Szombathely

Több építkezésbe is beletört a bukott fideszes városvezetés bicskája Szombathelyen

Ígéret volt bőven a tavalyi választás előtt a fideszes városvezetés részéről, hogy mi mindent fog kapni Szombathely hamarosan, de szinte semmi nem valósult meg eddig.

Élő zölddel fedett tető, kinyitható oldalfalak, színpad, 21. századi megjelenés és energetika – ezt ígérte a szombathelyi fideszes városvezetés, amikor szóba került a Vásárcsarnok – vagy ahogy a szombathelyiek nevezik: “A piac” – felújítása. A terveket 2017 márciusában tárgyalta és hagyta jóvá a közgyűlés. A fidesz-közeli Frisss.hu pedig rövid időn belül arról írt, hogy 2019. március 31-re át is adják majd a felújított épületet. Most, november végén még mindig nem lehet tudni, hogy vajon nekiállnak-e egyáltalán valaha a beruházásának.

Kicsit megszaladt az oligarchák ceruzája

A felújításra nettó 1 milliárd 200 millió forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól. A közgyűlési döntés után ki is írták a közbeszerzést, amin egyetlen pályázó indult el: a ZÁÉV Zrt., amiről azóta be is bizonyosodott, hogy szintén Mészáros-érdekeltség.

Az építőipari cég 800 millió forinttal drágább árajánlatot adott annál, mint amennyi pénz a projekt rendelkezésére áll. A közbeszerzést eredménytelennek nyilvánították, és a testület amellett döntött, hogy csökkentett műszaki tartalommal új terveket készít, és új közbeszerzést ír ki.

Ez az első eredménytelen közbeszerzés megmutatta, hogy milyen árakkal operál most az építőipar, de a lebutított tervek közbeszerzési eljárása is eredménytelen lett. Másodjára 300 millió forinttal volt drágább a költségvetéshez képest a legolcsóbb ajánlat. Hogy mi lesz a piaccal, egyelőre nem tudni.

Az áremelkedés egyébként nem egyedi eset: néhány napja jelentettünk meg egy átfogó anyagot a látványosan dráguló, közpénzből megvalósuló állami vagy önkormányzati beruházásokról, amelyek főként néhány kormányközeli cégnek hoznak hasznot. A ZÁÉV az egyik közülük.

 

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest.

Horváth Attila (Éljen Szombathely) alpolgármester néhány napja egy nyilatkozatában azt mondta, hogy:

“első sorban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyi pénzt költött el az előző szombathelyi városvezetés az adóforintokból olyan tervekre, amikből aztán semmi sem valósult meg. Másodikra azt tudom mondani, hogy a piac felújítását nem engedtük el, de az látszik, hogy ez ebben a formában nem valósulhat meg. További műszakitartalom-csökkentést már nem bír el a felújítás (…). Megkereshetnénk annak a megoldását is, hogy saját költségvetésből hogyan pótoljunk ki 300 millió forintot. Ez azonban rengeteg pénz, nem kívánjuk a szombathelyiekkel kifizettetni. Egy másik megoldás az lehet, hogy megvizsgáljuk, hogy ezt az uniós pénzt hogyan tudjuk esetleg másra fordítani a városban, a Vásárcsarnokra pedig máshonnan megpróbálunk pénzt szerezni”.

Érdemes egyébként végignézni Hende Csaba (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselőjének Facebook-oldalát. Hende a tavaly áprilisi országgyűlési választások előtt komoly ígéret-cunamival árasztotta el a közösségi médiát, csakhogy számos esetben nem lett semmi a belengetett beruházásokból.

Hende a piacról például úgy ír, hogy 2019. szeptember 30-ra készül el. De, ahogy azt már fentebb is írtuk, nem csak, hogy nem készült el, de még hozzá sem kezdtek.

Több beruházás csúszik

Szintén Európai Uniós pénzből épült meg Szombathelyen, a volt REMIX-gyár épületének újrahasznosításával a Vívóakadémia, az Asztalitenisz Centrum és a Cserkészház. Erre 750 millió forintot adott Brüsszel. Hende szerint 2019. április 30-án vágták volna a szalagot. Az épületeket azonban még mindig nem adták át.

Információink szerint a kivitelezés csúszott meg, és a sportági előírásoknak nem megfelelően építették meg a létesítményeket.

