Szombathely

A Fidesz bukása után már nem annyira fontos a szombathelyi jégcsarnok TAO-pénzeinek gyűjtése

2017-ben azt ígérték, két év alatt elkészül.

Napi jó hír – ezt posztolta 2017 januárjában Hende Csaba, Szombathely fideszes országgyűlési képviselője a Facebook-oldalára, megosztva ezzel a fidesz közeli frisss.hu hurráoptimista cikkét. Az oldal arról írt, hogy akár már az év decemberében elkészülhet a létesítmény.

Még abban az évben, 2017 decemberében megtörtént az alapkőletétel, amit maga Hende, Szombathely akkori polgármestere a szintén fideszes Puskás Tivadar és egy pingvin hajtott végre. Az épületet ugyanis a Szombathelyi Pingvinek Jégkorong Klub építi, TAO támogatásból.

Az épületre 2 milliárd 200 millió forint keretet nyertek el TAO-pályázaton. Mivel azonban társasági adóról van szó, ez nem azt jelenti, hogy a pénzt a magyar állam átutalta volna a klub számlájára, hanem azt, hogy ekkora keret kitöltésére jogosult a pályázó, amit a gazdasági társaságok feltölthetnek. Mindez azt eredményezi, hogy az építtetőnek – aki ebben az esetben a sportklub, a szombathelyi önkormányzat és a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. (SZOVA) – kell gondoskodnia arról, hogy a cégek úgy döntsenek, a címkézhető adójukat éppen a szombathelyi Jégcsarnoknak adják oda.

Az építkezés tehát 2,2 milliárdról indult. Időközben, a kivitelezés alatt kiderült, hogy plusz 300 millió forint kellene még ahhoz, hogy minden a tervek szerint készüljön el. A keretet tehát ki kellett bővíteni.

Az épület I. ütemezésének kivitelezése – szerkezetépítés, építészeti munkák – nettó 714 millió forint értékben 2018 decemberében befejeződött. Az építtetők 2018 novemberében tartottak egy sajtóbejárást, még akkor is az hangzott el, hogy egy évvel később, vagyis 2019 decemberében átadják a kész csarnokot. Akkor mégis mi történhetett?

Utazzunk csak vissza 2019 januárjába, a rabszolgatörvény miatt összehívott szombathelyi rendkívüli közgyűlés idejére. Korábban mi is rengeteget írtunk róla. Ez volt az a közgyűlés, ahová a Fidesz frakció nem ment el, és ahol Molnár Miklós (Pro Savaria) alpolgármester szavazatával vették fel tárgyalásra a törvény ellehetetlenítését. Molnár ezután áruló lett a Fidesz szerint. És itt van a kapcsolódási pont az építkezéssel.

Az építkezés a SZOVA projektje. A SZOVA pedig helyben tudott, hogy Molnár Miklós “felségterülete”. Molnár most is tagja a felügyelőbizottságnak, a cég vezérigazgatója pedig személyes jó barátja, Németh Gábor.

A beruházást ugyan nem gáncsolta el a városban komoly befolyással bíró parlamenti képviselő, a Molnárt a közgyűlés nyilvánossága előtt is számonkérő Hende Csaba. Lobbizni azonban alig lobbizott, ha egyáltalán a cégeknél, hogy címkézett adójukat a Jégcsarnoknak adják.

Ezért csúszik az építkezés, de hogy hol is állnak jelenleg, azt a SZOVÁ-tól kérdeztük meg. Nem nagy meglepetésre az ilyenkor immár hagyományos módon, az építőipari árak emelkedésével érvelnek. A cég szó szerint a következő választ küldte:

“Az épület I. ütemezésének kivitelezése – szerkezetépítés, építészeti munkák – nettó 714 millió forint értékben 2018 decemberében befejeződött. Mostanra pedig lezajlott a következő ütem előkészítése: januárban megkezdődik a létesítményhez tartozó út és parkoló kivitelezése, várhatóan nyár folyamán pedig lehetőség lesz az épületgépészeti elemek kiépítésére is. Az elmúlt hónapokban – a kivitelezési költségek csökkentése érdekében – hő- és füstterjedési szimulációs tervet készíttettünk. A tervet az illetékes hatóság elfogadta, melynek eredményeként a kivitelezés során további 20-30 millió forint költségmegtakarítás érhető el.

Már az építkezés megkezdésekor látható volt, hogy az építőiparban tapasztalható jelentős árszintnövekedés következtében a jégcsarnok teljeskörű megvalósításához a 2016/2017. évi sportfejlesztési programban megítélt támogatás nem nyújt elegendő fedezetet. A projekt összköltsége beruházási érték növelésére irányuló kérelmünket a Magyar Jégkorong Szövetség 2019 májusában jóváhagyta, a hiányzó források biztosítására pedig folyamatosan kerestük és keressük az együttműködést lehetséges támogatókkal.”

Az igyekezet megvan, ám a beruházás végének pontos időpontja ezek szerint továbbra sincs meg. Emailben kerestük Hende Csabát, akinek a követkeő kérdéseket tettük fel:

Mi történt a beruházással, mi a késlekedés oka?

Előfordulhatott az, hogy a környék nagyvállalatai nem lettek eléggé tájékoztatva mennyire fontos lenne a beruházás támogatása? Esetleg direkt olyan kérdés érkezett hozzájuk, hogy a szombathelyi jégcsarnoknak ne kedvezzenek a TAO pénzük felajánlásával?

Választ eddig nem kaptunk.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: szombathely.hu/Benkő Sándor

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás