Szombathely

Homlokék levonulása után még 25 tonna salakot kellett ráhordani a felújított szombathelyi teniszpályákra

Közel négy év után végre ismét otthont kaptak a Haladás teniszezői. A semminél jobb, még ha Mészáros Lőrinc veje az alapvonal mellé tette is a villanyelosztót.

Október végén írtunk róla, hogy 2016 kezdték bontani a régi Haladás Stadiont. A Haladás teniszezők kálváriája ezzel kezdődött. Az addig használt hét pálya mindegyike megszűnt, az új Sportkomplexumnak ugyanis szüksége volt parkolókra, feláldozták hát a pályákat. Ettől kezdve a sportolók folyamatosan a városvezetőknél kilincseltek, hogy valahogy visszakapják, amit elvettek tőlük.

Mivel törvényi előírás, hogy sporttelep átépítésekor egyetlen, korábban már működő sportág érdekei sem sérülhetnek, így Szombathely a Modern Városok Programban 282 millió forintot kapott új teniszpályák építésére. Az ezen a pénzen felújított pályákon mégsem ők, hanem egy magánegyesület, a Savaria Tenisz Club sportolói pattogtatnak.

Haladás-teniszpályákra kapott közpénzt Szombathely, a létesítményt egy magánklub bérli

A 282 millió forintból kezdték meg felújítani a szombathelyi Késmárk utcai Teniszcentrumot. Itt korábban 6 pálya működött, ezt a hatot fel is újították ebből a pénzből, továbbá 4 újat és egy klubházat is építenek. 

Ahogy azt már korábban is írtuk, mivel a közpénzből a Haladás pályáinak felújítását ígérte a város, az lenne a logikus, hogy ha a szombathelyi közgyűlés úgy határozna, hogy a telepet a Haladás használhatja. Ehhez képest legutóbb, idén áprilisban a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság olyan döntést hozott, hogy 2019. december 31-ig a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter bérelheti továbbra is a telepet. Éves bruttó 1 millió 100 ezer forintért. Csak viszonyításképpen, egy teniszpálya óradíja 2 és 3 ezer forint között mozog jelenleg Szombathelyen.

A szerződés felülvizsgálata nem váratott sokat magára, mivel az december 31-én lejárt, így a november 28-i városi közgyűlés napirendre is vette ezt az ügyet és a Haladás teniszezőinek pályaigényét is. A Sportligetbe mehetnek a teniszezők, ez lett a döntés.

Szombathelyen a kampányhajrában adták át a felújított Sportligetet. Erről a beruházásról is írtunk már korábban. A szabadidősport centrum felújítására az Európai Unió adott pénzt, egészen pontosan nettó 730 millió 770 ezer forintot. A kivitelező Mészáros Lőrinc vejének, Homlok Zsoltnak a cége, a Homlok Építőipari Kft. volt, a kiírást konzorciumban a korábban csupán parképítéssel foglalkozó, helyi Prenorral nyerték el. A Sportligetben pedig a foci-, és kosárlabda pályákon kívül teniszpályák is vannak. Így logikusnak tűnt, hogy a Haladás teniszezők itt kapjanak helyet. 

Több mint egymilliárdért építette át Mészáros Lőrinc veje a Sportligetet, egy kis eső után mégis használhatatlanok a focipályák

Átadták a salakos focipályát, aztán rájöttek, hogy mégsem lehet használni a játéktereket. A pénzt az EU adta. A céget 2016-ban alapították, fő profilja a vasútépítés, 2018-ban indították el magasépítési üzletágukat. Tulajdonosa Homlok Zsolt, Mészáros Lőrinc veje. Nem mellesleg a szombathelyi Haladás VSE ügyvezetője.

Az elvégzett munka minőségét jól mutatja, hogy nem csak a már átadott focipályák minőségével akadtak gondok, de a teniszpályákra az azokat üzemeltető Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft.-nek az átadás után 25 tonna salakot kellett még ráhordani, hogy használhatóak legyenek. A kivitelezésnél pedig olyan kreatív megoldásokat használtak, mint a villanyszekrény közvetlenül az alapvonal mellett.

Mivel azonban a Haladás teniszezők ez eddig egy magánház udvarán épített pályán edzettek, égető volt a továbblépés. Arról nem is beszélve, hogy 40 millió forintot kaptak a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-től pálya létesítésre, fejlesztésére vagy eszközvásárlásra, ennek felhasználásról pedig 2019. végig kellett nyilatkozniuk, különben az összeget vissza kellett volna utalniuk, így a legészerűbbnek, az tűnt, hogy a Sportligetet kapják meg új otthonuknak.

A szombathelyi képviselők is ezt látták a legjobb megoldásnak, így a novemberi közgyűlésen úgy határoztak, hogy a Haladás VSE tenisz szakosztályába beolvasztják a Sportiskola tenisz szakágát, a Haladás pedig 2020. január elsejétől 15 évre használatba kapja a Sportliget pályáit. Azzal a feltétellel, hogy a pályák használatának idejéből minimum 20%-ot átadnak a tömegsportnak. Mivel a pályahasználó a Haladás tenisz szakosztály lett, így a BMFSK-tól kapott 40 millió forintot is el tudják költeni az itteni pályák további fejlesztésére. A tervek szerint a téliesítést oldják meg belőle.

A Késmárk utcai pályák sorsát is rendezte az új szombathelyi városvezetés. 2020. június 30-ig hosszabbították meg a jelenlegi bérlők, a Makanoi PSP Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. és Szabó Péter szerződését. Közben pedig pályázatot írnak ki a pályák bérlésére, ahol a városnak legjobb ajánlatot adó bérlő nyeri el az üzemeltetés jogát.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás