Szombathely

Eltűnt 95 millió forint a Szombathelyi Haladás foci csapatát működtető cég törzstőkéjéből

Mindez azután történt, hogy az önkormányzat megszavazta a 150 millió forintos támogatást.

Lassan tényleg a magyar focivilág állatorvosi lovának lehet nevezni a Szombathelyi Haladást. Nem elég, hogy akkor estek ki az NB 1-ből, amikor a klub fennállásának százéves jubileumát ünnepli, de komoly anyagi zűrben is van a csapatot működtető cég.

Júliusban írtunk arról, hogy már márciusban olyan hírek röppentek fel, mi szerint a klubnál komoly tartozások keletkeztek, a labdarúgók még fizetést sem kapnak:

Mészáros veje átvette a hatalmat, puskaporos hordó lett a Haladás Szombathelyen

Országszerte Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! A focicsapat befogadásával kezdődött, most a kézis lányok be nem engedésével folytatódott Homlok Zsolt hatalomgyakorlása. A nemzetközi klasszis női sportolók távol tartásában a ligetben balhézó ultrákhoz köthető biztonsági cég is segít az üzemeltetőnek. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

A Haladás előbb azt mondta, a hiányuk “csupán” 95 millió forint, egy júliusi szurkolói ankéton aztán maga Illés Béla többségi tulajdonos tudatta, hogy: 400 millió forint hiányzik a kasszából.

A Haladás labdarúgó csapatát a Szombathelyi Haladás Labdarúgó Kft. működteti. A Labdarúgó Kft.-nek egy többségi tulajdonosa van, ez a Halmill Kft. Ennek a cégnek egyik tulajdonosa a volt labdarúgó Illés Béla, a másik pedig Halmai Gábor. A Labdarúgó Kft.-ben három kisebbségi tulajdonos van a Haladás Marketing Kft., a Viktória Futball Club és a szombathelyi önkormányzat.

Korábban 10%-a volt a városnak a Haliban, ám akkor 100 millió forint törzstőkéje volt a cégnek, amit az NB1-es szabályok változása miatt a kft.-nek fel kellett volna emelnie 200 millióra. Így Szombathelynek 5%-ra csökkent volna a tulajdonrésze, ám az Opten cégadatbázisa 8 százalékot mutat. Szintén az Opten adataiban látni, hogy a tőkeemelést a kft. nem hajtotta végre. Sőt a közelmúltban csökkente is azt.

A Haladás a pénzügyi helyzetének a megoldását két lépcsőben gondolta. Elsőként gyorsan pénzhez kellett jutniuk, így az önkormányzathoz fordultak, ami eddig évi 50 millió forintot adott támogatásként a klubnak. A városvezetők a helyzetre azt találták ki, hogy úgy adnak plusz pénzt, hogy előrehozzák a csapat eddigi támogatását, és egyben folyósítják három év pénzét, így 150 millió forintot utalnak át a Halinak.

Ezt azon az augusztusi közgyűlésen döntötték el, amin még Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő is megjelent. Igaz, pont a Haladás kényes témájánál kellett valahova elsietnie.

A Haladás további reménye az volt, hogy a többségi tulajdonos céget, a Halmillt átadják valakinek Illésék. Ezzel megszabadultak volna a tartozásoktól, az új tulajdonos pedig egy működő NB II-es klubot kapott volna, amibe igaz, hogy kell ki tudja, hány száz millió forint, de a magyar futballt sem lehet játszani pénz nélkül.

Itt bukkant fel Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt, aki egy ideje már a Haladás VSE társadalmi elnöke.

Július 1-én ország-világnak szétküldött közleményben tudatta Homlok, hogy készek befogadni a focistákat úgy, hogy ajándékozással átveszik a Halmill Kft.-t. Két hétre rá arról is tájékoztattak, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá, amiben a HVSE arról tesz nyilatkozatot, hogy készek befogadni a csapatot. Azóta azonban semmi sem történt.

Négy hónap telt el, és se egy közlemény, se egy nyilatkozat, se egy blogbejegyzés a haladás weblapján nem jelent meg, ami tájékoztatna a csapat fúziójáról.

Augusztusban viszont olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy nem is a Haladás VSE-hez, hanem az Illés Sport Alapítványhoz kerül a Haladás többségi tulajdona. A megjelent hírt a Haladás részéről senki sem cáfolta.

Viszont haladjunk időrendben, így talán könnyebb lesz követni a Haladásban történt változásokat:

De mennyi a valós tartozása a cégnek?

Ez az a kérdés, amit az új városvezetők most vizsgálnak. Korábban ugyanis a várost képviselve sosem Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester járt el a taggyűlésekre, hanem mindig valakit delegált. A delegált viszont csak azokban a kérdésekben dönthetett, amikre konkrét megbízatása volt. Éppen ezért a legutóbbi taggyűlésen úgy határoztak, hogy egy friss pénzügyi beszámolót kell elkészíteni az önkormányzat számára. Ennek részleteit a novemberi közgyűlésen ismerheti meg a közvélemény.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

A cégadatokat az Opten szolgáltatta. Fotó: Hende Csaba és Illés Béla. Hende Csaba/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás