médiaszereplés

Korrupciógyanús közbeszerzésekről beszélt a Klubrádióban Katus Eszter kollégánk

Több száz közbeszerzést, köztük 58 darab olyan Kbt. 115-ös (azaz meghívásos) tendert vizsgáltunk meg, amelyeket ugyanaz a hajdúböszörményi cég, a Tömb 2002 Kft. nyert el. A Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában a cikk egyik szerzője, Katus Eszter arról beszélt, milyen jelek mutatják, hogy a tenderek irányítottak lehettek, és milyen lépéseket tesz az Átlátszó annak érdekében, hogy a hatóságok kivizsgálják a korrupciógyanús eseteket.

Szinte mindig ugyanazokat a cégeket kérték fel ajánlattételre, a közbeszerzési szakértő is gyakran volt közös, a sikerrátát pedig a Zuckerbergnél okosabb Mészáros Lőrinc is megirigyelhetné – írtuk kedden megjelent cikkünkben. Lapunk egy független akkreditált közbeszerzési szakértő segítségével végezte el egy bizonyos cég, a Tömb 2002 Kft. által elnyert 446 közbeszerzési eljárás adatainak részletes szakmai és statisztikai elemzését. A vizsgálatot közérdekű adatigénylésekkel és a független helyi forrásokból származó információkkal egészítettük ki.

A több hónapos munkát jelentő feldolgozás – amely vélhetően a magyar közbeszerzési korrupciós jelenségek egyik legmélyrehatóbb elemzése lett – során megállapítottuk, hogy:

  • az 58 meghívásos eljárás összesen nettó 5,6 milliárd forint értékű volt, közöttük több uniós.
  • A Tömb 2002 összesen 79 Kbt. 115-ös eljárásban vett részt, ebből 58-at meg is nyert, ami kimagasló, 73 százalékos sikerrátát jelent.
  • Bár több száz cég közül válogathattak volna, a kiírok mégis mindig ugyanazon cégeket kérték fel.
  • A közbeszerzési szakértő is gyakran volt közös;
  • Bár a becsült ár nem volt ismert, a Tömb 2002 mégis többször forintra pontosan eltalálta azt.
  • A cég a nyílt eljárásokat is gyakran nyerte meg úgy, hogy egyedül indult.
  • A Tömb 2002 erős politikai hátszéllel rendelkezik.

Ezúttal azonban itt nem álltunk meg. A korrupciógyanús eljárásokat ugyanis cikkünk megjelenésével egyidőben jelentettük a Közbeszerzési Hatóságnak és az Integritás Hatóságnak is. A részletekről cikkünk egyik szerzője, Katus Eszter beszélt a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának október 25-i adásában.

 

Hogy indul-e vizsgálat és annak mi lesz a vége, egyelőre kérdéses, de a hatóságok mindenesetre már egy kész elemzést kaptak kézhez – mondta el a műsorban kollégánk. Hozzátette azt is, hogy a közeljövőben több hasonlóan sikeres céget és gyanús eljárást mutatunk be majd egy cikksorozat részeként.

Megosztás