közpénzégetés

Közel kétmilliárd forintért fejlesztheti a telki futballparadicsomot a Mészáros-gyerekek cége

A telki edzőközpont további két darab élőfüves pályával, locsolótóval és atlétikai pályával bővül. A munkát a Gerecse-Plusz Kft. az eredetileg becsült árnál 350 millió forinttal drágábban végzi el. 2018-ban a Magyar Labdarúgó Szövetség 2 milliárd forintra becsülte a bővítés két ütemét, azonban ez az összeg csak az első ütemre elég. A centrum a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalos edzőközpontja, ahol a focistákat a négycsillagos Globall Sport & Wellness hotelben szállásolják el.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

1,9 milliárd forintért fejlesztik a telki edzőközpontot tették közzé kedden az uniós közbeszerzési közlönyben. A 24.hu február végén szúrta ki a nyertest az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzésben.

A közbeszerzést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) írta ki, a nyílt pályázatra összesen hét ajánlat érkezett be. Az ajánlatkérő az értékelési sorrendben legkedvezőbb és az azt követő ajánlattevő tekintetében végezte el a bírálatot. Öt ajánlat nem került elbírálásra, a maradék kettő közül pedig az olcsóbb nyert.

A legolcsóbb ajánlatot tevő Gerecse-Plusz Kft. a becsült árnál 350 millió forinttal drágábban, nettó 1,55 milliárd forint helyett nettó 1,9 milliárd forintért vállalta el a munkát.

A közbeszerzés azonban nem volt zökkenőmentes. Az előzetes vitarendezés során a pályázók nehezményezték, hogy a legalább egy darab 5000 köbméteres öntöző és csapadékvíz-tározó tavat írnak elő, ez az előírás szerintük súlyos, versenykorlátozó megfogalmazást tartalmaz. Ezt az előírást később módosították legalább egy darab, legalább 1500 köbméter térfogatú tóra/tározóra.

Forrás: EKR

Pálya, tó, parkoló

A telki edzőközpont közel 12 éve, 2009-ben nyitotta meg a kapuit, négy futballpályával. A beruházás összértéke közel 3 milliárd forint volt. A centrum elsősorban a magyar futball, azon belül is a felnőttválogatott bázisa, másodsorban a magyar utánpótlás-válogatottaké, de más sportágak képviselői is megfordultak már a futballparadicsomban.

A mostani bővítéssel érintett terület már nem Telkiben, hanem Pátyon található, az edzőközpont a két település közigazgatási határán található.

A bővítés terve. Forrás: BÁNÁTI + HARTVIG Építészeti Iroda / telki.hu

A fejlesztés során:

  • két élőfüves labdarúgópályát alakítanak ki, az egyik körül atlétikai futópálya és egy kapusedző terület is épül;
  • a telek déli sarkára kerül az öntözővíz-tározó tó (kb. 12 ezer köbméter vizet tartalmazó locsolótó), a tó körül futópályát alakítanak ki szabadtéri fitneszparkkal, ezenkívül még egy kombinált lábtenisz-streetballpályát és egy kis műfüves labdarúgópályát is építenek;
  • az edzőközpont megközelíthetősége érdekében aszfalt bekötőutat és térkőburkolatú utakat is megvalósítanak;
  • továbbá 60 darab parkolót és két buszparkolót alakítanak ki.

Az edzőközponthoz egy négycsillagos hotel is kapcsolódik, a szabadtéri sportpályák mellett konferenciaterem és fitneszterem is található. „Egyedülálló sportszolgáltatásokkal ellátott edzőtáborozási lehetőséget kínálunk a hat hektáros sportközponttal egybeépített négycsillagos szállodánkban” hirdeti magát a központ.

Kétmillárd nem lesz elég

2018-ban az mfor.hu írt először arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség kinőtte a Telkiben található edzőközpontját. A cikkből kiderül, hogy a most megjelent közbeszerzési eredmény csupán a bővítés első ütemét tartalmazza. A második ütemben a tervek szerint napelempark, a focipályákhoz két lelátó és kiszolgáló épületek fognak létesülni. Az önkormányzat honlapja azt írta idén márciusban, hogy „a II. ütem indulásának időpontja egyelőre kérdéses”.

Az MLSZ 2018-ban arról tájékoztatta az mfor.hu-t, hogy a bővítés nagyjából 2 milliárd forintból fog megvalósulni és várhatóan 2020-ra készülhet el.

Ezek szerint kicsit alábecsülte az MLSZ az összeget, ugyanis 2 milliárd forint csak az első ütemre elég.

A Nemzeti Sport idén februárban írt arról, hogy a közel 12 éve épült központ nemrég esett át egy renováláson. 85 szobából 64-et varázsoltak újjá, a burkolattól a szőnyegeken és a bútorokon át a lámpákig, amit lehetett, kicseréltek. „Csak a négy fal maradt meg”  – nyilatkozta Béres Viktor, a Globall Hotel üzemeltetési igazgatója a lapnak. A sajtó tavaly májusban cikkezett a felújításról, akkor túl kevés pénzt szánt az MLSZ a Telkiben lévő hotel felújítására, ezért eredménytelenül zárult a közbeszerzés. A közbeszerzési értesítőben nincs további nyoma a felújításnak, amire 2019-ben 201–500 millió forintot szántak.

Forrás: hah.hu

 

A Fejér B.Á.L. az alvállalkozó

A felcsúti székhelyű Gerecse-Plusz Kft.  – a Fejér-B.Á.L Zrt.-n keresztül – Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Dr. Mészáros Beatrix, Mészáros Lőrinc és Homlok-Mészáros Ágnes) tulajdonában áll. A Kft.-t 2019-ben vették meg a Mészáros-gyerekek. Ez a munka egyedül nagy falat lenne a Gerecse-Plusz Kft.-nek, a nyertes pályázatban a Fejér-B.Á.L Zrt. neve az alvállalkozók között szerepel.

Tizenhét milliárdra csökkent a Mészáros gyerekek cégének éves forgalma tavaly

Átlátszó blog Kövess minket, vagy lépj velünk kapcsolatba! Csökkent a Mészáros-gyerekek cégének éves nettó bevétele tavaly: a 2018-ban elért 22,8 milliárdos forgalom helyett „csak” 17 milliárdos forgalmat bonyolított – derül ki a Zrt. éves beszámolójából. A Fejér B.Á.L. adózott eredménye is kevesebb lett: 5,6 milliárdról 1,5 milliárdra csökkent.

A Gerecse-Plusz Kft. 2019-ben 889 millió forint nettó árbevételt könyvelhetett el, amihez 14 millió forint adózott eredmény társult. 2018-ban a nettó árbevétele 973 millió forint volt, ami akkor jóval több, 98,9 millió forint nyereséggel járt. A pályázati pénzek sem kerülik el a céget: 2019 nyarán az Innovációs és Technológiai Minisztérium építőipari pályázatán elég nagy összeghez, 228 millió forinthoz jutott a cég.

 

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A telki edzőközpont. Forrás: a Globall Hotel facebook oldala.

Megosztás