közbeszerzés

A Hungaroring új boxutcáját 1,4 milliárd forintért tervezi 3 cég, az egyik a Mészáros-gyerekeké

A megbízást egy háromtagú konzorcium nyerte el, amiben benne van a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. is. A Forma-1-es létesítmény régóta vár az ígért felújításokra, végül a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA) megjelenésével jutottak plusz forráshoz.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

A Hungaroring – Paddock Épület (boxutca) és a működéshez szükséges funkcionálisan kapcsolódó épületrészek korszerűsítésének tervezésére egy állami tulajdonú társaság, a Hungaroring Sport Zrt. írt ki közbeszerzést tavaly december közepén. A nyílt pályázatra csupán egy ajánlat érkezett be egy háromtagú konzorciumtól, aminek tagjai a S.A.M.O. Építésziroda Kft., a felcsúti Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., és a DVM Group Kft., akik nettó 1, 39 milliárd forintos ajánlattal nyerték el a megbízást– derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. a Fejér-B.Á.L Zrt. tulajdonában van, ami pedig a Mészáros-gyerekeké (Homlok-Mészáros Ágnesé, Mészáros Beatrixé és ifj. Mészáros Lőrincé).

A közbeszerzési értesítő szerint a tervezett fejlesztés célja a meglévő Paddock Épület (boxutca) bontása, egy korszerű Paddock Épület építése, 4 technikai és 36 versenybox kialakításával, a verseny rendezéséhez szükséges FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) előírásoknak megfelelő versenyirányítási központ létrehozásával, Media Centerrel, vendéglátási és VIP területekkel, üzemeltetési és versenyirodákkal, tetőterasszal, illetve a Paddock Épület mögötti terület kibővítésével.

A fejlesztés kiterjed a Paddock Épület működéséhez szükséges funkcionálisan kapcsolódó lelátórészre is, amelynek körülbelül 5 ezer négyzetméteres új épületében a kommentátorfülkék mellett a VIP vendégek részére egy terasz is kialakításra kerül.

A HUMDA megjelenésével lett pénz a felújításra

A közbeszerzési értesítő szerint a kiszolgáló épületállomány és a közönségforgalmi területek műszaki szempontból elavultak.

Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója tavaly nyáron arról beszélt, hogy a pályát a fiatal pilóták már régi vágású helyszínként emlegetik.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a HUMDA megjelenésével jutott plusz forrásokhoz a mogyoródi pálya.

2021 tavaszán ugyanis stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Hungaroring Sport Zrt. és a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség (HUMDA). A két állami vállalat együttműködésének egyik célja az, hogy a Hajdúnánás mellett épülő gyorsaságimotoros versenypálya, valamint a Forma-1-es Magyar Nagydíjaknak is otthont adó mogyoródi létesítmény párhuzamos működése optimálisan valósuljon meg, a két helyszín egészítse ki egymást.

A Forma-1-es létesítmény már régóta vár az ígért felújításokra, a különböző miniszterek 2016 óta folyamatosan ígérik a felújítást.

A nemrég beígért korszerűsítés összesen három részről szól: a főbejárat környékéről, a boxutcában található, úgynevezett Paddock épületről (ezzel kapcsolatos a mostani közbeszerzés), valamint a fedett lelátórendszerről.

Az idei futamra egyébként már árulják a jegyeket, bár nagy piros betűkkel jelzik, hogy a FIA az időpont megváltoztatásának a jogát fenntartja.

A Mészáros-gyerekek tervezőcége is sikeres

A Mészáros-gyerekek tervező cége szépen gyarapodott az elmúlt években. A 2017-ben alapított Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. nettó árbevétele az alapítás évében 73 millió forint, 2018-ban 318 millió, 2019-ben már 1 milliárd forint volt. Adózott eredménye ugyanezekben az években 21 millió, 43 millió és 165 millió forint lett.

Legutóbb egy piliscsabai beruházásnál tűnt fel: ez a cég tervezhette az Országos Széchényi Könyvtár új raktárát. A munkát 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a kft. egy másik céggel közösen. A kivitelezést pedig az anyavállalat, a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el a WHB-val közösen 17, 5 milliárdért.

 

A Mészáros-gyerekek cége építheti 17,5 milliárd forintért az Országos Széchényi Könyvtár raktárát

A Fejér-B.Á.L. Zrt. és a WHB konzorciuma nyerte el azt a tendert, melynek nyomán megépülhet az Országos Széchényi Könyvtár archívumait befogadó piliscsabai raktár. Már a tervezés is a Mészáros-családnak hozott hasznot: 550 millió forintért, az eredetileg becsült árnál 96,6 millióval drágábban vállalta el a munkát a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft.

2020-ban az Óbuda-Újlak Zrt.-vel és a Győrber Kft.-vel konzorciumban nettó 6,7 milliárd forintos ajánlattal a Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft. nyerte az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó területfejlesztésért felelős állami vállalat tervezési feladatokra kiírt közbeszerzését is.

A boxutca tervezésében résztvevő másik két cég sem ismeretlen szereplő: a S.A.M.O. Kft. tervezhette a fővárosban a Groupama Arénát 2014-ben, tavaly pedig 833 millió forintért tervezett sportakadémiát Mészáros Lőrinc ügyvédjének.

A DVM Group Kft. dolgozott a volt Balettintézet átalakításán az Andrássy úton és az Eiffel Palace épületén a Bajcsy-Zsilinszky úton. Az irodaházat a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank 2014 júliusában vásárolta meg az offshore hátterű Eiffel Palace Kft.-től egy vitatható értékbecslés alapján nettó 45,3 millió euróért.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Hungaroring/Facebook

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás