közbeszerzés

Újabb 4 alkotással bővült a Nemzeti Bank cégének festménygyűjteménye

Az MNB-Ingatlan Kft. ezúttal Reigl Judit négy művét vásárolta meg 178,5 millió forintért. Az eladó az MNB alapítványának cége volt, tehát tulajdonképpen nagy változás nem történt a tulajdonos tekintetében.

Támogatási kampány

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában, vagyis állami tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. tovább folytatja a nyáron kezdett festményvásárlást. Az EU-s közbeszerzési értesítő december 4-i számában megjelent tájékoztató szerint nemrég megvásárolták

Reigl Judit négy alkotását nettó 178,5 millió forintért.

A Ludwig Múzeum ismertetője szerint az idén augusztusban elhunyt Kossuth-díjas festőművész, Reigl Judit 1950 óta Franciaországban élt és dolgozott. Munkássága az európai és amerikai absztrakció hagyományait sajátos módon ötvözi. Művei megtalálhatók olyan híres amerikai és európai kortárs közgyűjteményekben, mint a New York-i Museum of Modern Art (MoMA) és a Metropolitan Múzeum, a londoni Tate Modern, vagy a párizsi Centre Pompidou.

Az MNB-Ingatlan Kft. az alábbi alkotásait vásárolta meg:

  • Progress (1978, olajfestmény)
  • Progress (1979, olajfestmény)
  • Unfolding (1974, vászon)
  • Unfolding (1976, vászon)

Az eladó az Optimum Úri 72. Ingatlanbefektetési Kft. volt, aminek az OPTIMA Befektetési Zrt. a tulajdonosa, annak pedig az MNB tulajdonában lévő Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány. Vagyis tulajdonképpen nem történt nagy változás a tulajdonos személyében, csak a Nemzeti Bank egyik érdekeltségétől egy másikhoz kerültek Reigl Judit képei.

Az MNB-Ingatlan Kft. idén augusztusban kezdett festményeket vásárolni, amit azzal indokolnak, hogy egy kortárs művészeti gyűjteményt szeretnének létrehozni. Illetve a Műtárgy.com augusztusi cikke szerint egyfajta példát is szeretnének ezzel mutatni potenciális mecénások számára.

„Az MNB cége a kortárs gyűjteményének építését ösztönzésnek is szánja mások számára. Szeretne rámutatni arra, hogy a kortárs művészet érték, ahogyan a mecénási tevékenység is az. A hazai kortárs színtér nagyon dinamikusan fejlődött az elmúlt tíz évben, de kortárs alkotásokat vásárló hazai műgyűjtők száma még mindig kevés, így a MNB-Ingatlan Kft. gyűjteményépítése bátorítást adhat, hiszen egyfajta garanciát nyújt ezeknek a műveknek az értékállóságára.” – olvasható a portálon.

Példamutatásban kétségkívül verhetetlenek: az elmúlt négy hónapban 1,4 milliárd forintot költöttek festményekre, Reigl alkotásainak megvásárlásával pedig már majdnem elérték az 1,6 milliárd forintot.

 

Négy hónap alatt 1,4 milliárd forintot költött festményekre az MNB cége

Az MNB-Ingatlan Kft. az elmúlt hónapokban rengeteg festményt vett, hogy létrehozzon egy kortárs művészeti gyűjteményt. November közepén Konok Tamás 42 alkotását vásárolták meg 109,4 millió forintért egy galériától. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festő- és szobrászművész négy nappal az adásvétel után hunyt el, az EMMI saját halottjának tekinti.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Judit Reigl: Outburst, 1956

Megosztás