Az asztaliteniszeseknél például nem volt egyenletes fényerő a teremben, így pedig meccsekre alkalmatlan lett a pálya. A pótmunkák jelenleg is folynak, hogy mire lesz használható a három épület, egyelőre rejtély.

A Modern Városok Programban a kormánnyal karöltve 80-90 milliárd forintnyi fejlesztést ígértek 2022-ig. Többek között elkerülő utat, a városi körgyűrű teljessé tételét, a Gothard-kastély felújítását, a városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítését, a Romkert és a Szombathelyi Képtár felújítását, fedett teniszcentrumot, és a buszpályaudvar átköltöztetését a vasútállomáshoz.

A Gothard-kastély mizériájáról korábban írtunk:

Az eredeti költségek közel dupláját verheti el a kormány a szombathelyi Gothard-kastélyra

Kommunikációs, marketing és média költések a Kecskeméti Turizmusfejlesztési és Marketing Kft.-nél Kommunikációs, marketing és média költések a Kecskeméti Városgazdasági Kft.-nél Biztonsági kamerák Közvilágítással kapcsolatos adatok Labdarúgó akadémiák támogatása Milyen egészségügyi intézményeket érintő, hiányosságokat feltéró vizsgálatokat folytatott az ÁSZ?

  • A kastély felújításához olyan terveket készítettek, amit 3 milliárd 315 millió 364 ezer  649 forintból lehetne megépíteni. Egyelőre még szó sincs arról, hogy lesz-e rá pénz, és egyáltalán ki és mikor ad erre forrást.
  • 2022-ig ígérték az elkerülő teljessé tételét, de még a tervek sincsenek meg.
  • A városi fedett uszoda családi wellnessrészleggel bővítésére 5 milliárd 650 millió forint kellene. Úgy látszik, hogy ígérni könnyebb volt, mint a pénzt előkeríteni, mivel legutóbb Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) államtitkár egy írásbeli kérdésre válaszolva azt írta: “tekintettel arra, hogy az új komplexum tervezésére és kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás még nem került kiírásra, jelenleg nem prognosztizálható pontosan a fejlesztés megvalósulásának időpontja. A fejlesztés teljes forrásigénye is csak a közbeszerzési eljárást követően határozható meg.”
  • Aztán ott van a teniszcentrum. Erről szintén írtunk már. Fedettnek nem lett fedett, viszont a közpénzen helyrehozott pályákat egy magánklub használja.
  • A buszpályaudvar átköltöztetése a vasútállomáshoz úgyszintén megoldhatatlan feladat elé állította a megbukott fideszes városvezetést. Két ciklus alatt, 9 évig nem voltak képesek vele megbirkózni, pedig a korábbi balos önkormányzat terveket hagyott rájuk.
  • Március 31-ig kellene végezni a Képtár felújításával. Ennek idén októberben álltak neki. Szoros lesz a határidő, kétséges, hogy sikerül-e időben végezni.

Tepsivel védik az eső elől a római kori mozaikot

Van olyan beruházás is, ami egészen biztosan sosem fog elkészülni a kitervelt formában. Ez pedig a Romkert új védő-épületének megépítése.

Közép-Európa egyik legnagyobb, összefüggően megmaradt római császári helytartói mozaikja található Szombathelyen. Jó ideig eredeti helyén, a Romkertben volt látható a mozaik, amit egy épület védett a csapadéktól. Ez az épület azonban elavult, beázott, így grandiózus terveket készített az önkormányzat, és pénzt is kapott rá, igen, szintén az Európai Uniótól. Egész pontosan 1 milliárd 200 millió forintot.

A tervek elkészültek, csak éppen egy dolgot nem vettek számításba a városvezetők. Azt, hogy a beruházásra az egyháznak is áment kellett volna mondania, mivel a terület az övék. A terveket viszont csak az elkészültük után űegyeztették a püspökséggel, és az nemet mondott rájuk.

A beépítendő terület egyik oldalán a szombathelyi székesegyház, a másik oldalon az egyházmegyei kollégium található. Az egyházmegye pedig azzal indokolta vétóját, hogy az új épület jellegében nem illeszkedne e másik kettő mellé. Ráadásul az új védő-épületből be lehetne látni a kollégiumi szobák ablakain. Így ebből a projektből sem lett semmi.

A római kori mozaik pedig azóta is egy tepsiben van, ami Hende Csaba szerint nem is akkora tragédia.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Címlapkép: Hende Csaba látványtervet lobogtat. (Forrás: a politikus Facebook-oldala)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás