Szombathely

Megfúrnák a kertvárosiak a leánygyermek-otthont Szombathelyen

Nem kérnek a “drogos fiatalok” szomszédságából. A városvezetés engedett a nyomásnak, kezdeményezik, hogy az építtető másik telket keressen a gyerekeknek. Majd, ki tudja, mikor. A 3-18 éves lányok maradnak méltatlan körülmények között Kőszegen.

Sáros csapás vezet a fenyőkkel határolt területre Szombathelyen a Középhegyi úton. A fáktól megtisztított terület közepén tábla, ami a Széchenyi 2020 program és az Európai Unió támogatását jelzi, mintegy 168 millió forintról. Ebből az összegből épülne meg az Égszínkék Búzavirág Speciális Gyermekotthon. A gyermekotthon krízishelyzetben lévő 3 és 18 év közötti lányoknak adna otthon, 24-en költöznének összesen a tervek szerint.

A gyerekek jelenleg Kőszegen élnek, ahol azonban korszerűtlen körülmények között kapnak ellátást. Az állami gondozottak 4 darab, nagyjából 100 négyzetméteres, galériás lakószobában laknak. Az egyes „szobákat” függönyökkel választják el. Az alsó rész a közösségi tér, illetve étkező, nappali egyben, a galéria szolgál hálóként. A nagy létszám miatt a galéria alatti lépcsőtérben is kialakítottak függönnyel leválasztott alvóhelységet. Egy-egy közös légtérben 18 gyermek tartózkodik a nap 24 órájában – ez derül ki a projektet bemutató hivatalos weboldalból.

Az ismertető azt is leszögezi, hogy a törvényi előírások szerinti legfeljebb 4 főt helyezhetnének el egy szobában. Ezt azonban a mostani kőszegi épületben lehetetlen kivitelezni. Ezen segített volna az az új épület, amit Szombathelyen építettek volna meg.

A Középhegyi út családi házas övezet. Nem idegen a környéken a szociális intézmény, hiszen itt található a Johanneum, az evangélikus egyház otthona, ahol idősek és sérült emberek is elhelyezést kaptak. Az intézmény területén napközi is működik, így rendszeres a gyerekek jelenléte is. Az épülő otthon terve valamiért mégis kicsapta a környék lakóinál a biztosítékot. 

Ez azért is különös, mivel a projekt kezdetekor lakossági fórumot is tartottak az ügyben. A beruházás weblapja szó szerint azt írja, hogy: 

“A projekt benyújtása előtt a kiválasztott helyszín és a projekt bemutatására lakossági fórumot szerveztünk. A településrész lakói, a megtartott lakossági fórumon sem jelezték ellenérzésüket a megvalósuló projektekkel, vagy az intézmény lakóival kapcsolatban. A projekt-megvalósítás során folyamatosan tájékoztatni fogjuk a lakosságot. Terveink közt szerepel, hogy a gyermekotthont intézménylátogatás keretében megmutatjuk az érdeklődőknek.”

Az anyag leírja, hogy  2016. július 18-án, 17 órakor a szombathelyi polgármesteri hivatalban tartották meg a fórumot, ám a szombathely.hu-n visszakeresve nem találtunk róla tudósítást. Ez azért furcsa, mert a korábbi fideszes városvezetés mindig minden megmozdulását fotóval dokumentálva adta közzé a városi honlap. 

Könnyen lehet egyébként, hogy a környék lakói nem lettek maradéktalanul tájékoztatva a beruházás fontosságáról. Máskülönben hogyan fordulhatott volna elő, hogy aláírást gyűjtsenek annak érdekében, hogy a házuk mellé ne helyezzenek el “drogos gyerekeket”. 

Drogosok járkálnának ki és be

Dercsárné Jávorics Ágnes volt az aláírásgyűjtés fő szervezője, aki a megyei napilapnak így nyilatkozott:

“Az Erdei Iskolai út, a Középhegyi út és a Jégpince által határolt terület egy lakó-pihenő övezet, az emberek hatalmas pénzeket öltek a telkekbe, a közművesítésbe. Ötszáz méteres körzeten belül 130 család lakik itt, 210 gyerekkel. Nem ide való egy olyan létesítmény, ahol drogos, szenvedélybeteg fiatalok laknak és ki-bejárnak az intézményből.” 

A lakók egyébként azt is megemlítik, hogy ők aztán semmiféle lakossági fórumról nem tudtak, nem is vettek részt rajta. Előfordulhat, hogy a félreértés csupán a városvezetés és a lakók közti kommunikáció hiányából fakad? 

Az biztos, hogy az ott élőket összefogó két víziközmű társaság összesen 120 aláírást gyűjtött össze, és adta be a polgármesteri hivatalba tiltakozásul. A petíció pedig téma is volt a tavaly novemberi közgyűlésen

Érdemes azt leszögezni, hogy a város ebben csupán közvetítői szerepet tud játszani, hiszen sem az építkezés költségvetése, sem a beépítendő terület nem Szombathelyé.

Mindenesetre Nemény András (Éljen Szombathely!) polgármester azt mondta, hogy nekik az a városvezetői filozófiájuk, hogy a szombathelyiek akaratát kell képviselni. Bár humánus okokból azonnal kell egy másik helyet javasolniuk, de ha a Középhegyi út lakói nem akarják ezt a beruházást, akkor nekik ezt jelezniük kell a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak.

A probléma jellegét Molnár Miklós (Pro Savaria) képviselő képletes példával szemléltette. Szerinte ez éppen olyan, mint amikor egy városrész arra panaszkodik, hogy nincs helyi járatos busza, majd amikor lesz, akkor mindenki az ellen tiltakozik, hogy csak ne ő előtte legyen a buszmegálló.

A közgyűlés eleget tett a lakók kérésének, és kezdeményezte az építtetőnél, hogy egy másik területen építse meg a segítséget nyújtó gyermekotthont. Hogy hol lesz új helye, és mikor építhetik meg az égetően szükséges az épületet az egyelőre még nem dőlt el. 

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás