Heti lapszemle

Orbán Viktor új nemzeti konzultációt hirdetett, 30 évre titkosítanák a vízadatokat

Infostart: Orbán Viktor új nemzeti konzultációt hirdetett „10-11 kérdésben”

A csütörtökön a brüsszeli EU-csúcsra utazott Orbán Viktorral pénteken reggel a hagyományok szerint interjút sugárzott a Kossuth rádió. Túl az EU-csúcs első napján a miniszterelnök azt mondta, „késő éjszakáig gyúrták egymást”. Kiderült, 60 helyett újabb 100 milliárd euróval emelnék az unió költségvetését, az egyik tétel Ukrajna, a másik a migráció. Orbán szerint „képtelen gazdasági ötletek is vannak az asztalon, nem babra megy a játék”, ezért bejelentette, hogy ismét lesz egy nemzeti konzultáció hazánkban. „Sokat kell harcolni a magunk fajta vidéki legényeknek, míg ezek ülnek egy buborékban” – nyomatékosította a gondolatait.

Telex: Hat hektár erdőt vágnának ki Szegeden egy egyházi iskola építése miatt

A kormány hat hektár erdőt ajándékoz a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott egy új, saját egyházi iskolát építsen. A terület eddig állami tulajdonban állt, és közvetlenül a katolikus egyházmegye sportcentruma mellett fekszik. A város önkormányzatánál attól tartanak, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Közben az új egyházi iskolát ki lehetne alakítani már meglévő épületekben is, sokkal kisebb költséggel, és a természet károsítása nélkül.

Válasz Online: Na, kit találtunk az ország legtitokzatosabb, hat Margit-szigetnyi rémprojektje mögött?

Soha nem látott méretű ingatlanfejlesztés előtt nyitotta meg az utat a kormány minapi (és egy tavalyi) határozata. Soroksár és Gyál területén, az M0–M5-ös autópályák térségében egy ipari, logisztikai város képe kezd kirajzolódni, amely védett természeti területeket is érint. Többen kínai óriáslerakatot vizionálnak, de a kabinet egyelőre nem mond semmit. Ami biztos, hogy az érintett földek birtokosai csillagászati haszonnal adhatják tovább ingatlanjaikat a fejlesztőknek. A Válasz Online mind a 144 tulajdoni lapot átnézte, hogy kiderüljön, kik a „lottóötös” várományosai. A főbb nyertes két-három család és a Földber Kft. lehet; utóbbiba tavaly szállt be a Tiborcz-kör egyik legaktívabb magántőkealapja, a Főnix.

Mfor: Egészen pikáns, ami történt Orbán Viktor apjának volt cégével

Még 2021 áprilisának derekán történt, hogy a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző megvált az egyik érdekeltségétől, a rendre milliárdos bevételhez jutó Nehéz Kő Kft.-től – számolt be a lap először a tranzakcióról. A cégbíróságra leadott dokumentumokból azt is kiderítették, hogy a cég vételára kereken 750 millió forint volt, melyhez az akkor még MKB Bank néven futó pénzintézet biztosított 600 milliós hitelt. Azonban az eladás óta a FuvarozNAK Kft.-re elnevezett cég bevételei drámaian visszaestek, és egy soha nem látott mértékű veszteség lett az eredmény: -197 millió forint 2021-ben, és -66,4 millió 2022-ben.

Népszava: Harminc évre titkosítaná a vízadatokat az Orbán-kormány

Nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva 30 évre titkosítaná a vízhálózatra, létesítményre és berendezésre vonatkozó, a tárca részére készített javaslatokban foglalt adatokat az Energiaügyi Minisztérium egy múlt héten társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénymódosítással. A törvény jövő januárban lépne hatályba, de addig is egy kormányrendeletben biztosíthatnák az adatok titkosítását. A cél, hogy ne kelljen kiadni a vízdíjról szóló számításokat és az, hogy felpörgessék a víziközműcégek államosítását.

Címlapkép: Orbán Viktor Trump feliratú baseball sapkában 2023. október 25-én (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala/videó)

Megosztás