. 

Módosítás azóta sem történt, viszont a labdarúgók és a Haladás VSE fúzinálásával máris elkölthető ez a pénz.

Botrány a kézilabdában

Szombathelyek jó ideje két női kézilabda csapata van. Korábban a Haladásban kézilabdázott egy kemény mag, akik aztán 2015-ben úgy döntöttek saját egyesületet alapítanak, így jött kétre a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia. 

Egy évre rá a csapat már a másodosztályban volt, amikor egyszer csak a Haladás bejelentette, ők is csapatot indítanak az NB 1/B-ben. A meglepő ebben az volt, hogy se játékosok, se edzőjük nem volt. Hamar ki is estek, de a következő 2 bajnoki kiírásban sem vitézkedtek.

Az idei pontvadászatban aztán ismét nyeretlenül estek ki, míg az SZKKA veretlenül lett bajnok. A Haladás most se első, se másod, se harmad osztályba nem adott be nevezést, az SZKKA azonban az élvonalban folytatja.

Az áprilisi városi közgyűlésen aztán döntés is született, hogy a Haladás Sportkomplexum és az Aréna Savaria, a városi sportcsarnok üzleti tervét úgy kell módosítani, hogy az első osztályba jutott kézilabdásokat be kell engedni a létesítményekbe edzeni és meccset játszani is. A két létesítmény ügyvezetőjét arra kötelezték, hogy június 30-ig szerződjenek le a klub ügyvezetőjével, és állapodjanak meg az edzés, illetve a lehetséges meccs időpontokról.

Ez az Aréna esetében meg is történt. Az SZKKA kézisei ott is kezdték meg a felkészülést. Azonban a Haladás esetében ez nem történt meg.

A Sportkomplexum ügyvezetője, a Fidesz alelnök Gál ugyanis arra hivatkozik, hogy hiába a közgyűlési döntés ők már bérbe adták a létesítményt a Homlok elnökölte Haladás VSE-nek, ők pedig minden nap 8-22 óra között csúcsra járatják a termet. De ha akarnak a kézilabdások mehetnek este tíz és reggel 8 óra között edzeni. 

Az SZKKA-nak így – Gál szerint – nem velük, hanem Homlokkal kell egyezkedniük arról, hogy mikor mehetnek be edzeni a terembe. 

Ez azonban komoly aggályokat vet fel, hiszen Gálnak a munkáltatója, a közgyűlés adta ki, hogy üzleti tervét úgy kell kialakítania, hogy a kézilabdások ne kerüljenek hátrányba. Ezt azonban nem tette meg.

Minden esetre hétfőn biztonsági őrök jelentek meg a Haladás Sportkomplexumnál, nem is akárkik: a vasi fideszes önkormányzatok kedvenc szekusairól egyebek mellett itt írtunk.

Korábban szabadon lehetett ki- és bejárni a sporttelepre, most a Marcus Security dönti el, ki juthat be. Egyes feltevések szerint mindez azért van, hogy nehogy kiderüljön, hogy a csarnok kong az ürességtől, közben pedig a világ legerősebb bajnokságára készülő, 44 év után ismét Szombathelyt képviselő csapat nem tudja biztonságban az alapozását. 

Kedden egyeztetett Homok az SZKKA ügyvezetőjével Pődör Zoltánnal, egyelőre nem született megállapodás. Szombathelyen közel Bükön lehetne még játszani NB 1-es meccset a kézilabdások, könnyen előfordulhat, hogy ott kell esetleg új otthon keresniük a kéziseknek. 

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: Homlok Zsolt a Haladás Sportkomplexum nívódíjának tábla avatásán, Vágvölgyi Bálint felvétele

Megosztás