Szombathely

Szombathelyen nem lehetett hazaárulózással nyerni, Vas megye mégis narancssárgább lett

Vas megyébe nem érkeztek voksturisták, a burgenlandi magyarok sem osztogattak krumplit a bevándorláspárti szavazóknak, de így is fölényesen tarolt a megyében a Fidesz-KDNP. Sikerült még az EP-választások eredményét is megfejelni. Ráadásul országos szinten ebben a megyében mentek el a legtöbben szavazni október 13-án (53,82 százalék). Egyedül a megyeszékhely, Szombathely, Hende Csaba uradalma esett el, és nyert vele az ellenzék egy potenciális bázist.

A masszívan keringő szombathelyi szóbeszéd szerint Hende Csaba (volt honvédelmi miniszter, az országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke és Szombathely országgyűlési képviselője) a választások éjszakáján finoman szólva is nehezen viselte a Fidesz-KDNP jelölt, Balázsy Péter vereségét. Hiába posztolt még a választás délutánján egy kockás inges, szavazásra buzdító, mosolygós Facebook-bejegyzést, mint akit leforráztak – így érezhette magát az eredmények láttán. Az általa irányított szombathelyi Fidesz sem gondolta volna, hogy ez lesz a végeredmény.

Hende azért 0.04 –perckor egy narancssárga térképet azért kiposztolt az oldalára: “Magyarország legerősebb pártja továbbra is a Fidesz és a KDNP szövetsége. Nekünk továbbra is Magyarország lesz az első!”

Az ellenzéki jelölt, Nemény András rendkívül szoros versenyben, mindössze 2 %-os fölénnyel, 400 szavazattal verte meg Balázsy Pétert. Mindamellett az ellenzéki Éljen Szombathely!-nek 11 fővel így is abszolút többsége lett a városi közgyűlésben, ahová egy független, egy Pro Savaria-s és 8 fideszes képviselő is bekerült.

Azt persze tudni kell Szombathelyről, hogy már január 8. után átrendeződtek a városi közgyűlés erőviszonyai. Az addig a fideszes többséget biztosító Molnár Miklós (Pro Savaria) egy szavazás miatt kegyvesztett lett a Fidesznél, sőt, a kormánypárt árulónak titulálta és nyíltan elfordult tőle. Ezzel aztán Molnár szavazatát elvesztették, így az ellenzék (9 Éljen Szombathely, 1 Jobbik) került 11 fős többségbe. A várost, kisebbségben, az októberi választásokig azonban a Fidesz-KDNP színeiben Puskás Tivadar irányította – ahogy tudta.

Veszélybe került a szombathelyi költségvetés a rabszolgatörvény utáni balhé miatt

Az alpolgármestertől megvonták a jogköreit, a polgármester nem hívta össze a rendkívüli közgyűlést, áll a bál. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal! Január közepén mutattuk be a felbolydult szombathelyi politikai helyzetet. A városban a Fidesz addigi törékeny többségét a rabszolgatörvény miatt összehívott rendkívüli közgyűlés törte meg.

De nem Molnár volt az egyetlen, akinek megromlott a viszonya Hendével és a kormánypárttal. A párt saját embere, a szintén volt alpolgármester Koczka Tibor sem maradt a köreikben. Augusztusban már azt nyilatkozta, hogy “Hende Csaba most veri szét a szombathelyi Fideszt”.

Pedig épp a legjobbkor lett a városnak egy új jobboldali polgármester-jelöltje, egy 33 éves, ambiciózus, világlátott jogász személyében. Ő Balázsy Péter, a megyei jegyző, aki ráadásul papíron civil maradt, nem lett Fidesz-tag, a helyi közéletben tiszta lappal indult. “Új lendületet adunk Szombathelynek” szlogenje egyszerű és célratörő volt. Innen csak elrontani lehetett. És a Fidesz el is rontotta.

Hende Csabával kapcsolatban több olyan húzást is emlegetnek, amelyek valószínűleg nem erősítették Balázsyt. Az első, hogy a helyi Fidesz képtelen volt dűlőre jutni két korábbi fideszeses alpolgármesterével, Molnár Miklóssal és Koczka Tiborral. Ők végül a Fidesszel szemben – a Pro Savaria színeiben – civilként indultak el. A Pro Savaria mellettük ráadásul a város minden körzetében saját jelölteket állított, akik – ha statisztikailag nézzük – szintén jó pár szavazatot kaphattak a jobboldaltól is. Végül Koczka Tibor független polgármester-jelöltként 1206 szavazatot (3,54 %) szerzett.

A Fidesz jelöltje ellen indul független polgármesterjelöltként a fideszes alpolgármester Szombathelyen

A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A gödi akkumulátorgyártó üzem által a PMKH-nak benyújtott dokumentumok Budapest 7. kerületi Önkormányzatnak fizetett díjak Budapest 7.

Országos port kavart az is, ahogy Balázsy kampányrendezvényén Hende Csaba „Hazaáruló! Hazaáruló! skandálására buzdította a résztvevőket. Úgy, hogy közben kivetítőn Nemény András képe mellé ismert tömeggyilkos iszlám terroristák képeit vetítették.

A kormánymédia is próbálta ráerőltetni Szombathelyre a gyűlöletkeltő hangnemet, például az Éljen Szombathely állandó jelzője lett a „szivárványkoalíció”. Azt híresztelték az ellenzék jelöltjeiről, hogy – Soros György szervezetein keresztül – migránsokat akarnak a városba telepíteni. Miközben az ország egy olyan szegletéről beszélünk, ahol a lakosság egy számottevő része maga is külföldön, jórészt Ausztriában dolgozik. Másrészt érezhetően egyre több ebben a térségben is az ukrán vendégmunkás.

A helyi Fidesznek sikerült egy minősíthetetlen színvonalú ingyenes hetilappal is megfejelnie a kampányát. A lapban Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt is reklámozott. A Hende Csaba alkalmazásában álló, egykori SZDSZ-es, azóta színt váltott Horváth Vilmos volt a kampánylap szerkesztője, a kormánypárt propagandistái pedig álnéven írtak bele. A Fidesz szombathelyi lapját minősíthetetlen stílusa miatt a bíróság többször elmarasztalta. A választások után már nem jelent meg.

Kitört a médiaháború Szombathelyen, újságot indít a polgármester sajtósának családi cége

A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A gödi akkumulátorgyártó üzem által a PMKH-nak benyújtott dokumentumok Budapest 7. kerületi Önkormányzatnak fizetett díjak Budapest 7.

„Nagyon köszönöm, hogy az irdatlan mennyiségű negatív kampány, erős célzott karaktergyilkosság után ennyien szavaztak rám. Mindez azt mutatja, hogy a Hende Csaba-féle borzalom, gyűlöletkeltés nem kell Szombathelyen. Remélem, mindenki okul belőle.” – nyilatkozta a Nyugat.hu-nak a frissen megválasztott ellenzéki polgármester, Dr. Nemény András, aki azóta hivatalosan is megkapta a város vezetését dr. Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) leköszönő polgármestertől.

Nemény András egyébként nem új arca a helyi politikának, 17 éve önkormányzati képviselő, közben négy évig országgyűlési képviselő is volt.

Szombathelyen egyetlen független jelöltként sikerült nyernie a “bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás” bűntettével vádolt Czeglédy Csabának is. Az Éljen Szombathely! nem indított vele szemben jelöltet. Czeglédy Csaba és húsz társának büntetőügye a hét elején már folytatódott is a Szegedi Törvényszéken, de nélküle is megvan az Éljen Szombathely! többsége, így bármi is történjen a büntetőügyében, az új ellenzéki többség megmarad.

Mindeközben a Fidesz szombathelyi polgármester-jelöltje, Balázsy Péter a választások után egészen mostanáig lebegtette, hogy elfogadja-e listás mandátumát a szombathelyi közgyűlésben. Október 22-én a fiatal politikus írásban eljuttatta lemondó nyilatkozatát a helyi választási bizottsághoz, amit az el is fogadott. A megyei napilap pedig már azt is tudja, helyét Lendvai Ferenc foglalja el a testületben. Nem sokkal később Balázsy a Facebookon jelentette be, hogy marad megyei jegyző, és “Szombathely barátai” néven külön mozgalmat indít.

Hende Csaba körzetéhez Szombathelyen kívül még 11 kistelepülés tartozik (Vas megye 1-es választókerülete). Még a választások előtt kigyűjtöttük, hogy Hende körzetében – szigorúan csak a falvakat nézve – hány polgármester-jelölt mérettette meg magát. Magunk is meglepődtünk azon, hogy 11 kistelepülésből 7-ben mindössze egyetlen polgármester-jelölt akadt. Azaz a körzetek több, mint a felében eleve nem volt tétje a helyi választásoknak.

A vasi falvakban nem menő a pártlogó: fideszes és szoci helyi funkcik is függetlenként indulnak

Ha a vasi kistelepülések főutcáin sétálsz, szinte sehol sem látod nyomát annak, hogy kevesebb mint egy hónap múlva, október 13-án a kistelepüléseken is önkormányzati választásokat tartanak. Találkoztunk nem egy olyan Szombathely-környéki faluban élővel, akinek fogalma sincs arról, kik a településén a jelöltek, még szórólapokat sem látott az indulókról. [featuredbox text=

A Fidesz szombathelyi alelnökének, Gál Sándornak sem volt igazán izgulnivalója. Egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy ő lesz Bucsu “független” polgármestere, hiszen ő volt az egyedüli induló.  Egyébként elképesztő karrierrel a háta mögött. Pályáját úgy kezdte, hogy a Hende Csabához ezer szállal köthető Őrvidékház igazgatóhelyettese lett. A fideszes többségű városvezetés annak ellenére választotta meg aztán az új Haladás-stadion vezetőjének, hogy  semmilyen gazdasági végzettsége nincsen, csak érettségivel rendelkezik.

Márfi Ernőné Kiss Anita Katalin viszont hiába feszített annak idején Hende Csabával a faluja, Balogunyom új polgármesteri hivatala és közösségi házának alapkőletételénél. Azóta az önkormányzati beruházás befuccsolt (bruttó 125 millió forintért nem épült meg az intézmény, pedig a költségeihez a kormány is hozzájárult), és a polgármester-asszony elbukta a helyi választást. A vele szemben induló Tarsoly Alfonz fölényesen, 66,85%-kal nyert.

Hiába feszített Hende Csaba is az alapkőletételnél, befuccsolt a balogunyomi önkormányzati beruházás

2018. február 7-én nagy nap volt a Vas megyei Balogunyom életében, alapkőletételre gyűlt össze a falu, még a térség fideszes országgyűlési képviselője, Hende Csaba is ott pózolt. Közel 100 millió forint közpénzből indult a polgármesteri hivatal és közösségi ház építése, csakhogy nem sokkal később bedőlt a kivitelező, a beruházás pedig csak 20 százalékos készültségig jutott.

Torony falu is kiemelt figyelmet kapott, de végül itt sem sikerült elmozdítani a székéből az öt évvel ezelőtt még a Fidesz-KDNP színeiben nyerő, most függetlenként befutó Kovács Györgyöt, aki 47,17% –kal magabiztosan nyert. Pedig két kihívója is akadt, egy független és egy Fidesz-KDNP támogatott.

Vas megyében azért a kormánypárt maradt az úr

Fideszes polgármestere lett például Kőszegnek, ahol Huber László (Fidesz-KDNP) három ciklus után ugyan távozott a város éléről, de gyakorlatilag addigi alpolgármesterével Básthy Bélával (Fidesz-KDNP) cseréltek helyet. Alig pár százalékon (összesen 90 szavazaton) múlt, de folytathatja tovább Bebes István (Fidesz-KDNP) polgármester is, aki 2002 óta Körmend fideszes polgármestere. Kihívója szintén egy legendás körmendi kosárlabdázó, Patonay Imre volt, aki a “Változást a Városért Egyesület” színeiben indult.

Zsebe és Bebes viszonya megromlott, kosaras öregfiúk mérkőzése lesz a választás Körmenden

A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A gödi akkumulátorgyártó üzem által a PMKH-nak benyújtott dokumentumok Budapest 7. kerületi Önkormányzatnak fizetett díjak Budapest 7.

Celldömölkön annyiban volt érdekes a szavazás, hogy ott megvalósult  a totális civil kontra civil versengés. Két egyesület, az Együtt Celldömölk Városáért Egyesület, és a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület indította közösen polgármester-jelöltként a jelenleg is és több cikluson át polgármesterként tevékenykedő Fehér Lászlót, aki nem mellesleg az MSZP Vas megyei szervezetének elnökhelyettese.

A harmadik, szintén civil szervezet az Otthonunkért Közösen Egyesület, az ő polgármester-jelöltjük Sebestyén Krisztián volt. Ebben a csoportosulásban viszont több olyan jelölt is akadt, akik öt éve még fideszesként indultak a választáson. Celldömölkön végül Fehér László (CSÖCE-ECVE) messze több szavazatot kapott Sebestyén Krisztiánnál (OK!).

Falvak tekintetében a legizgalmasabb eredmény Egyházasrádócon született, itt 8 polgármesterjelölt közül lehetett választani. Hét független jelölt mellett egy volt csupán fideszeses – Tóth Szilárd, akinek mindössze 4 szavazattal sikerült legyőznie Sőre Zoltánt. Sőre 2014-ben még a kormánypárt jelöltje volt, öt éve viszont nem ő nyerte a választást, hanem Szvoboda Tamás, aki most is megmérettette magát, ezúttal függetlenként. Ő sem sokkal maradt le a polgármesteri székről, mindössze 14 szavazattal kapott kevesebbet, mint a befutó Fideszes jelölt.

Kám (3-as választókörzet) újrázó polgármestere, Mecseki Csaba tavaly decemberig DK-s volt (előtte szocialista színekben indult és nyert), azóta azonban több társával együtt kilépett Gyurcsány pártjából. 2008 óta Kám polgármestere – a helyiek szerint mindent kihajtott a falunak, annak ellenére is, hogy mindig vállaltan baloldali érzelmű ember volt. Most függetlenként nyert – egyedüli induló volt, a lakosság 59,6%-a így is elment szavazni.

Vépet is érdemes még kiemelni, mert szabályosan letarolták a civilek. Itt egyetlen pártdelegált sem jutott be a testületbe, és a polgármester is független lett, Kovács Péter Sándor személyében.

Összesítésünk szerint egyébként Vas megye 12 Szombathelyen kívüli városából végül 5-ben (Körmend, Kőszeg, Sárvár, Szentgotthárd, Vasvár) szerzett a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje mandátumot. Hat településen (Bük, Celldömölk, Csepreg, Őriszentpéter, Vép és Jánosháza) nyerte a választást független jelölt. Kakukktojásként pedig hadd emeljük ki Répcelakot, ahol Szabó József személyében, a megyében egyedüliként, MSZP-s polgármestert választottak.

A megyei közgyűlésben megmaradt az elsöprő fideszes többség: míg az elmúlt öt évben 10, mostantól 11 képviselője van a kormánypártnak. Rajtuk kívül egy-egy helyet kapott a Jobbik, a Momentum, a DK és az MSZP. A megyei listás szavazáson valóban tarolt a Fidesz- KDNP (61,58%), a második legerősebb párt a Jobbik (9,99%), a harmadik befutó a Momentum (7,51%) lett, utánuk következik csak a DK (7,33%) és az MSZP (6,92%).

Ha a listás szavazatokat nézzük, Vas megyében az elmúlt öt évben tehát valóban növekedett a kormánypárt népszerűsége. Az ellenzéki pártok közül egyedül a DK, és az 5 éve még nem indult Momentum tábora nőtt, a Jobbikba és az MSZP-be vetett bizalom azonban jelentősen csökkent.

Pais-H. Szilvia

Címlapfotó: Hende Csaba/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás