közpénzégetés

Az MNB cégének műtárgyaiból 620 darab egy magáncég raktárában van Kőbányán

Egyedüli ajánlattevőként a Museum Complex Kft. (MC) nyerte az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában és átmeneti kezelésében lévő műtárgyak raktározási és szállítási feladataira kiírt közbeszerzést. Az egykor állami, jelenleg Polgár Tibor tulajdonában lévő – kormányközelinek tartott – cég nem először jut komoly közpénzes megbízáshoz.

A mostani, október 10-én megkötött keretszerződés legkevesebb 140 millió forint nettó bevételt hoz az MC-nek a következő 2 évben. Furcsaság a történetben, hogy az MNB-Ingatlan Kft. egyes korábbi festményvásárlásaikor is már az MC Jászberényi úti raktárának a címét írták a szerződésbe a birtokbaadás helyszínének – sőt, legutóbb az MC az eladó alvállalkozójaként szállította le a képeket a saját raktárába.

Az Átlátszó az elmúlt tíz évben folyamatosan figyelemmel követte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) műtárgybeszerzéseit. Ezek során a jegybank eddig összesen körülbelül 35 milliárd forint értékben fektetett műkincsekbe. A 2014-ben induló Nemzeti Értéktár Program keretében például 30 milliárd forint keretösszegben írtak ki közbeszerzést műtárgyak vásárlására. Az Átlátszó akkor azt is feltárta, hogy a program keretében számos Fidesz-közeli „műértő” jutott rendszeres tanácsadói díjhoz, amiért javaslatot tett a felvásárlandó műkincsekre.

De ha csak az elmúlt pár évet vizsgáljuk, a jegybank akkor is jelentős értékben, 5 milliárd forintért vásárolt műalkotásokat a tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül. 2020-tól ugyanis az MNB egy kortárs művészeti gyűjtemény kialakításán dolgozik. 2021. április végén közadatigénylésben kérte ki az Átlátszó az MNB-Ingatlan Kft.-től, hogy milyen alkotásokat vásárolt a cég 2020 januárja óta.

A kapott lista alapján kiderült, hogy addig 730 műalkotást vettek nettó 3,8 milliárd forint értékben. Majd, ahogy azt idén nyáron megírtuk egy újabb közadatigénylést követően, 2021. április vége óta 2023. április végéig további 546 képet vettek nettó 1,2 milliárd forintért.

2021-ben arra a kérdésünkre, hogy hol tárolják a műtárgyakat, nem adtak választ: a cég ügyvezetője akkor csupán annyit közölt, hogy megfelelő körülmények között vigyáznak rájuk. Idén már közlékenyebb volt az MNB-Ingatlan Kft.: a korábbi titkolózással ellentétben nyáron a képek tárolási helyét is megadta az adatigénylésünkre küldött válaszában.

A cég által küldött lista szerint a 2021. április vége és 2023. április vége között vásárolt 546 festményből idén május elején 309 darab raktárban, 109 az MNB Budai Központban (Krisztina krt. 55.), 91 az MNB Felügyeleti Központban (Krisztina krt. 6.), 25 Veszprémben, a Folyékony Időszeletek című saját kiállításon, 6 Kaposváron, a Csiky Gergely Színház és Kulturális Központ kiállításán bérletben, és szintén 6 db a Budai Várban, az Úri u. 21. szám alatt volt.

Tavaly szünetelt a képvásárlás

A 2021-es cikkünkben részletezett alkotásokon felül abban az évben még pár további vásárlásra is sor került az MNB-cég részéről. Mengyán András festőművész 16 képét 126 millió forintért vették meg a műtárgy.com Kft.-től, decemberben pedig Szentpétery Adám 20 alkotását szerezték meg 82 millió forintért a Viltin Művészi Szolgáltató Kft.-től.

Ezt követően, a 2022-es országgyűlési választások miatt, a cég egy időre szüneteltette festményszerző tevékenységét, de a fideszes választási győzelmet követően hamar visszatért a vásárlási kedv. Kucsora Márta 20 művének beszerzéséről már a választás után két nappal megszületett a döntés, majd hamarosan létre is jött az ügylet. Ennek alkalmával a művész 20 festményét vásárolták meg 58 millió forintért.

Az uniós források elapadása miatt azonban tavaly általános kiadáscsökkentésre kényszerült a magyar állam, a spórolás pedig az MNB-s festménybeszerzéseket is elérte. Ennek hatására a vásárlások erősen visszaestek 2022-ben. Az idén nyáron megkapott adatok szerint ugyanis a 2021 áprilisa és 2023 áprilisa között vett 546 képre elköltött 1,2 milliárdból 796,6 millió forintot 2021-ben, 341,2 milliót 2022-ben, 91,7 milliót pedig idén költöttek el.

Az árulkodó 250 milliós beszerzés

Az a 2021-es és az idei adatigénylésünkre kapott válaszokból is kiderült, hogy az MNB-Ingatlan Kft. sok esetben a nyilvánosság elől rejtve végzi a képek beszerzését. A cégtől kapott listákon ugyanis jóval több festményről és pénzről volt szó, mint amennyiről korábban értesültünk a hivatalos közbeszerzési tájékoztatókból.

Idén áprilisban viszont megírtuk, hogy közel egy évnyi szünet után újra közbeszerzést írtak ki, mert az MNB cége Bak Imre 4 darab alkotását szerette volna megvásárolni. Akkor még nem ismertük a beszerzés értékét, de később ez is kiderült. A szerződésben, amelyet az állami cég a Trance Balance Kft.-vel kötött, nettó 250 millió forintos vételár szerepel, vagyis ennyibe került a 4 db Bak Imre-festmény – bár az eladó 289 milliót kért értük.

Érdekes fejlemény, hogy az akkori közbeszerzés dokumentációjában a Trance Balance Kft. alvállalkozójaként felbukkant a jelen cikkünk témáját szolgáltató, mostani MNB-s közbeszerzés nyertese, a Museum Complex Kft. (MC). A vállalkozás ugyanis a 4 festmény szállításáért 74 ezer forintot kapott az eladó Trance Balance Kft.-től, mivel annak a vevő MNB-Ingatlannal kötött szerződésében az szerepelt, hogy a képek leszállítása az ő, vagyis az eladó feladata lesz.

Bak Imre 3 alkotása az MNB kiállításán a Kínai Szépművészeti Múzeumban, Pekingben 2023. október 19-én (fotó: MNB Arts&Culture/Facebook)

De ami még érdekesebb, hogy az április végi képvásárláskor kötött szerződésben a 4 db festmény birtokbaadási helyszínéül – vagyis ahova az eladónak a képet le kell szállítania – a Museum Complex Kft. Jászberényi úti telephelye és raktára szerepel.

Az MNB-Ingatlan Kft.-nek festményeket eladó cég tehát a Museum Complex Kft.-t bízta meg a szállítással, annak érdekében, hogy eljuttassa a képeket a szerződésben előírt helyre, a Museum Complex raktárába. Ahhoz a céghez, amely csaknem fél évvel később, 2023 októberében egyedüli ajánlattevőként megnyerte az MNB-Ingatlan Kft. műtárgyainak raktározását és szállítását 2 éves időtartamra.

A tendert idén április végén írta ki a jegybank cége „Műtárgy raktározási és csomagolási feladatokat is magába foglaló hazai és nemzetközi műtárgyszállítmányozási feladatok ellátása” tárggyal. Az ajánlatokat egy hónapig, május végéig várták, és az eljárás nyílt volt, tehát bárki jelentkezhetett rá, aki megfelelt a támasztott követelményeknek. Ennek ellenére csak a Museum Complex Kft. adott be rá ajánlatot, így nem volt meglepetés, hogy a cég el is nyerte a megbízást.

620 darab MNB-s műtárgyat raktároznak

A közbeszerzési kiírásban az MNB-Ingatlan Kft. tájékoztató jelleggel azt írta, hogy a szerződés keretében belül 122 darab hazai műtárgyszállítmányozási feladatra, és 10 darab Magyarország területén kívülre irányuló műtárgyszállítmányozási feladatra lehet számítania a nyertesnek.

Azt is közölték, hogy „eseti megrendelések keretében tervezetten sor fog kerülni olyan műtárgy csomagolási feladatokat is magába foglaló műtárgyszállítmányozási feladatok teljesítésére, amely során az érintett műtárgyak és/vagy műalkotások száma tervezetten el fogja érni az 545 db-ot”. Hozzátették, hogy ezeknek a műtárgyaknak az összbiztosítási értéke „tervezetten” 700 millió forint, ebből a legértékesebb alkotás biztosítási értéke 296 millió.

Az MNB-Ingatlan Kft. és a Museum Complex Kft. között idén október 10-én megkötött, nettó 200 millió forint keretösszegű szerződés számos további konkrétumot tartalmaz. Többek között az is kiderül a dokumentumból, hogy a szerződéskötést követően

620 db műtárgy raktározását kell megoldania a cégnek, és a műtárgyak száma a jövőben akár tovább is nőhet.

Ugyancsak újdonság, hogy ezúttal fény derült a műtárgyak tárolási helyére is. Ugyanis mint fentebb írtuk, 2021-ben az MNB-Ingatlan ügyvezetője nem árulta el, hol tartják az addig vásárolt 730 darab alkotást, és idén is csak annyit közöltek, hogy a 2021. április vége és 2023. április vége között vett további 546 festményből idén május elején 309 darab raktárban volt.

Látogató nézi Bak Imre Graffiti című művét a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásáron a budapesti Bálnában 2023. szeptember 21-én. (fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Kőbányán tartja a műtárgyait az MNB cége

A mostani – raktározási, csomagolási, kihelyezési és visszagyűjtési, valamint szállítmányozási feladatokról szóló – szerződésben azonban a raktár helyét is konkretizálták. Így kiderült, hogy

az MNB-Ingatlan Kft. műtárgyait a közbeszerzést megnyerő Museum Complex Kft. Jászberényi úti telephelyén tárolják

meghatározott körülmények között. A X. kerületi raktár klimatizált, páraszabályozott, mechanikai és elektronikai védelemmel ellátott, továbbá fegyveres őrökkel védett.

A Museum Complex Kft. raktárának reklámja a cég honlapján

Visszanézve az MNB-Ingatlan Kft. pár korábbi képvásárlásra vonatkozó közbeszerzését, a Museum Complexum Kft. kőbányai címe már többször szerepelt a szerződésekben birtokbavételi helyszínként. Ilyen volt például az a beszerzés is, amikor 2022 májusában az MNB egyik alapítványi cégétől került 20 db festmény az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonába.

Ebből arra következtethetünk, hogy már korábban is az MC látta el az MNB-Ingatlan egyes műtárgyainak raktározását, még ha erre nem is utalt eddig semmilyen közzétett hivatalos szerződés vagy közbeszerzési dokumentum.

A kőbányai raktár látványterve a cég Facebook-oldalán 2016-ban

Milyen magasak az MC raktározási árai?

A jelen szerződésben szereplő ártáblázat alapján immár az is tudható, hogy a raktározás havi polcnégyzetméterára aszerint alakul, hogy milyen magas az adott műtárgy, azaz hány polcnyi helyet foglal.

Részlet az MNB-Ingatlan Kft. és a Museum Complex Kft. szerződéséből

Hogy és mikor került képbe az MC?

2010-ben lépett a műtárgyszállítási és -raktározási piacra az akkor még a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának tulajdonában álló, vagyis állami kézben lévő Museum Complex Kft. (MC). A cég piacon való megjelenéséről, és annak körülményeiről a hvg.hu írt anno. A cikkből kiderült, hogy a vállalkozás „helyzetbe hozását” egykor azért tartották szükségesnek az állami szereplők, mert véleményük szerint a piacon működő cégek – élükön a piacvezető Hungart Kft.-vel – túlzó és drága ajánlatokat adtak.

A piacon lévő cégek megkérdezett képviselői ezt a véleményt nem osztották a lap szerint, és attól tartottak, hogy az akkor piacvezető Hungart mellé az – azóta is – aktuális hatalom képviselői egy másik, politikai hátszéllel helyzetbe hozott vállalkozást akarnak felépíteni.

Az MC megjelenése ugyan tényleg hozott árcsökkenést a piacon, ám csak átmenetileg. A későbbiekben már a cég is csak kevéssel a versenytársak árai alatt tett ajánlatokat, és tarolt velük a közbeszerzéseken. Az állami múzeumok tenderein szinte verhetetlen lett: többek között ők nyerték el a Liget Budapest beruházáshoz kapcsolódó szállítmányozási feladatok ellátását, az Iparművészeti Múzeum költöztetését a felújítás idejére, de szállítják a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményét és a Magyar Nemzeti Galéria műtárgyait is.

Az évek során pedig már az is többször előfordult, hogy az MC egyedüli ajánlattevőként, árverseny nélkül húzott be állami megbízásokat. Ez utóbbira példa a cikkünk témájául szolgáló nettó 200 millió forint keretösszegű közbeszerzés is, amelyre egyedül az MC adott le ajánlatot, és ezzel meg is nyerte a tendert.

A cég mérlegadatain rendesen meglátszik a rengeteg közpénzes megbízás: 2018 óta rendre 1 és 1,9 milliárd forint közötti nettó árbevételt ért el, ami öt-tízszeres növekedés a korábbi évek bevételeihez képest. 2017-ben ugyanis 196 millió, 2016-ban 157 millió, 2015-ben 230 milliós bevétele volt. A profit is hasonló ugrásszerű növekedést produkált: a 2015-ös, 2016-os és 2017-es 1-2 millióról 2018-ban 70 millióra nőtt, és azóta 50-170 millió között váltakozott az elmúlt években.

A Museum Complex Kft. munkatársai a Magyar Nemzeti Galériából visznek el egy műtárgyat 2019. december 3-án (fotó: MC/Facebook)

A jelenleg 43 főt foglalkoztató társaság tulajdonosa és vezetője Polgár Tibor, aki akkor lett ügyvezető, amikor a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága (PMMI) létrehozta a Museum Complex Kft.-t. Ám a cég csak bukdácsolt, amíg a PMMI tulajdonában volt.

„A legrosszabb év 2013-ben volt, akkor 20 milliós veszteséget termelt az MC, kötelezettségei 60 millióra rúgtak, saját tőkéje negatívba fordult. Az ügyvezető épp ekkor, a mélyponton döntött úgy, hogy megvásárolja az időközben az MNV Zrt.-hez került céget. A birtokunkban lévő értékbecslés a 32 milliós vagyonmérleg szerinti eszközállománnyal rendelkező cég értékét 759 ezer forintra becsülte. A fillérekért megvásárolt, bukdácsoló kft. magánkézben szárnyalni kezdett.” – írta a Magyar Narancs 2016-ban.

Brassai Kornél – Erdélyi Katalin

Frissítés (2023. november 9.): Cikkünk korábbi verziójában tévesen állítottuk, hogy a raktározási árak attól függenek, hogy milyen magasan lévő polcra kerülnek a műtárgyak. A cég jogi képviselőjétől kapott tájékoztatás szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a polcokra állított műtárgyak alapterülete és a műtárgyak magassága határozza meg azt, hogy mennyi a raktározás havidíja. Nem az az árképzés alapja, hogy milyen magasan található az adott polc, hanem hogy maga a műtárgy milyen magas, és az milyen magasságú polcokat igényel. A raktárakban elhelyezett műtárgy térfogatból levezetett tárolási költséget semmiképp nem befolyásolja az, hogy maga a polc milyen magasan található, az árazás alapja nem a polc padlótól mért magassága, hanem a polc feletti szabad magasság.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az MNB-Ingatlan Kft. egyik műtárgya kicsomagolás közben Veszprémben egy kiállítás előtt 2023. április 12-én (fotó: MNB Arts&Culture/Facebook)

Megosztás