közbeszerzés

Két és fél milliárd forintra drágult az Iparművészeti Múzeum elköltöztetése

A múzeum műtárgyait tároló Museum Complex Kft. szállíthatja az Iparművészeti Múzeum épületében hátramaradt Hopp Ferenc Gyűjtemény műtárgyait is, közel 300 millió forintért.

A szerződés módosítása a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg pénteken, ami közel 300 millió forinttal drágítja meg a felújításra váró Iparművészeti Múzeum (IMM) szerződését.

Az Iparművészeti Múzeum még 2017-ben zárt be, mert a kormány tervei közt szerepel, hogy felújítja az igen rossz állapotban lévő épületet. A felújítás máig nem kezdődött el, a szükséges 25 milliárd forintot először megadták, aztán pedig fokozatosan visszavonták.

A sok ezernyi műtárgy kiköltöztetésére kiírt közbeszerzést a Complex Kft. nyerte el még 2017. decemberében. A munkát 1,35 milliárd forintért vállalta a cég, ezért az összegért elvégezték a műtárgyak csomagolását, szállítását, és tárolását, egészen addig amíg az IMM épülete rekonstrukció alatt áll.

A szerződés most 288 millió forinttal drágult, a módosításra azért volt szükség mert a költözés során hátrahagytak egy gyűjteményt. A Hopp Ferenc Gyűjtemény átadásának előkészítése, csomagolása és a tárolási helyre történő szállítmányozási feladatainak ellátásával szintén a Museum Complex Kft.-t bízták meg.

A hivatalos értesítésben megmagyarazták azt is, hogy miért nem változhat a szerződő fél személye. Az úgynevezett műtárgysüllyesztő szerkezet a cég tulajdonát képezi, ami nélkül a raktárakból történő elszállítás a múzeumi liftek üzemképtelen volta miatt lehetetlenné válna. Tehát ha a már helyszínen lévő szerkezetet használják azzal időt, és pénzt nyernek.

A cég a keleti gyűjteményt a kőbányai Jászberény út 55. szám alatt található raktárépületébe szállítja, ugyanoda, ahová a többi műtárgy is került. Azonban a módosítás kiköti, hogy a Hopp Ferenc Gyűjtemény esetében megőrzési, illetve raktározási tevékenységre nem terjed ki a szerződés.

A gyűjtemény szállítása az eredeti közbeszerzésben nem szerepelt, azonban egy ekkora kollekció nem eldugva hevert a szekrényben. A gyűjtemény korábban az Iparművészeti Múzeumhoz tartozott, azonban 2014-ben átkerült a Szépművészeti Múzeumhoz. A műtárgyak egy része a régi helyén, az Üllői úton maradt, így az Iparművészeti Múzeum tovább őrizte a gyűjteményt.

Az IMM a rekonstrukció miatt a saját műtárgyait kipucolta az épületből, azonban tavaly novemberben írta meg a Magyar Hang, hogy a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Gyűjtemény csaknem tízezer darab műtárgya az Üllői úti palotában maradt.

Nem először drágul a szerződés

Tavaly márciusban a szerződés 1,35 milliárdról 1,79 milliárd forintra drágult. A szerződést akkor egy évvel meghosszabbították, mivel az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója jelentősen megcsúszott, így pedig a költségek is nőttek, hiszen tovább kell a cégnek tárolnia a műtárgyakat. (Az eredeti teljesítési határidő: 2019. 03. 31. volt, a módosított teljesítési határidő: 2020.03.31.)

A meghosszabbított határidő nemsokára újból lejár. A műtárgyak pedig addig maradnak a Jászberényi úton kialakított létesítményben, amíg be nem fejeződik a felújítás. A raktározás szempontjából nem túl jó hír az adófizetőknek, hogy az Iparművészeti Múzeum tavaly visszavonta az épületének felújítására, valamint bővítésére kiírt tendert.

Ugyanabban a hónapban egy másik szerződésmódosítás is napvilágot látott, a már zajló költözés során olyan lezárt területekről és szekrényekből kerültek elő „kulturális javak”, amelyek szintén át kellett költöztetni. Ez a meglepetés közel fél milliárd forintba került az adófizetőknek, a szerződés összege 2,27 milliárd forintra emelkedett.

A múzeumi tenderekben egyébként az utóbbi időkben szinte verhetetlen a Museum Complex, többek között ők nyerték el a Liget Budapest beruházáshoz kapcsolódó szállítmányozási feladatok ellátását is.

Zsilák Szilvia

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám:18516641-1-42
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás