Szombathely

Haladás-teniszpályákra kapott közpénzt Szombathely, a létesítményt egy magánklub bérli

A teniszezőket a parkoló túrta ki, most lehet, a dobó-atléták kerülnek lapátra a teniszezők miatt. A Haladás-abszurd folytatódik.

282 millió forint – ennyi pénzt kapott Szombathely a Modern Városok Programban teniszpálya építésére. A nagy hírt a 2018. június 25-i közgyűlésen jelentették be a városatyák. Régi adóssága volt ez a kormánynak. 

Miért a kormányé az adósság? 2016. február 3-án kezdték el bontani a régi Haladás Stadiont, hogy másfél év múlva állami beruházásban elkészülhessen a 15,6 milliárd forintból felépített új, Haladás Sportkomplexum.

A Szombathelyi Törvényszék ítélete szerint ki kell adni a Haladás Sportkomplexum üzleti tervét

Miként alakultak 2018-ban a méltányossági nyugdíjemelésre és az egyszeri segélyre biztosított költségvetési keretek számadatai? Törvényességi felügyeleti eljárás – Karancsság Törvényességi felügyeleti eljárás – Karancsság NIF-9833/2018 Iktatószámú levél A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között. A Buda-Hold Kft. Albertfalvi Kispiacra fordított üzemeltetési költségei 2010-19 között.

Bár a Rohonci úti létesítmény 100 éve a fociszurkolók szentélye, az biztos, hogy nem a legmegfelelőbb helyen fekszik. A sporttelep mellett ugyanis emeletes házak vannak az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a Perint patak határolja, így plusz terület nem volt ahhoz, hogy parkolókat létesítsenek. Beáldozták hát a teniszpályákat. 

Hét pálya volt ott, ahol most térköves parkoló várja az autósokat. Az azonban törvényi előírás, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen, korábban már működő sportág érdekei sem sérülhetnek. A tenisznek tehát vissza kellett adni az elvett pályákat.

Szombathelyen a Haladáson kívül két másik helyszínen lehet teniszezni, mind a kettő városi tulajdonban van. Az egyik ilyen az a Késmárk utcai telep, ezt a Savaria Tenisz Club bérli a várostól 1996 óta. A másik lehetőség a Sportligetben van. Ide leginkább a hobbi sportolók járnak. Az önkormányzat úgy döntött, hogy a Késmárk utcai sportpályáira költi el a Modern Városokban kapott pénzt.

A haladásos teniszezők, a pályájuk beszántása után jó ideig szintén a Késmárk utcai telepen edzettek. Aztán innen is kiszorultak, mivel elkezdődött a felújítás és az építkezés. A 282 millió forintból a már meglévő 6 pályát felújították, továbbá 4 újat építenek, de ebből az összegből új klubházra is telik.

A Késmárk utcai építkezés alatt a  Haladás teniszezői egy magánház hátsó udvarán épített pályán készülhettek. Az egész szakosztály egyetlen pályán.

Idén júniusban aztán végre átadták az állami pénzből felújított pályákat, és bár a Haladás okán jött a pénz, a megnyitón nem volt ott a Haladás elnöke, Homlok Zsolt, de még a szakosztály vezetője sem. Úgy tudjuk, nem is hívták őket.

Illetve a helyzet ennél bonyolultabb. A Modern Városokról szóló eredeti kormányhatározat nem nevesítette a Haladást, csak a “városi sport- és kulturális élet fejlesztését” írta elő, s konkrétan csak az uszodát említette meg. A kormánypénz elköltését részletező, fentebb linkelt közgyűlési döntés ugyanakkor több ponton is a Késmárk utcai teniszpályák felújítását helyezi kilátásba – az ellentmondást most igyekeztünk feloldani, de a korábbi közgyűlés legilletékesebb figurái is csak a fejüket vakargatták.

Mindenesetre hat pályát újítottak fel az első ütem első felében. Csakhogy a hat pályából egyet sem használnak a Haladás sportolói. Nem azért, mert ki lennének tiltva, hanem mert – legalábbis így hírlik Szombathelyen – kicsinyes személyes ellentétek állnak a Haladás, és a pályát a várostól bérlő Savaria Tenisz Club között.

Mivel a közpénzből a Haladás pályáinak felújítását ígérte a város, az lenne a logikus, hogy ha a szombathelyi közgyűlés úgy határozna, hogy a telepet a Haladás használhatja. Ehhez képest legutóbb, idén áprilisban a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság olyan döntést hozott, hogy 2019. december 31-ig a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter bérelheti továbbra is a telepet. Éves bruttó 1 millió 100 ezer forintért. Csak viszonyításképpen, egy teniszpálya óradíja 2 és 3 ezer forint között mozog jelenleg Szombathelyen. 

Szabó Péter a Savaria Tenisz Club elnöke, a bérleti szerződést mégsem a klub, hanem Szabó, mint magánember kötötte a várossal. A másik bérlő a Makanoi PSP Bt. melynek egyik tulajdonosa, Dr. Kenéz Csaba, a Vas Megyei Gyógyszerész Kamara alelnöke, Szabó jó ismerőse. 

Ráadásul közel 1 milliárd forintot kapott Szombathely arra az Európai Uniótól, hogy felújítsa a Sportligetet. A jelenlegi Haladás-elnök Homlok (civilben Mészáros-vő) cégének silány munkáját itt mutattuk be:

Több mint egymilliárdért építette át Mészáros Lőrinc veje a Sportligetet, egy kis eső után mégis használhatatlanok a focipályák

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Átadták a salakos focipályát, aztán rájöttek, hogy mégsem lehet használni a játéktereket. A pénzt az EU adta. A céget 2016-ban alapították, fő profilja a vasútépítés, 2018-ban indították el magasépítési üzletágukat. Tulajdonosa Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje. Nem mellesleg a szombathelyi Haladás VSE ügyvezetője.

A ligetet még az önkormányzati választás előtt adta át Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester, ám az itt gatyába rázott pályák üzemeltetése sem a Haladáshoz került. Ezt jelenleg a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola működteti.

Nehogy azt képzeljük azonban, hogy van az a közpénz, ami elfogyhat. Megunva a többéves várakozást, és csalódva a közelmúlt eseményeiben a haladásosoknak sikerült elérniük, hogy kapjanak 40 millió forintot a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től pálya létesítésre és eszközvásárlásra. Az idő azonban sürget, mivel ennek a pénznek november 31-ig meg kell találni a pontos helyét, különben vissza kell utalni.

Az előző ciklus utolsó ülésén Koczka Tibor (független), akkori alpolgármester azt javasolta, hogy gyorsan döntsenek, javaslata pedig az volt, hogy a Haladás dobóatléták pályáinak helyére építsenek teniszpályákat, természetesen ennek a 40 millió forintnak a terhére. Akkor abban maradtak, hogy megvizsgálják, ez hogyan lenne kivitelezhető.

A gond csak az, hogy ezzel egy másik szakosztály, az atlétika, egészen pontosan annak dobó szakága sérülne. A szakágba nem tartoznak sokan, jelenleg 8-10 versenyzőjük van. Ám ha megszűnik a pályájuk, akkor nekik is új helyet kell találni.

Mindenesetre furcsa, hogy egy piaci szereplő miatt most újabb központi pénzt kell Szombathelyre utalni, hogy több év után rendeződhessen a 100 éves sportklub egykor szebb napokat látott szakosztályának helyzete. 

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: épülő klubház a Késmárk utcai teniszcentrumban, a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás