közbeszerzés

739 millió forintért vett festményeket az MNB ingatlanos cége október közepén

A művészeti gyűjtemény létrehozásán egy ideje fáradozó MNB-Ingatlan Kft. megvásárolta Rippl-Rónai József Lengyel Menyhértről készült portréját, valamint Korniss Dezső 4 művét, és Frey Krisztián 29 alkotását.

Támogatási kampány

A jegybank tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatók szerint gőzerővel folytatja a közpénzes műtárgyvásárlást.

Október közepén a cég megvette

Rippl-Rónai Józsefet (1861-1927) a Wikipedia szerint a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként tartják számon. „Festészetére gazdag színvilág, stilizáló vonalak és dekorativitás jellemző. (…) Kialakított egy sajátos stílust, amit „kukoricásnak” nevezett, az olajfestéket vattaszerűen, foltonként hordta fel kartonpapírra. ” – írja róla az online lexikon. A műtárgy.com-on október elején megjelent hír szerint Lengyel Menyhért portréja ebből az ún. kukoráciás korszakból származik.

Frey Krisztián (1929-1997) művein az Artportálon olvasható leírás szerint „az érzelmi-indulati töltésű ecsetírás, a gravitációnak engedelmeskedő lecsurgó festék figurális elemekkel és írásjelekkel párosul. Ezeken az ún. szkriptorális képeken a sok esetben nem valódi, kvázi szövegek ábrázolásakor főként a kalligrafikus megjelenítés, a lélekállapotot kivetítő dinamikus vonalvezetés a döntő.”

Frey Krisztián: Imaginacion (forrás: Kieselbach Galéria)

Korniss Dezső (1908-1984) a Wikipedia szerint a hazai neoavantgárd törekvések (szürrealizmus, nonfiguratív művészet) jeles képviselője, aki „Vajda Lajossal közösen a magyar népművészeti motívumok festői metamorfózisával alakította ki sajátos szürreális és non-figuratív művészetét”.

A jegybank ingatlanos cégének legfrissebb beszerzései tehát illeszkednek a korábbiakhoz: Bak Imre 17 művének és Lakner László 18 alkotásának megvásárlását azzal indokolták, hogy kortárs művészeti gyűjteményt kívánnak létrehozni.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Korniss Dezső Sárkányos I. (1947) című alkotása (forrás: Kieselbach Galéria/Nudelman László gyűjteménye)

 

Megosztás