közbeszerzés

Egy év szünet után ismét festményeket akar venni a Nemzeti Bank cége

Három éve kezdte az MNB-Ingatlan Kft. kortárs magyar festők alkotásait megvásárolni. Legutóbb tavaly áprilisban vettek festményeket, de a közbeszerzési értesítő szerint most tovább bővítenék a gyűjteményüket. Ezúttal Bak Imre négy művét szemelték ki, ám az eladó nevét és a becsült árat kitakarták az iratokból. 2020-ban egyébként már vettek Bak-festményeket: 17 darabot összesen 165 millió forintért.

2020 szeptemberében írtunk először arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) leánycége, az MNB-Ingatlan Kft. elkezdett festményeket vásárolni. Onnantól kezdve néhány hetente, de maximum havonta vett a cég újabb alkotásokat, számításaink szerint összesen 4 milliárd forint értékben. A képek tárolási helyét hosszú ideig titkolták, majd nagy sokára egy online galériában mutatták meg őket, újabban pedig a nagyközönség is láthatja egy részüket egy-egy kiállításon.

2021 októberében Mengyán András festőművész 16 alkotását vásárolta meg a jegybank cége nettó 126,4 millió forintért, majd az év decemberében Szentpétery Ádám 20 alkotását vette meg nettó 82 millió forintért. Utána viszont megtorpant a korábbi festményvásárlási láz, és hónapokig nem vettek semmit – akkori információink szerint a 2022. áprilisi országgyűlési választás miatt jegelték a programot, amit számos választópolgár felesleges közpénzszórásnak tartott.

Lehetett alapja a szóbeszédnek, ugyanis rögtön a (Fidesz újabb győzelmével zárult) választás után két nappal, 2022. április 5-én már ki is írtak egy új eljárást Kucsora Márta 20 képének megvásárlására, amiket végül 58 millió forintért vettek meg. Utána viszont valószínűleg az MNB-Ingatlan Kft.-t is utolérte a kormány által szorgalmazott spórolási kényszer, mert azóta semmilyen új festményt nem vettek.

Kitakart eladó és érték

Egészen mostanáig. Néhány napja, március 28-án azonban a jegybank cége elindított egy közbeszerzési eljárást négy darab alkotás megvásárlására. A kinézett képek a következők:

  • Bak Imre: Cím nélkül (Narancssárga-Kék) -1969
  • Bak Imre: Négyrészes – 1970
  • Bak Imre: Cím nélkül – 1981
  • Bak Imre: Mitológia II. – 1985

Bak Imre (1939-2022) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Munkácsy Mihály-díjas és Kossuth-díjas magyar festő, aki jellegzetes geometrikus formákat jelenített meg a képein. A jegybank-cég gyűjteményépítése gyakorlatilag vele indult, hiszen annak kezdetén, 2020 őszén az ő 17 darab alkotását vásárolta meg az MNB-Ingatlan Kft. nettó 165 millió forintért – vagyis darabonként kb. 10 millió forintért. Azokat a Bak-képeket a Trance Balance Művészeti Kft.-től vették, ami az acb Galériát működteti a budapesti Király utcában.

A most megvásárolni kívánt 4 Bak Imre festmény megszerzése érdekében szokás szerint hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indítottak, hiszen a művek egyediek és egy bizonyos tulajdonos birtokában vannak, ezért csak vele tárgyalnak az adásvételről. Az ajánlattételi határidő április 14., az első tárgyalás pedig április 19-én lesz az iratok szerint.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) feltöltött dokumentumokból azonban az eladó nevét és a festmények becsült értékét is kitakarták (az aláírást mi tettük felismerhetetlenné):

A képek értékét és eladóját is kitakarták – az aláírást mi tettük felismerhetetlenné (forrás: EKR)

Viszont az eljárás műszaki leírásában legalább a megvásárolni alkotásokat megnézhetjük kicsiben:

A megvásárolni kívánt művek ismertetője (forrás: EKR)

A négy alkotásból kettő egyébként jelenleg is megtalálható (picit eltérő méretekkel ugyan, de ez adódhat számítási okokból vagy a keret méretéből is) az acb Galéria honlapján, így könnyen lehet, hogy ők az a titokzatos eladó, akit kitakartak a közbeszerzési iratokból.

2 megvásárolni kívánt festmény az acb Galéria honlapján

Már kiállításokat is tartottak

2020 őszén, az MNB-Ingatlan Kft. festménybeszerzéseinek kezdetén a Nemzeti Bank azt válaszolta a Népszava érdeklődésére, hogy a megvásárolt alkotásokat az MNB épületeinek reprezentatív tereiben és irodáiban helyezik el.

2021 májusában hiába érdeklődtünk a képek hollétéről, az MNB-Ingatlan Kft. nem árulta el, hol tárolják őket, csak annyit közöltek, hogy vigyáznak rájuk. Bő fél évvel később, 2021. december végén viszont a Magyar Nemzeti Bank közleményben jelentette be, hogy aznaptól elérhető a honlapjukon az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonában lévő kortárs gyűjteményről készült online katalógus.

A virtuális gyűjtemény és az egész festményes üzletág ma már az MNB Arts & Culture fantázianevet viseli, melynek a honlapja szerint célja a kollekciót „a nagyközönség számára széles körben hozzáférhetővé és megismerhetővé, a szakma számára pedig kutathatóvá és feldolgozhatóvá tenni, mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren”.

A weboldal szerint már legalább hat kiállításon megjelentették a megvásárolt festményeket, vagy legalábbis egy részüket – hazai és nemzetközi közönség előtt egyaránt. Tavaly volt egy-egy kiállítás Dubajban, Abu Dhabiban és Szöulban, három pedig Budapesten. Egy a Krisztina körút 37/a szám alatt, kettő pedig az MNB Budai Központjában, a Krisztina körút 55. szám alatt Színerő és Mértani formák a térben címmel.

A Mértani formák a térben – Rieder Gábor válogatása című kiállítás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás elnevezésű rendezvényén az MNB konferencia-központjában 2022. május 8-án. (fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ahogy a Mértani formák a térben című kiállításról készült MTI-fotón is látszik, az eseménynek helyt adó MNB-épület aulájában a képek felett lógnak a híres oroszlánok. Az „ezüst színű felhőből” kiugró kilenc arany színű állatot ábrázoló kompozíciót nettó 470 millió forintért vette az MNB-Ingatlan Kft. a Dante Birodalom Kft.-től, melynek tulajdonosa Szőke Gábor Miklós. Tőle vásárolták 197 millió forintért a Medve és Bika harcát ábrázoló szobrot is, amit az épület elé szántak.

Egy másik MNB-ingatlant, a Krisztina körút 6. szám alatt lévő Buda Palotát (régen Postapalota)  is Szőke alkotásai ékesítik. Az eredetileg Az arany dinamikája nevet viselő, 127 millió forintba kerülő mű egy 13 méter hosszú vonat, amely aranytömböket formáz, és végül a Robogás nevet kapta. Az épület előtt pedig közel 200 millió forintból áll 6,5 méteres sziklán a 4,5 méteres aranyozott Csodaszarvas.

Ahogy arról tavaly ősszel beszámoltunk, az MNB-s Szőke-szobrokkal eleinte különböző gondok voltak: a szarvas kilógott a telekről, a medve és bika súlyát az alatta lévő mélygarázs födéme nem bírta el, az aranyvonatot a közműhelyzet akadályozta, az oroszlánokhoz pedig nem volt áram.

Kilógott a 200 milliós csodaszarvas az MNB telkéről, a medve meg túl nehéz volt | atlatszo.hu

A Magyar Nemzeti Bank ingatlanos cége 1 milliárd forintért négy állatszobrot rendelt még 2020-ban Szőke Gábor Miklóstól, a kormány egyik kedvenc szobrászától. Két alkotást azonban még mindig nem állítottak fel, mert néhány probléma adódott a helyükkel. A 200 milliós Csodaszarvas talapzata ugyan elkészült, de a szikláról ugró állat kilógott volna a telekhatárról.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Érdeklődők a 2022. végén elhunyt Bak Imre 2004 és 2022 között alkotott sorozatait bemutató Helyzetek című tárlat megnyitóján a balatonfüredi Vaszary Galériában 2023. január 22-én. (fotó: MTI/Katona Tibor)

Megosztás