Érd

A becsült költségnél 3,3 milliárddal drágábban dolgozhat Mészáros gyerekeinek cége Érden

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel kötött szerződést Érd városa két jelentős beruházásra. A két projekt így az eredetileg becsült és tervezett nettó 8,1 milliárd forint helyett 11,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola rekonstrukcióját és bővítését, illetve a helyi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) tervezését és kivitelezését is a Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte el – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számából.

A sporttagozatos oktatási intézményt működés közben, több ütemben újítják meg, ami révén egy 16 tantermes általános iskolai és egy 8 tantermes sporttagozatos középiskolai oktatási egységgé bővül. A telken olyan edzőtermeket is kialakítanak, amelyek alkalmasak lesznek a helyi birkózó egyesületnek versenyek megtartására, de az iskolai testnevelési órákat is kiszolgálják.

A beruházás értékét eredetileg nettó 3,79 milliárd forintra becsülték, de a Fejér-B.Á.L. Zrt. 5,44 milliárdért kapta meg a munkát.

Ugyanígy vastagabban fogott a ceruza az érdi Fenyves-Parkváros köznevelési centrum (általános iskola, sportcsarnok és tanuszoda) megépítésére kiírt tenderen is. Ott a szerződés eredetileg becsült összértéke 4,1 milliárd forint volt, a Mészáros-gyerekek cége pedig több, mint másfél milliárd forinttal magasabb összegért, pontosan 6 milliárdért dolgozik majd.

A Fejér-B.Á.L. mindkét projektnél sok alvállalkozót von be a munkák elvégzésébe, így a teljesség igénye nélkül, többek között a bontásnál, földmunkáknál, alapozásnál, zsaluzásnál, falazásnál, vakolásnál, illetve acélszerkezeti vagy épületgépészeti munkáknál is.

A tájékoztatóban szerepel az is, hogy az ellenszolgáltatás fedezetét a Modern Városok Program keretében a kormány biztosítja. „A támogatási intenzitás a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, továbbá, hogy a projekt szállítói finanszírozással nem érintett.”

A felcsúti milliárdos gyerekeinek cégével kapcsolatban megírta az Átlátszó, hogy a Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc által 2015 júniusában alapított Fejér-B.Á.L még abban az évben az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt, és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el. 2018-ban pedig arról számoltunk be, hogy a vállalkozás napi egymillió forintnál is több nyereséget termel.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

Csikász Brigitta

Címlapfotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Megosztás