médiaszereplés

Az MNB cégének festményvásárlásairól beszélt a Klubrádióban Erdélyi Katalin

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége 2020-ban kezdett festményeket vásárolni. Elmondásuk szerint azért, hogy egy művészeti gyűjteményt hozzanak létre kortárs magyar festők alkotásaiból. Összesítésünk szerint eddig több mint 4 milliárd forint közpénzt költöttek erre a célra. Eleinte néhány hetente vettek képeket, majd tavaly kicsit lelassult a beszerzési láz. Most azonban ismét nekibuzdultak és kinéztek pár képet, de az eladót és az árat kitakarták a hivatalos iratokból. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk beszélt a Reggeli Gyors április 4-i adásában.

A közpénzből megvásárolt festmények tárolási helyét hosszú ideig titkolták, majd nagy sokára egy online galériában mutatták meg őket. Újabban pedig a nagyközönség is láthatta egy részüket egy-egy kiállításon, például a Magyar Nemzeti Bank Krisztina körúti épületeiben, amiket Szőke Gábor Miklós szobrai, az ugró csodaszarvas és a levegőből lógó aranyozott oroszlánok ékesítenek.

2020 szeptemberében írtunk először arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. elkezdett festményeket vásárolni. Onnantól kezdve néhány hetente, de maximum havonta vett a cég újabb alkotásokat, amelyeknek tárolási helyét sokáig titkolták a nyilvánosság elől. 2021 végén megtorpanni látszott az addigi beszerzési igyekezet, a szóbeszéd szerint a közelgő, 2022 tavaszán tartott országgyűlési választás miatt jegelték a programot, amit sok választópolgár felesleges közpénzszórásnak tartott.

Lehetett alapja a szóbeszédnek, ugyanis rögtön a (Fidesz újabb győzelmével zárult) választás után két nappal, 2022. április 5-én már ki is írtak egy új eljárást Kucsora Márta 20 képének megvásárlására, amiket végül 58 millió forintért vettek meg. Utána viszont semmilyen festményt nem vettek a Közbeszerzési Adatbázis szerint.

Néhány napja, március 28-án azonban a jegybank cége elindított egy közbeszerzési eljárást négy darab alkotás megvásárlására. A kinézett képek alkotója a 2022 végén elhunyt neves festőművész, Bak Imre, aki jellegzetes geometrikus formákat jelenített meg a képein. A jegybank-cég gyűjteményépítése gyakorlatilag vele indult, hiszen annak kezdetén, 2020 őszén az ő 17 darab alkotását vásárolta meg az MNB-Ingatlan Kft. nettó 165 millió forintért – vagyis darabonként kb. 10 millió forintért. Azokat a Bak-képeket a Trance Balance Művészeti Kft.-től vették, ami az acb Galériát működteti a budapesti Király utcában. A mostani eljárás dokumentumaiból azonban kitakarták az eladó nevét és a képek becsült értékét is.

Egy év szünet után ismét festményeket akar venni a Nemzeti Bank cége | atlatszo.hu

Három éve kezdte az MNB-Ingatlan Kft. kortárs magyar festők alkotásait megvásárolni. Legutóbb tavaly áprilisban vettek festményeket, de a közbeszerzési értesítő szerint most tovább bővítenék a gyűjteményüket. Ezúttal Bak Imre négy művét szemelték ki, ám az eladó nevét és a becsült árat kitakarták az iratokból. 2020-ban egyébként már vettek Bak-festményeket: 17 darabot összesen 165 millió forintért.

A témáról kapcsolódó cikkeink szerzője, Erdélyi Katalin beszélgetett a műsorvezetővel a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának április 4-i adásában. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta a műsorban, hogy a Magyar Nemzeti Bank arra hivatkozik, hogy más országokban is bevett gyakorlat az, hogy a jegybank művészeti gyűjteményt épít, ám arról nem beszélnek, hogy hazánk nincs olyan jó gazdasági állapotban, mint ezek a példaként hozott országok.

 

Erdélyi arról is beszélt az adásban, hogy a közpénzből vásárolt festményeket ráadásul sokáig rejtegették a köz elől. Az MNB-Ingatlan Kft. festménybeszerzéseinek kezdetén ugyanis a Nemzeti Bank azt mondta, hogy a megvásárolt alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben és irodáiban helyezik el. 2021 májusában hiába érdeklődtünk a képek hollétéről, az MNB-Ingatlan Kft. nem árulta el, hol tárolják őket. 2021. december végén viszont a Magyar Nemzeti Bank elérhetővé tett egy online katalógust a kortárs gyűjteményről, tavaly pedig már néhány kiállításon is megmutatták a képek egy részét.

Megosztás