közbeszerzés

130 millió forintért vásárolt 8 történelmi festményt a Magyar Nemzeti Bank

Az ismeretlen festő által 1700 körül alkotott „Magyar vezérek és uralkodók” portrésorozatért fizettek a Carlton Hobbs LLC műkincskereskedő-cégnek.

 

Fizess elő az Átlátszóra!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat egyszeri adománnyal vagy havi előfizetéssel!

Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában található az az eredményhirdetésről szóló tájékoztató, amely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) festményvásárlását tartalmazza.

A szerződést a New York-i székhelyű Carlton Hobbs LLC-vel idén február 25-én kötötte meg az MNB, a képek a Magyar Nemzeti Múzeumba kerülnek majd. A 8 alkotásért nettó 400 ezer eurót (kb. 130 millió forintot) adott ki a jegybank.

Az ismeretlen festő által 1700 körül festett életnagyságú (178,4 × 118,8 cm) képek Árpád, Gyula, Kadocsa, Kund, Lehel, Örs vezéreket, valamint Attilát és I. Mátyás királyt ábrázolják. Az MNB honlapján olvasható tájékoztató szerint az alkotások „a magyar báró és gróf Berényi család tulajdonában voltak, a család karancsberényi kastélyából származnak, ahonnan a háborús évek alatt Berényiek a képeket az Egyesült Államokba vitték magukkal. A sorozat 2016-ig a család leszármazottainak tulajdonában maradt.”

A portrék az alábbi galériában megtekinthetők:

MNB-bevásárlás: Magyar vezérek és uralkodók portrésorozat

Festményekbe rengeteget invesztált az MNB a 2014-ben, 30 milliárd forintos kerettel elindított Értéktár Program keretében. Mint megírtuk, 2017-ben 900 millió forintért vettek különböző alkotásokat, Csernus Tibor festményeire közel 264 millió forintot költöttek, egy Benczúr-festményt pedig 116 millióért vásároltak meg. Az egyik legdrágább beszerzés 2015-ben volt, amikor az MNB 4,5 milliárd forintot fizetett Tiziano, „Mária gyermekével és Szent Pállal” című festményéért.

A jegybank idén januárban azt közölte, hogy befejeződött az Értéktár Program, nem vesznek több műkincset (a nyolc portré megvásárlását még tavaly decemberben indították el). A program elindítása óta megvásárolt alkotások itt megtekinthetők.

Csikász Brigitta

Megosztás