biatorbágy

Majdnem 12 milliárd forintért épít Biatorbágyon szakgimnáziumot a Mészáros-gyerekek cége

Pest megyei településen otthonosan mozgó Fejér-B.Á.L Zrt. nettó 11,6 milliárd forintért nyerte el a közbeszerzést: korábban 6 milliárdért épített iskolát a városban. A Mészáros-gyerekek cégének most egy 18 tantermes szakgimnáziumot, egy tornateremet és egy focipályát kell felhúznia Biatorbágyon. A középiskola egy békés lakópark szomszédságában épül fel, de a lakóknak korábban sikerült megfúrniuk, hogy legalább MLSZ-focipálya ne épüljön pár méterre a házaktól. 

Nettó 11 603 566 919 forintért tervezhet és építhet szakgimnáziumot a Mészáros-gyerekek cége Biatorbágyon – derült ki az uniós közbeszerzési közlöny pénteki számából. A nyílt eljárásra csupán két ajánlat érkezett be: a nyertes Fejér-B.Á.L Zrt. mellett indult a tenderen a NER másik nagyágyúja, a West Hungária Bau Kft. (WHB) is. A Paár Attila érdekeltségébe tartozó vállalkozás a Fejér-B.Á.L-nál csak kicsivel lőtte magasabbra a költségeket: nettó 11 650 024 079 forintos ajánlatot nyújtott be, s ezzel alulmaradt.

Az ajánlatkérő az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). A megbízás a Biatorbágy Szakgimnázium tervezésére és kivitelezésére szól. A munka részeként egy

18 tantermes szakgimnáziumot, tornateremet és kiszolgáló funkciójú helyiségeket kell tervezni zöldmezős beruházásként.

Az iskola területe összesen 11 716 m², a tornaterem 1 118 m² lesz. Megvalósul egy labdajátékokra alkalmas, 1 056 m²-es sportpálya, mellette egy ötsávos síkfutó pálya, körülötte pedig egy futókör és futó-távolugró pálya létesül.

2018-as beépítési koncepció. Fotó: biatorbágy.hu

A beruházással érintett zöldmezős terület összesen 18 105 ha. (A zöldmezős beruházás a korábban mezőgazdasági művelés alatt álló földterület felhasználásba vételét takarja, új infrastruktúra és új épületek létrehozásával.) A munkára 480 munkanap áll rendelkezésre.

2020-ban a Magyar Közlönyből derült ki, hogy

a beruházás keretében megvalósításra kerülő szakképző intézmény fenntartója a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet lesz.

A telkeket összesen 105 millió forintért vette meg 2016-ban az önkormányzat.

A kertvárosban lakók nem akarták, hogy a szomszédjukban MLSZ-pálya épüljön

A közbeszerzési tájékoztató szerint a kivitelezés helyszínei a Biatorbágy 9554/2, 9554/1, és 04/25 helyrajzi számú ingatlanok. Ha megnézzük a térképen, akkor látjuk, hogy ez

a háromszög alakú terület Biatorbágy északi részén, egy új építésű lakópark közvetlen szomszédságában található.

Az eredeti tervek szerint egy MLSZ-pálya is épült volna a kertes házaktól pár méterre.

2020-as tervek. Forrás: biatorbágy.hu

Egy 2020-as jegyzőkönyv arról tanúskodik, hogy a környéken lakók felháborodtak a tervezett beruházás miatt. A lakosok féltek a rájuk zúduló pluszforgalomtól és attól, hogy az ingatlanuk veszít az értékéből. Nem értették, hogy miért nem lehet távolabb építeni a létesítményeket a lakóházaktól. A jegyzőkönyvből kiderült, hogy a törvényi előírások miatt a város nem tud észak felé bővülni. A lakóparktól északra az átlagosnál jobb minőségű termőföldek találhatók.

Az eredetileg ide tervezett futballedzőközpont azonban áthelyezésre került a Forrás utca végére, ahol szintén lakossági tiltakozást váltott ki, és még egy védett forrást is veszélyeztethet.

Az MLSZ-pálya azonban mindezek ellenére Biatorbágy iharosi városrészén nemrég megépült.

 

Elhordták a domb oldalát, hogy műfüves focipályát építsenek Biatorbágyon

A Biatorbágyon épülő focipályához nem kellett sem építési, sem fakivágási engedély, miközben elhordták a domb oldalát. A környéken lakók nem örülnek, hogy nemsokára focimeccset hallgathatnak a madárcsicsergés helyett, és félnek, hogy a műfüves focipályáról származó mikroműanyag beszennyezheti a környéken található Madár-forrást. A polgármester rendelkezésünkre bocsájtotta a környezetvédelmi szakvéleményt, ami már a dózerolás után készült el.

A Mészáros-gyerekek cége 6 milliárdért épített iskolát a városban

A Fejér-B.Á.L Zrt. már ismerős terepen mozog Biatorbágyon. 2019-ben írtuk meg, hogy nettó 6 milliárd forintért épít iskolát a településen a Mészáros-gyerekek cége. Nemrég számoltunk be arról is, hogy ez a cég építheti nettó 17,5 milliárd forintért az Országos Széchényi Könyvtár raktárát Piliscsabán.

Hatmilliárdért építenek iskolát Biatorbágyon a Mészáros-gyerekek

Bánhorváti Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatal 2020 évi vagyon nyilatkozatai Covid-szerződések Covid-szerződések Csekély összegű támogatásokról szóló polgármesteri döntések Ingatlanvásárlás és szerződés Eldugult víznyelő

A 2015 júniusában alapított Fejér-B.Á.L Zrt. Mészáros Lőrinc gyerekeinek (Dr. Mészáros Beatrix, ifj. Mészáros Lőrinc és Homlok-Mészáros Ágnes) tulajdonában áll. A cég 2019-ben 17 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhetett el, amiből 1,5 milliárd lett az adózott eredménye vagyis haszna. 2018-ban a nettó árbevétele közel 23 milliárd forint volt, ami akkor közel 6 milliárd forint nyereséggel járt.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A középiskola 2018-as látványterve.  (Forrás: Tectum Art Kft. / biatorbágy.hu)

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás