médiaszereplés

Az MNB-cég titkos helyen tárolt műalkotásairól beszélt munkatársunk a Klubrádióban

Erdélyi Katalin a Reggeli Gyors keddi adásában beszélgetett Dési János műsorvezetővel az MNB-Ingatlan Kft. által többmilliárd forintért vásárolt művészeti alkotásokról, amelyeknek tárolási helyét közadatigénylésünkre sem mondták meg.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Tavaly ősz óta több cikkben számoltunk be arról a közbeszerzési értesítő alapján szerzett információnkról, hogy a Magyar Nemzeti Bank (és azon keresztül az állam) tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. épp milyen festményeket vásárolt. A cég saját bevallása szerint azért költ ilyesmire közpénzt, mert egy kortárs művészeti gyűjteményt szeretne létrehozni. Azonban némileg meglepő módon a Népszava érdeklődésére a Nemzeti Bank azt közölte, hogy a megvásárolt műalkotások, a létrehozott gyűjtemény nem lesz majd látogatható, tehát az állampolgárok nem nézhetik majd meg a képeket, amire az adójukat költötte a jegybank leányvállalata.

Áprilisban közadatigénylésben kértük ki az MNB-Ingatlan Kft.-től a 2020. január 1-je óta megvásárolt műalkotások listáját azok tárolási helyével együtt. Listát kaptunk, azt azonban nem nem mondták meg, hogy hol tartják a műalkotásokat, csak annyit közölt az ügyvezető, hogy vigyáznak rájuk.

Nem mondja meg az MNB cége, hogy hol tartja a milliárdokért vásárolt műalkotásokat

Közadatigénylésben kértük ki az MNB-Ingatlan Kft.-től, hogy milyen alkotásokat vásárolt 2020 januárja óta. A cég által kiadott lista szerint jóval több képről és pénzről van szó, mint amennyiről tájékoztatás jelent meg eddig a közbeszerzési értesítőben. A kft. adatközlése szerint összesen 730 műalkotást vettek eddig közel 5 milliárd forintért.

A kiadott listán pedig összesen 730 tétel szerepel bruttó 4,8 milliárd forint értékben. A cégtől kapott táblázatot a közbeszerzési adatbázissal összevetve pedig kiderül, hogy összesen 347 tétel 903,4 millió forint értékű beszerzéséről nem számolt be az MNB-Ingatlan Kft. a közbeszerzési értesítőben ezek csak az adatigénylésünkből derültek ki.

Cikkünk szerzője, Erdélyi Katalin a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorának keddi adásában mesélt a részletekről Dési János műsorvezetőnek. A beszélgetés itt visszahallgatható.

 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás