közbeszerzés

235 millió forintért vásárol meg egy magángyűjteményt a Nemzeti Bank

A korábbi hasonló vásárlások után most a Kiss Ferenc-gyűjteményt veszi meg a jegybank 235 millió forintért.

 

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb száma szerint a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja az Értéktár-programot, és nettó 235 millió forintért megveszi az ún. Kiss Ferenc-gyűjteményt, ahogy arról már a 24.hu is beszámolt.

Arról a Kassák Múzeum honlapján ez olvasható:

„A történeti modernizmus és a klasszikus avantgárd tárgykörében Kiss Ferenc budapesti gyűjteménye Magyarország egyik legjelentősebbnek számító, magánkézben lévő kollekciója. A gyűjtemény különlegessége, hogy a tízes évektől a negyvenes évekig tartó időszak modern művészetének a legszélesebb körű dokumentumait fogalja magában. (…)

A korabeli magyar és nemzetközi folyóiratok, a MÁ-ban közölt eredeti reprodukciók, levelek, könyvek, plakátok, meghívók, fotók eleven korrajzként reprezentálják és bővítik Kassák korszakos jelentőségének megjeleníthetőségét és a klasszikus modern magyar művészet újraértelmezésének a lehetőségét.”

Az MNB 2014 januárjában indította el az Értéktár-programot, amelynek megvalósítására, vagyis műkincsek megvásárlására a jegybank honlapján olvasható tájékoztatás szerint 2018 végéig 100 millió eurót (mintegy 30 milliárd forintot) különítettek el.

Kapcsolódó cikkeink:

Újabb 900 millió forintért vett művészeti alkotásokat az MNB

Fidesz-közeli műértők irányítják az MNB 30 milliárdos műkincsvásárlási programját

Ebből 2015 nyarán a “Mária gyermekével és Szent Pállal” című Tiziano-képet vették meg 4,5 milliárd forintért, 2015 őszén az Artpool dokumentumgyűjteményt 90 millió forintért, az ún. Kövesi-festménygyűjteményt 795 millió forintért, tavaly decemberben pedig a “Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel” című Abraham van Beijeren képet 380 ezer euróért (kb. 120 millió forint), illetve további műalkotásokat is vásároltak.

Erdélyi Katalin

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

 

Megosztás