Szombathely

Mészáros veje kitúrta a kézis lányokat a szombathelyi sportkomplexumból

Harminckét millió forintjába fáj a szombathelyieknek, hogy nem tudtak megegyezni a kézilabdások Mészáros vejével a Haladás Sportkomplexum használatáról. Pedig közgyűlési döntés kötelezte az üzemeltetőt, hogy állapodjanak meg a csapattal.

44 év után ismét van NB 1-es női kézilabda csapata Szombathelynek. Ez akár örömteli is lehetne a városnak, az örömbe azonban nem kevés bosszúság is vegyült: négy meccs kivételével ugyanis nem Szombathelyen, hanem Répcelakon kell megrendeznie a hazai mérkőzéseit a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémiának.

A Haladás helyzetével többször foglalkoztunk már. Legutóbb akkor kerül képbe a sportegyesület, amikor arról folyt a vita, hogy az élvonalbeli kézilabdacsapatot nem akarják beengedni a Sportkomplexumba. Holott arról még az áprilisi közgyűlés döntött, hogy a komplexum fenntartójának, az önkormányzati Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek helyet kell adnia a kéziseknek.

Mészáros veje átvette a hatalmat, puskaporos hordó lett a Haladás Szombathelyen

A focicsapat befogadásával kezdődött, most a kézis lányok be nem engedésével folytatódott Homlok Zsolt hatalomgyakorlása. A nemzetközi klasszis női sportolók távol tartásában a ligetben balhézó ultrákhoz köthető biztonsági cég is segít az üzemeltetőnek.

A cég ügyvezetője, Gál Sándor, aki a Fidesz szombathelyi szervezetének alelnöke is, később azzal hárított, hogy mivel korábban az üzemeltető szerződést kötött a Haladás VSE-vel, a komplexum felett csak este 10 és reggel 8 óra között rendelkezik, a kézilabdásokat pedig csakis ebben az időpontban tudja beengedni edzeni és meccset játszani is. Az ezen kívüli időben az SZKKA-nak nem vele, hanem a Homlok Zsolt (azaz Mészáros Lőrinc veje) által elnökölt Haladás VSE-vel kell megegyeznie.

Vagyis egy bérlőtől kell bérelnie az önkormányzati létesítményt.

A felek ugyan Gál közvetítésével tárgyaltak is, ám eredményre ez végül nem vezetett. Pedig időközben a város sportért is felelős alpolgármestere, a Fidesz-tag, ám a választáson a Fidesz ellen induló Koczka Tibor is bekapcsolódott az ügybe. Levelezni kezdett Gállal annak érdekében, hogy a csapatot engedjék be a 15,4 milliárd adóforintból épült és évente közel 500 millió forint közpénzt felemésztő Sportkomplexumba. Ennek végül az lett eredménye, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megvonta Koczka általános helyettesi státuszát, nehogy az alpolgármester bármit is tudjon ez ügyben intézkedni.

Bár szinte előre borítékolható volt, biztossá azonban csak augusztus végére vált, hogy a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia nem edzhet és játszhat a szombathelyieknek épült Haladás Sportkomplexumban, helyette másik termet kell keresniük a hazai meccsek zömének.

Szombathelyen ugyanis még egy helyszín van, ami alkalmas arra, hogy NB1-es kézilabda meccset rendezzenek benne. Ez pedig a szintén városi fenntartású Aréna Savaria. Az Arénát szintén arra kötelezték, hogy engedje be a kéziseket, amit annak üzemeltetői a közgyűlési döntést végrehajtva meg is tettek. Az Aréna Savaria otthona a magyar bajnoki címvédő Falco KC Szombathely kosárlabda csapatának, így korlátozva vannak a lehetőségek, de a négy “nagy” csapatot, a Fradit, a Győrt, a Siófokot és az Érdet itt fogadják majd a kézisek.

A többi hazai meccset pedig Répcelakon rendezi meg az SZKKA. Az utazási költségek fedezésére pedig további 32 millió forintot ítélt oda az augusztus végi közgyűlésen a testület.

Farkas Bazsiugytudjuk.hu

Fotó: az SZKKA csapat tagjai, Bonyhádi Zoltán felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás