közbeszerzés

Megint vett egy festményt az MNB cége közel 300 millió forintért

Az MNB-Ingatlan Kft. december elején vásárolta meg Bortnyik Sándor Kossuth-díjas festő Mértani formák a térben című alkotását 800 ezer euróért, vagyis nagyjából 288 millió forintért. A Magyar Nemzeti Bank cége ezzel együtt tavaly augusztus óta bő 2 milliárd forintot költött festményekre.

 

Támogatási kampány

A Magyar Nemzeti Bankon keresztül állami tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. 2020 augusztusában kezdett festményeket vásárolni. Ezt azzal indokolják, hogy egy kortárs művészeti gyűjteményt akarnak létrehozni, illetve példát szeretnének mutatni más potenciális mecénások számára.

Karácsony előtt néhány nappal jelent meg az EU-s közbeszerzési értesítőben, hogy az MNB-cég 2020. december 7-én megvásárolta

Bortnyik Sándor „Mértani formák a térben” című festményét 800 ezer eurórért, vagyis körülbelül 288 millió forintért.

A hivatalos tájékoztató szerint az eladó a Svájcban élő Bartha Miklós volt, akiről rövid keresgélés után kiderül, hogy a Bázelben található Von Bartha galéria egyik alapító-tulajdonosa. Bortnyik Sándor szóban forgó festménye az Art Basel honlapján még a cikk megírása idején is a Von Bartha tulajdonaként szerepel.

Bortnyik Sándor (1893-1976) Marosvásárhelyen született, majd Budapestre költözve reklámgrafikával kezdett foglalkozni. 1913-tól Kernstok Károly, Vaszary János és Rippl-Rónai József szabadiskolájában folytatott művészeti tanulmányokat, később pedig a „Ma” című folyóiratban jelentek meg munkái. Egy darabig élt Bécsben és Weimarban is, megismerkedett a Bauhaus elveivel, majd 1925-ben Magyarországra hazatérve a Zöld Szamár abszurd színház alapító tagja, 1930-ban pedig  a Magyar Könyv- és Reklámművészek Társasága alapító tagja volt.

„A húszas években számos nívós plakátot rajzolt reklámcélokra. 1928-ban iskolát nyitott, melyhez a Bauhausban szerzett tapasztalatok jelenthettek mintát, tanítványai között volt Victor Vasarely is. 1947-től tanított az Iparművészeti Főiskolán, és ez évtől a Szabad Művészet című folyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedett. 1949-1956 között a Képzőművészeti Főiskola főigazgatója volt.” – olvasható róla a Kiselbach Galéria honlapján.

Bortnyik festményének megvásárlásával együtt az MNB-Ingatlan Kft. augusztus óta több mint 2 milliárd forintot költött festményekre. Megvette

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Bortnyik Sándor „Mértani formák a térben” (54×74 cm, olaj, vászon)

Megosztás