választások 2019

A Fidesz jelöltje ellen indul független polgármesterjelöltként a fideszes alpolgármester Szombathelyen

“Hende Csaba most veri szét a szombathelyi Fideszt” – ezt Koczka Tibor fideszes alpolgármester mondja, és az eddigi események nem cáfolják.

Január óta izgalmas hellyé vált Szombathely. Az egész egy szinte ártalmatlannak tűnő rendkívüli közgyűléssel kezdődött. Az ellenzék ugyanis azért hívta össze a testületet, hogy felüljön a rabszolgatörvény által keltett országos hullámra. A fidesz-frakció nem ment el, az ellenzék pedig Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával napirendre vette a törvény ellehetetlenítésére tett javaslatot. Erről korábban itt írtunk részletesen.

A határozat megszületésében ugyan már nem volt benne Molnár szavazata, ám a Fidesz így is árulónak kiáltotta ki. Ezzel csak azt érték el, hogy az alpolgármester köszönte szépen a négy és fél évig tartó közös munkát a továbbiakban nem szavazott a Fidesszel, ezzel pedig elvesztette többségét a párt.

Nem Molnár volt az egyetlen, akinek megromlott a viszonya a kormánypárttal. A párt egyik saját emberét, a szintén alpolgármester Koczka Tibort sem maradt köreikben. Koczka szerepe az utóbbi pár hétben vált fontossá, előbb azonban érdemes pár szóra kitérni a Fidesz polgármesterjelöltjére és képviselőjelöltjeire.

Sokáig három lehetséges jelöltet futtatott a Fidesz Szombathelyen. Kézenfekvő volt, hogy a várost két cikluson keresztül vezető Puskás Tivadar újra elindul a városvezetői székért. Puskás egészsége ugyan kicsit meghajlott, és sokan kritizálták körülményes megnyilvánulásai miatt is, ám feddhetetlen személye miatt mégis alkalmas lett volna arra, hogy újra elnyerje a keresztény-konzervatív szavazók bizalmát. A második jelölt-jelölt a jelenlegi fideszes alpolgármester, Illés Károly volt. Harmadikként pedig Balázsy Pétert, Vas megye jegyzőét szondázta a párt.

Sokáig úgy nézett ki Illés lesz a befutó, aztán megérkeztek az első felmérések eredményei. Katasztrofális eredményeket hoztak Illésre nézve. A jobboldali szavazók az ő indulása esetén inkább átszavaztak volna a baloldal jelöltjére, Nemény Andrásra, sem mint rá adják le a voksukat.

A helyi Fidesz, jobban mondva annak választókerületi elnöke, Hende Csaba pedig komoly dilemma előtt állt. Indítsák-e újra Puskást, akivel úgy tudni, korábban már több konfliktusa is volt, vagy legyen a jelölt Balázsy, aki fiatal és ambiciózus, így viszont fennáll a veszélye, hogy nem lehet majd könnyen irányítani. Hende végül úgy döntött, és aztán kiderült a Fidesz központi akarata is az, hogy Balázsy legyen a jelölt.

Több forrásból is úgy értesültünk, hogy Balázsy azt mondta, akkor vállalja a jelöltséget, ha a 14 fős egyéni választókerületi jelöltek közül 7 az ő kiválasztottja lesz. Később kiderült, nem így lett.

Hende ellent mondást nem tűrő módon gyűrte maga alá a jegyzőt, a jelöltek közé pedig egy szélsőjobbos megnyilvánulásoktól sem mentes volt Jobbik-tagot, a polgármesteri kabinetiroda vezetőjét, a korábbi választásokon egyszer már vereséget szenvedett jelölteket, és egy nyíltan a szombathelyi kosárlabda csapatot több ízben ócsárló, rivális csapatnak szurkoló bukott polgármestert is beválogatott.

Csak egy ember maradt ki a listából: Koczka Tibor, a város éppen regnáló alpolgármestere.

Ráadásul Koczka és Molnár régóta ismerik egymást, gimnáziumi osztálytársak voltak, nem váratott tehát magára a revans, lévén mindkettejüket nyilvánosan alázta meg a Fidesz.

Az események innentől kezdve felgyorsultak. Koczka bejelentette, hogy nem kereste meg őt a Fidesz, nem lesz képviselőjelölt, Hende Csaba pedig éppen most dolgozik azon, hogy szétverje a szombathelyi Fideszt. Pontosan két hétre rá bejelentette, hogy elindul abban a körzetben képviselőjelöltként, amit most is a közgyűlésben képvisel. A politikus ugyan továbbra is a Fidesz tagja, ám a választáson mint független fog indulni.

Azon szinte már senki nem akadt fenn, hogy a Puskás polgármester ezután megvonta Koczka jogköreit. Ugyanezt csinálta Molnárral is a januári rendkívüli közgyűlésen történt állítólagos árulás után. A recept akkor is remekül “bevált”.

Puskás annyira megijesztette ezzel Koczkát, hogy pár napra rá, Koczka bejelentette, elindul polgármesternek, hangoztatva, hogy ő a város egyetlen fideszes polgármesterjelöltje, ami egyébként igaz is. Balázsy ugyanis nem tagja a pártnak, Koczka azonban igen.

Ismét néhány napra rá Molnár bejelentette, hogy a Pro Savaria támogatja Koczka polgármesteri ambícióit. A kör akkor zárult be végleg, mikor a Jobbik kiállt, hogy közölje, a Pro Savaria jelöltjeiként indulnak az őszi önkormányzati választásokon.

Jelenleg tehát három polgármesterjelölt és ezzel együtt három lista van Szombathelyen. A Fideszé, amelynek polgármesterjelöltje nem tagja a pártnak, magát függetlennek mondja. A baloldali összefogásé, amelyet nem csak ellenzéki parlamenti pártok, hanem számos helyi civil szervezet is támogat. Valamint ott van még a független, egyébként valóban fideszes jelölt, aki mögött ott vannak azok a jobboldali politikusok is, akik valódi alternatívát mutatnak azoknak a jobboldali érzelműeknek, akik csalódtak a helyi Fidesz erő politikájában.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Koczka Tibor. Bonyhádi Zoltán felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás