Nemzeti Együttműködés Rendszere

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is érintett az érdi útépítési botrányban, a rendőrség nyomoz

Nyomozást folytat a rendőrség az Érd és Sóskút között – részben természetvédelmi területen – formális engedély nélkül létrehozott út ügyében. A feljelentést tevő érdi alpolgármester szerint az úgynevezett „fehér utat” illegálisan építették meg a köznevelési centrum építésekor kitermelt köves földből. A feljelentés szerint mindezt a földtulajdonosok tudta nélkül, ám az akkori érdi fideszes és független sóskuti polgármester támogatásával tették meg. A köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége építi – ők azt állítják, jóhiszeműen jártak el.

Támogatási kampány

„A Budaörsi Rendőrkapitányságon hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt van folyamatban az eljárás, jelenleg ismeretlen tettes ellen” – közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Átlátszóval az úgynevezett „fehér út” ügyében tett feljelentés sorsát firtató kérdésünkre.

A szóvivő által megjelölt bűncselekményt a törvény – alapesetben – legfeljebb három évi szabadságvesztéssel fenyegeti, és az követi el, aki „arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez”.

Szemetet kerestek, utat találtak

2020. február elején a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány tett bejelentést az egyesült ellenzék által pár hónapja uralt érdi önkormányzatnál az Érd és Sóskút között lerakott szemétről. A helyszínen ellenőrzést végző hivatali emberek alighanem meglepődtek, amikor egy olyan útra bukkantak, amelynek létezéséről vagy építéséről a polgármesteri hivatalban semmilyen hivatalos iratot nem találtak.

A négy és fél kilométeres hosszúságúra becsült út magáningatlanokon vezet át. Az út Sóskútra eső része ráadásul természetvédelmi területen húzódik.

Forrás: Tetlák Örs Facebook oldala

A polgármesteri hivatal által lefolytatott vizsgálatok alapján Tetlák Örs alpolgármester a feljelentésében azt írta: az utat Érd Fenyves-Parkvárosban épülő köznevelési centrum építkezésekor kitermelt köves földből építették meg. Az LMP politikusa azt írta a rendőrségnek:

ahelyett, hogy a jogszabályoknak megfelelően lerakóhelyre szállították volna a mintegy 13 500 köbméter kitermelt földet, abból utat építettek.

Tetlákék szerint az építési, bontási törmelék hulladéknak minősül, ezért bűncselekményt követtek el azzal, hogy a köves földet nem szállították el megfelelő lerakóhelyre, hanem abból ideiglenes utat építettek.

„Mindenki jól járt”

Az Átlátszó számolt be arról 2019 márciusában, hogy Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B. Á. L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra. A két projekt az eredetileg becsült és tervezett nettó 8,1 milliárd forint helyett 11,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

A beruházások egyike a köznevelési centrum Fenyves-Parkvárosban, amelynek eredetileg becsült szerződéses összértéke 4,1 milliárd forint volt, aztán a Mészáros-gyerekek nyertes cége pedig több mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.

A becsült költségnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhat Mészáros gyerekeinek cége Érden

A Fejér-B. Á. L. Zrt. projektvezetője úgy elevenítette fel az úgynevezett „fehér út” megépítésének körülményeit, hogy az alapvetően a földmunkákat végző cég, a Kontimer Kft. ötlete volt.

„A földmunkák kezdetekor sok lakossági megkeresés érkezett a földet elszállító teherautók zaj- és porterhélése miatt. Vállalkozónk, mivel a földet a sóskúti lerakóba szállította, egyszerűbbnek látta volna a Fenyvesen keresztül közlekedni, tehermentesítve ezzel a környező utakat, de a meglévő földút nem volt erre alkalmas” – írta a Fejér-B.Á.L. projektvezetője.

Hulladékok a Fehér Úton. Fotó: Tetlák Örs alpolgármester közéleti Facebook-oldala

„Az út és környéke korábban illegális hulladéklerakóként ‘működött’, és gépkocsival járhatatlan volt. Vállalkozónk az érdi (T. Mészáros András) és a sóskúti polgármesterrel (König Ferenccel) egyeztetett, és a megállapodásuk az lett, hogy az ott lévő hulladékot elszállítja a vállalkozó és az iskolából kitermelt köves földből utat készít a Fenyvesen keresztül Sóskút felé” – idézi az alpolgármester a projektvezető levelét a rendőrségi feljelentésben.

Vagyis az ideiglenes út megépítésével mindenki jól járt.

„A környező lakók a lakógyűlésen köszönetüket fejezték ki felénk egyrészt a rengeteg szemét elszállítása miatt, másrészt azért, hogy át lehet közlekedni Sóskút irányába”

– írta az érdi polgármesteri hivatalnak a Mészáros-gyermekek cégének projektvezetője.

A projektvezető azzal is nyomatékot adott a szavainak, hogy megküldte a földmunkákat végző cég, a Kontimer Kft. ügyvezetőjének nyilatkozatát, aki egyértelműen leszögezte: az ideiglenes utat az érdi és sóskuti önkormányzat hozzájárulásával építették meg. (A feljelentés összefoglalója és a teljes okirat itt elérhető.)

A történet azonban ekkor válik kifejezetten zűrössé:

Érd volt és Sóskút akkori és jelenlegi polgármestere ugyanis a leghatározottabban visszautasítja, hogy ők bólintottak volna rá a Fehér Út megépítésére.

Az alpolgármester szerint sem a Fejér-B.Á.L., sem a földkitermelést végző cég, de az érdi önkormányzat sem kérte az útépítéssel érintett földingatlanok tulajdonosainak hozzájárulását vagy engedélyét. Tetlák közölte: az érdi önkormányzat nyilvántartásaiban nincs nyoma annak, hogy T. Mészáros András volt polgármester és sóskuti kollégája, König Ferenc jóváhagyták volna az útépítést.

Nem válogatták meg a szavaikat

“…Tudomásunk szerint T. Mészáros András és König Ferenc szóban egyeztettek az ideiglenes útépítésről, és jogszabályon alapuló felhatalmazás nélkül járultak hozzá a tárgybeli út építéséhez” – írta az alpolgármester a feljelentésben.

A volt érdi polgármester, helyi fideszes pártvezető eddig sem arról volt híres, hogy megválogatja a szavait, ha politikai ellenfeleiről van szó, de nem sokkal a Fehér Út-ügy kipattanása után minden eddiginél durvábban nekirontott Tetláknak. T. Mészáros gyakorló idiótának, a hazaáruló Gerő Ernő reinkarnációjának nevezte az LMP politikusát.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A Fidesz érdi elnöke az Átlátszónak nyilatkozva visszautasította a feljelentésben szereplő állításokat, amelyek a Fehér Út megépítésében játszott szerepére vonatkoznak.

„Tetlák Örs, aki ellen rágalmazás miatt jelenleg is eljárás folyik és aki több éves NAV-büntetés alatt áll, ismét hazudozik. Sem írásban, sem szóban ilyen tartalmú hozzájárulást nem adtam.

A kényszeres hazudozó és kényszeres feljelentő ámokfutását végre meg kellene állítani: vagy a jog, vagy az orvostudomány segítségével.

Még mielőtt visszavonhatatlan kárt okoz Érdnek, amelynek fejlődéséért dolgozni nem hajlandó és nem is képes” – fogalmazott T. Mészáros András, hangsúlyozva, hogy a nyilatkozat közzétételéhez csak teljes terjedelemben való közlés esetén járul hozzá.

A sóskuti polgármester az aljegyzője útján nyilatkozott az Átlátszónak, és szintén leszögezte, hogy csak a teljes válasz leközöléséhez járul hozzá. Az pedig így szól:

„Érdeklődéssel olvastam levelét, melyben olyan kérdéseket tett fel számomra, amiről én nem tudok. Hivatalosan senki, semmilyen megkereséssel nem fordult hozzám, semmilyen Érddel kapcsolatos ügyben. Nem szeretnék részt venni egy mocskolódó, választásokra készülő kampányban. Ebbe természetesen beletartozik az is, hogy semmilyen mocskolódást nem fogadok el és abban nem veszek részt, ami Érd régi vezetésével van kapcsolatban.

Ön a levelében több idézetet írt le, ami hemzseg a hülyeségtől, valótlanságtól, ezért mindezekre nem tudok és nem is szeretnék válaszolni.

Ha bármilyen ügyben a hivatalos szervez engem megkeresnek, természetesen rendelkezésükre állok, és az ügy vagy ügyek jogerős lezárása után természetesen az Ön akkor felmerülő kérdéseire szívesen válaszolok. Ezt a válaszlevelet bármilyen közzététel esetén kizárólag teljes terjedelmében engedélyezem közzé tenni” – írta König Ferenc polgármester.

Ismeretlen tettes után nyomoznak

Az alvállalkozó Kontimer Kft. visszaigazolta az Átlátszó írásban feltett kérdéseit, de kitért azok megválaszolása elől, a Fejér B.Á.L. Zrt. pedig egyáltalán nem reagált írásban feltett kérdéseinkre.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen, bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást – ezt nevezik az úgynevezett felderítési szakasznak, amelynek egyik célja: megalapozottnak tekinthető-e a gyanú ahhoz, hogy folytatódjék a nyomozás.

Az ellentmondások feloldására tanúként ki kell hallgatni az érintetteket, és adott esetben szembesíteni kell őket. Erről azonban nem tudni semmit hivatalosan, mert a rendőrség a tanúkihallgatások megtörténtéről és részleteiről rendszerint nem ad tájékoztatást.

Kis Zoltán

Nyitókép: A Fehér Út. Forrás: Tetlák Örs alpolgármester közéleti Facebook-oldala

Megosztás