kultúrharc

Újabb 700 millió forintot költhet a 2020-as Trianon-emlékév hirdetéseire Schmidt Mária alapítványa

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK) nettó 700 millió forintos keretösszeget fordíthat a 2020-as Nemzeti Összetartozás emlékév és az alapítvány kommunikációjára. A Schmidt Mária történész által vezetett alapítvány által kiírt nyílt közbeszerzésen újból a kormánypropagandát gyártó Balásy Gyula két cége lett a befutó. Igaz, 2020 már elmúlt, de a programok még nem értek véget: például az emlékévhez rendelt utazó kiállítás jelenleg is látogatható.

700 millió forintot költhet a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány a 2020-as Nemzeti Összetartozás emlékév és az alapítvány kommunikációjára – derült ki a keddi uniós közbeszerzési közlönyből.

A nyílt közbeszerzési eljárásra csak egyetlen ajánlat érkezett be, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. párosától, akik így könnyedén el is nyerték a megbízást. Mindkét cég Balásy Gyulaé, aki vállaltan Fidesz-szimpatizáns vállalkozóként uralja az állami hirdetési piacot. Az ő cégei valósítják meg évek óta az aktuális kormánykampányokat, a kék alapon különböző szövegezésű, jelenleg „állítsunk meg valakit” és „Magyarország előre megy” feliratú plakátokat is.

A cégek a 700 millió forintos keretösszegből finanszírozhatják a megyei és országos lapokban, közterületi és online hirdetési felületeken, TV-ben, rádióban lemenő reklámokat.

A megbízás kiterjed többek között a kreatív tervezésre és megvalósításra, valamint a gyártásra is. A szerződést 2021. szeptember 23-án kötötték meg.

A New Land Media Kft. szekere 2017-ben lódult meg igazán: a cég nettó árbevétele 2016-ban „csupán” 1,5 milliárd forint volt, 2017-ben viszont ez az érték 25,8 milliárd forintra ugrott. 2020-ban pedig már a 70 milliárdos nettó árbevétel 3 milliárdos adózott eredménnyel társult. A cégadatbázis szerint nagyon megéri sorosozni, 20172020 között a cég 218 milliárd forint nettó árbevételt, és közel 20 milliárd forint nyereséget ért el.

Közel 26 milliárd forintot kaptak Balásy Gyula cégei a kormányzati szervek kommunikációjára | atlatszo.hu

Az állami szervezetek és cégek kommunikációs feladatainak ellátására közel 26 milliárd forintot fordított a kormány a második negyedévben, a munkákat Balásy Gyula cége, azaz a kormányzati propaganda number one ügynöksége végezte el. A keretszerződés miatt csupán egy szűk kör tagjai foglalkozhatnak az állami szervek kommunikációjával.

A tavalyi évfordulót korlátozta a világjárvány

Lassan másfél éve, 2020. június 4-én volt a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója, a kormány a 2020-as évet A Nemzeti Összetartozás évének nyilvánította. A KKETTK 2020-ban a 10 milliárdos keretből 2,9 milliárdot kapott az emlékévre. Idén márciusban írtunk arról, hogy nettó 630 millió forintot fordított a közalapítvány a pedagógus-továbbképzésre az emlékévhez kapcsolódóan.

Igaz, 2020 már elmúlt, de a programok nem értek még véget, például az emlékévhez rendelt utazó kiállítás jelenleg is látogatható. A Tolna megyei teol.hu-n olvasható indoklás szerint a kort felidéző tárlat bemutatását jelentősen korlátozta a világjárvány, ezért azt 2021 őszétől 2022 őszéig tekinthetik meg az érdeklődők tizennyolc megyeszékhelyen. Ez az a kiállítás, ami egymilliárd forintba kerül az adófizetőknek, és egyedüli ajánlattevőként a köveskáli székhelyű Hybrid Art Management Művészeti és Szolgáltató Kft. szervezheti meg.

Közalapítványból fideszes magánalapítvány

2021. május végén számolt be arról az mfor.hu, hogy az egyetemekhez hasonlóan vagyonkezelő lett Schmidt Mária közalapítványa. Semjén Zsolt április végén nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot. Az alapítványt „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványként” vették bírósági nyilvántartásba. A nevéből pedig kihúzták a „közt”, most már Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány néven fut. Mindez annak a folyamatnak a része, amin keresztül a Fidesz átmenti az állami vagyont a fideszes magánalapítványokba.

Az alapítvány évek óta jelentős költségvetési támogatást kap, tavaly összesen 9,3 milliárd forint jutott neki a büdzséből, miközben tombolt a koronavírus-járvány az országban.

2020 áprilisában pedig két budai ingatlant adott ingyen az állam a Schmidt Mária-féle alapítványnak.

Az alapítvány fölött egy öttagú kuratórium őrködik, amelynek korábban tagja volt Szájer József is, mielőtt közismert okokból lemondott volna. Az alapítványhoz tartozik a Terror Háza mellett a XX. Század Intézet, a XXI. Század Intézet, a Habsburg Történeti Intézet, a Kommunizmuskutató Intézet és a Kertész Imre Intézet is.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b) és Szájer József (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő (b2) Schmidt Mária történész, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának tagja és Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója (j) társaságában a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepségen, ahol átvették a Petőfi-díjat, a közalapítvány és a Mol-csoport kitüntetését 2019. december 2-án (forrás: MTI/Balogh Zoltán)

Nem ez az első eset az alapítványnál, hogy egy emlékév vége után drágulnak a kiadások. 2017-ben az 1956-os emlékév 400 millió forintos reklámszerződése 600 millió forintra emelkedett. Azt a közbeszerzést szintén Balásy Gyula két cége, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. nyerte el. Az első világháborús emlékévre félmilliárdot költöttek Schmidt Máriáék, a 2017-es közbeszerzést egyetlen ajánlattevőként szintén Balásy Gyula két cége nyerte.

Schmidt Máriáék váratlanul közzétették az ’56-os emlékév szerződéseit | atlatszo.hu

Az 1956-os emlékév lebonyolítására 14,5 milliárd forintot kapott a Terror házát is üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTK), de azt eddig nem voltak hajlandók kiadni, hogy mire költötték a pénzt. Schmidt Mária, a KKETTK vezetője azt mondta, hogy a közérdekű adatok nyilvánosságra kerülése „indokolatlanul zavarná az emlékév méltó lebonyolítását”.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszél A nemzeti összetartozás éve, a Trianon 100 emlékév alkalmából megjelenő bélyegblokk ünnepélyes kibocsátásán a Terror Háza Múzeumban 2020. szeptember 29-én (forrás: MTI/Máthé Zoltán)

Megosztás