közbeszerzés

Idén is folytatja a festményvásárlást a Nemzeti Bank cége

Az MNB-Ingatlan Kft. tavaly október után csak decemberben vásárolt újabb műalkotásokat, akkor Szentpétery Ádám 20 alkotását vették meg 82 millió forintért. Információink szerint idén az országgyűlési választás miatt fogták vissza egy kicsit a költekezést, de a FIDESZ győzelme után két nappal máris folytatják a beszerzést. Jelenleg Kucsora Márta 20 művének megvásárlását tervezik ismeretlen összegért. Az eddig beszerzett alkotások tárolási helye továbbra sem publikus, de egy online galériában már megtekintheti őket a nagyközönség. Közben megtudtuk, hogy a festményeket kiválasztó szakmai testület egyik tagja, Spengler Katalin műgyűjtő már nem dolgozik a programban, holott a gyűjtemény honlapján még szerepel a neve.

2020 szeptemberében írtunk először arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. elkezdett festményeket vásárolni. Méghozzá nagy tételben, tízesével vették a képeket több tíz- vagy százmillió forint értékben. A közpénzből vásárolt alkotásokat azonban a nagyközönség nem nézheti meg, azokat ugyanis a hivatalos tájékoztatás szerint az MNB épületeinek reprezentatív tereiben és irodáiban helyezik el.

Legutóbb 2021 októberében írtunk ilyen festményvásárlásról: akkor Mengyán András festőművész 16 alkotását vásárolta meg a jegybank cége nettó 126,4 millió forintért. Ezzel együtt pedig már összesen közel nettó 4 milliárd forintot költöttek műalkotásokra.

A választás miatt jegelhették

Mivel korábban néhány hetente, de maximum havonta vett újabb festményeket az MNB-Ingatlan Kft., kifejezetten furcsa volt, hogy Mengyán András képeinek megvásárlása után sokáig nem vettek mást. Csupán 2021. november végén indítottak egy eljárást Szentpétery Ádám 20 darab festményének megvételére, de aztán semmi.

Információink szerint az áprilisban esedékes országgyűlési választás miatt jegelték kicsit a programot, mert túl sok figyelmet kapott, és nagyon negatív visszhangot váltott ki. Nem csak a független sajtó cikkezett róla, hanem téma volt a parlamentben is, és a járvány közepén folytatott festményvásárlást az ellenzékiek mellett a Fidesz-szavazók is rossz szemmel nézték, továbbá művészeti körökből is komoly kritikákat kapott.

Nem mondja meg az MNB cége, hogy hol tartja a milliárdokért vásárolt műalkotásokat | atlatszo.hu

Nem is keveset: az EU-s közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatás szerint az MNB leányvállalata Bak Imre (1939-) Munkácsy- és Kossuth-díjas festő 17 darab alkotását vette meg 165,3 millió forintért 2020 augusztusában. Ezt követően sorra jelentek meg a jegybanki cég műtárgybeszerzéseiről szóló hivatalos tájékoztatások.

Olyan értesülésünk is volt, hogy nem csak szüneteltetik, hanem végleg leállították a programot, ezért decemberben megkerestük az MNB-Ingatlan Kft.-t, hogy hivatalos információkhoz jussunk. Megkérdeztük a cégtől, hogy „a 2021-es és 2022-es évben kívánnak-e még valamilyen műalkotásokat vásárolni, és amennyiben igen, szíveskedjenek azt is közölni, hogy melyek ezek a megvásárolni kívánt alkotások, és mekkora összeget terveznek a megvásárlásukra fordítani”.

A jegybank cége válaszában akkor azt közölte, hogy 2021-ben csak Szentpétery Ádám 20 db festményének megvásárlása miatt indított eljárásuk van folyamatban, és „a 2022. évre vonatkozó beszerzések tervezése jelenleg zajlik, amely folytán végleges adatokkal nem rendelkezünk”. A program leállításáról tehát nem írtak.

20 festmény 82 millióért

Nagyjából 1 héttel a levelezésünk után, és néhány nappal karácsony előtt, december 21-én megvette  az MNB-Ingatlan Kft. a Szentpétery-festményeket. Aznap volt a szerződéskötés, de az eljárás eredménye csak 2022. január 11-én jelent meg a közbeszerzési értesítőben. Az eladó a Viltin Művészeti Szolgáltató Kft. volt, ami az azonos nevű budapesti galériát üzemelteti. A Horváth-Dori Gábor és Dián Krisztina tulajdonában lévő cégnek összesen nettó 82 millió közpénzforintot fizetett az MNB-Ingatlan Kft. Szentpétery Ádám 20 képéért, vagyis képenként bő 4 milliót.

Az alábbi Szentpétery-képeket vette meg a Nemzeti Bank cége a Viltintől: Játékos formák I. (2015), Deformált struktúra IV. (2012), Összenyomott tér V.-VI., diptichon (2008), Deformáció VII. (2011), Játékos formák II. (2017), Neon I. (2012), Összenyomott tér III.-IV., diptichon (2001), Strukturális lelet II. (2007), Geometrikus zaj III. (2004), Geometrikus zaj IV. (2005), Deformáció V. – Egyensúly (2011), Deformáció III. (2008), Deformáció XI. (2017), Geometrikus zaj VII. (2017), Geometrikus zaj VI. (2014), Deformáció V. (2008-2009), Deformáció VI. (2011), Ismétlődő struktúra (1996), Fehér struktúra (1998), Deformált struktúra V. (2013).

Szentpétery Ádám Geometrikus zaj III. és Geometrikus zaj IV. című alkotása (forrás: a festő katalógusa)

A Wikipédia szerint Szentpétery Ádám (Rozsnyó, 1956. február 24. –) szlovákiai magyar festő, művészetpedagógus, aki 2007-ben Munkácsy-díjat kapott. „Festményeiben a racionális kompozíciós egyensúly, a szerialitás elve, valamint a matematikai kombinációk a képrendszer alkotóelemei. 1993-tól a szimmetriának szentel megkülönböztetett figyelmet, azt tartja művészetének meghatározó kompozíciós elvének” – olvasható róla az Artportalon is.

Újabb 20 képet akarnak venni

A Szentpétery-alkotások tavaly decemberi megvétele után ismét hosszabb szünet következett az MNB-Ingatlan Kft. festményvásárlási programjában. Csak az országgyűlési választás után két nappal, 2022. április 5-én indítottak el egy új eljárást. Ennek célja Kucsora Márta 20 képének megvásárlása.

Mivel a korábbi beszerzésekhez hasonlóan itt is konkrét alkotásokról van szó, most is hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás zajlik, amelynek során az MNB cége igyekszik megegyezni a tulajdonossal. A Kucsora-képek (becsült) árához hasonlóan az eladó kiléte sem nyilvános, de vélhetően a festőnőt képviselő Makláry Kálmán Képzőművészeti Galériáról van szó.

Kucsora Márta egy festményével (forrás: Kucsora Márta/Facebook)

Kucsora Márta (Szeged, 1979-) magyar festőművész, akiről a Wikipédia azt írja, hogy „festészetének központjában a természeti jelenségek absztrakt megfogalmazása áll. Munkái reflektálnak a mikró és makró világra. (…) Elsősorban nagy méretű vásznakon dolgozik, az anyag mozgásának pillanatát kívánja megjeleníteni.” Kucsorának számtalan kiállítása volt már, több közülük külföldön, tavaly például New Yorkban.

Online galériában látható az MNB-gyűjtemény

2021. december 30-án a Magyar Nemzeti Bank közleményben jelentette be, hogy aznaptól elérhető a honlapjukon az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus.

Az online galériában a tájékoztatás szerint jelenleg 881 műtárgy látható 46 alkotótól.

„A gyűjtemény létrehozásával az MNB egyik határozott célja, hogy a nagyközönség mind jobban megismerhesse a hazai kortárs képzőművészet jeles képviselőinek munkáit. Ennek első állomása, hogy az MNB leányvállalatának, az MNB Ingatlan Kft. tulajdonában lévő műalkotásokról online katalógus készült” – írták a közleményben. Kitértek arra is, hogy „a gyűjteménygyarapítás során neves művészettörténészek tettek és tesznek javaslatokat”, és „a kiválasztások során nagy segítségül szolgál a külföldi jegybankok műgyűjtő tevékenysége”.

Megszűnt a szakmai testület?

A gyűjtemény oldalán az olvasható, hogy az alkotások kiválasztására három elismert szakember – Dr. Fabényi Julia, a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója; Dr. Keserü Katalin művészettörténész, az MMA rendes tagja és az ELTE Művészettörténeti Tanszékének professor emeritusa, valamint Dr. Spengler Katalin műgyűjtő, szakújságíró, szerkesztő, a párizsi Centre Pompidou – Musée Nationale d’Art Moderne IC Central Europe bizottságának alapító tagja – tesz javaslatot, bevonva a hazai kortárs művészekkel foglalkozó galériákat, neves szakembereket is.

Keserü Katalin és Spengler Katalin esetében is felmerült korábban az összeférhetetlenség gyanúja, ugyanis az MNB-Ingatlan Kft. Keserü testvérétől, Ilonától is vett festményeket, Spengler pedig műgyűjtőként kapcsolatban áll olyan galériákkal, amelyektől az MNB-cég vásárol.

Nemrégiben viszont arról értesültünk, hogy Spengler Katalin – a gyűjtemény oldalán szereplő leírással ellentétben – már nem tagja a festményvásárlásról döntő szakmai bizottságnak. Sikerült elérnünk telefonon a műgyűjtőt, aki megerősítette információnkat.

Spengler azt közölte az Átlátszóval, hogy 2021 szeptembere óta nem dolgozik már az MNB-Ingatlan Kft.-nek,

és távozását ő kezdeményezte ugyan, de abszolút közös megegyezéssel történt. Elmondása szerint akkor az MNB arról tájékoztatta őket, hogy befejeződik az alkotások vásárlása, a továbbiakban a gyűjtemény menedzselése, kiállítások szervezése kerül fókuszba, azt pedig nem érezte számára testhezálló feladatnak. Spengler Katalin azt is elmondta, hogy tudomása szerint a festményvásárlási program a korábbi formájában befejeződött, ezért nem került senki az ő helyére a tanácsadó testületben, és az már nem is működik.

Az MNB-Ingatlan Kft.-nek kérdéseket küldtünk ezzel kapcsolatban, hogy megtudjuk, helytállóak-e Spengler Katalin információi, és valóban távozott-e Fabényi Julia és Keserü Katalin is a közpénzből vásárolt alkotások beszerzéséről döntő szakmai testületből. Arra is rákérdeztünk, hogy ha igen, akkor kik tettek javaslatot Szentpétery Ádám és Kucsora Márta képeinek megvásárlására, és milyen alkotásokat terveznek még megvásárolni 2022-ben. Amint választ kapunk, frissítjük a cikket.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Kucsora Márta kiállítása a Makláry Kálmán Képzőművészeti Galériában (forrás: Kálmán Makláry Fine Arts/Facebook)

Megosztás