közbeszerzés

289 millió forintért venné meg Bak Imre négy festményét a Nemzeti Bank cége

A Nemzeti Bank ingatlanos cége 2020-ban kezdte megvásárolni kortárs magyar alkotók műveit. 2021 őszétől a program döcögni kezdett, és azóta alig vettek valamit. Most március végén azonban elindítottak egy közbeszerzési eljárást a tavaly év végén elhunyt Bak Imre négy festményének beszerzésére. A hivatalos iratok szerint az eladó 289 millió forintot kér a képekért, vagyis egy darab bő 72 millióba kerülhet, ha az üzlet létrejön. 

Mára már több száz darabból áll az a „kortárs művészeti gyűjtemény”, amit a jegybank – alapvetően ingatlankezeléssel foglalkozó – leányvállalata hozott létre. A három évvel ezelőtt indított műtárgyvásárlási akcióra legalább 4 milliárd forint közpénzt költöttek el. A képeket azonban sokáig rejtegették a köz elől, csak néhány hónapja kezdték el kiállításokon bemutatni őket.

Közel egy év kihagyás után, 2023. március 28-án az MNB-Ingatlan Kft. elindított egy közbeszerzési eljárást négy darab festmény megvásárlására. A kinézett képek a következők:

  • Bak Imre: Cím nélkül (Narancssárga-Kék) -1969
  • Bak Imre: Négyrészes – 1970
  • Bak Imre: Cím nélkül – 1981
  • Bak Imre: Mitológia II. – 1985

A tavaly év végén elhunyt Bak Imre (1939-2022) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas magyar festő, aki jellegzetes geometrikus formákat jelenített meg a képein.

A megvásárolni kívánt művek ismertetője (forrás: EKR)

A jegybank cége által megvásárolni kívánt 4 Bak Imre-festmény megszerzése érdekében szokás szerint hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indítottak, hiszen a művek egyediek és egy bizonyos tulajdonos birtokában vannak, ezért csak vele tárgyalnak az adásvételről. Az ajánlattételi határidő április 14., az első tárgyalás pedig április 19-én (ma) lesz az iratok szerint.

A közbeszerzés elindításakor az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumokból az eladó nevét és a festmények becsült értékét is kitakarták, ennek ellenére kiderültek a részletek. Április közepén ugyanis felkerült az EKR-be a bontási jegyzőkönyv, amiben mindkét korábban titkolt adat szerepel.

  • az eladó a Trance Balance Művészeti Kft.,
  • ami nettó 289 millió forintot kér a 4 Bak-festményért.

Ez azt jelenti, hogy egyenként nettó 72,25 milliót fizethet a Nemzeti Bank cége a képekért, ha létrejön az üzlet. A bontási jegyzőkönyv szerint egyébként az MNB-Ingatlan Kft. még ennél is drágábbra, nettó 345 millióra becsülte a tranzakció értékét, ami 86,25 milliós darabárat jelentett volna.

Részlet a bontási jegyzőkönyvből (forrás: EKR)

Az eladó kiléte nem nagy meglepetés, mert a Trance Balance Művészeti Kft. működteti az acb Galériát a budapesti Király utcában, és annak honlapján április elején 2 kép is szerepelt az MNB-cég által megvásárolni kívánt 4 Bak-festményből. Ráadásul a jegybankos gyűjteményépítés gyakorlatilag innen indult, hiszen a program kezdetén, 2020 őszén Bak Imre 17 darab alkotását vásárolta meg az MNB-Ingatlan Kft. a galériát működtető cégtől. Akkor összesen nettó 165 millió forintot – vagyis darabonként 9,7 milliót – fizettek a képekért. A mostani 72,25 millió forintos darabár ennek nagyjából 7,5-szöröse.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Érdeklődő a tavaly év végén elhunyt Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait bemutató Helyzetek című tárlat megnyitóján a balatonfüredi Vaszary Galériában 2023. január 22-én. (fotó: MTI/Katona Tibor)

Megosztás