uniós támogatások

Melyik értelmetlen beruházás legyen az uniós pénzpocsékolás szimbóluma?

Homályos fénycsövek és mélynövésű kilátó, kisvasút és kutyafitnesz – az elmúlt évek, évtizedek újságolvasói fejből fúják azokat a projekteket, amelyeknek a hasznossága erősen megkérdőjelezhető, de legalább nem voltak olcsóak. Ahogy az atlétikai vb-nek a rackajuh, úgy közel húszéves tagságunknak az Európai Unióban is lehet kabalája. Találjuk meg együtt!

A lombkoronasétány úgy tarolta le a magyar nyilvánosságot, ahogy a nyírmártonfalvi polgármester az erdőt, amelynek megtekintésére a lombkoronasétány épült. Ennek apropóján, illetve azért, hogy segítsük a visszatartott uniós pénzek lehívásának folyamatát azzal, hogy bemutatjuk milyen parádés dolgok és tevékenységek valósultak meg eddig a brüsszeli forrásokból, nemrég összeszedtük a legszürreálisabbnak vélt beruházásokat.

Akkor arra kértük olvasóinkat, hogyha úgy gondolják, valami miatt nem teljes a lista, akkor küldjék el nekünk, ami szerintük hiányzik róla. A kérésünknek többen eleget is tettek, és általában ugyanazokat az ügyeket jelölték meg. A legnépszerűbbeket beválogattuk az összeállításunkba, a bemutatást ezekkel kezdjük, majd fölelevenítjük a korábban bemutatott eseteket is. A végén pedig jól meg lehet szavazni, hogy melyik beruházás szimbolizálja leginkább az uniós pénzköltést Magyarországon.

Várgesztesi tuskópark

Várgesztes önkormányzata összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, amelyhez 2,6 milliós uniós támogatást vett igénybe – adta hírül még 2009-ben az Index. Azonban a helyi lakosok jelezték a lapnak, hogy ez mindösszesen tíz, az árokparton leszórt tuskót jelent.

EU-konform tuskók. (Az Index olvasójának felvétele)

A község polgármestere később közölte az Index-szel, hogy az uniós pénzből tereprendezést, bokorültetést hajtottak végre, és járólapokat raktak le, a tuskók ingyen kerültek oda a kivágott fák mementóiként. Ennek ellenére a várgesztesi pihenő fölkerült egy nemzetközi toplistára, amelyik a legidiótább uniós költéseket tartalmazta.

A nemzet vejének pislákoló fényei

2018 elején több mint 13 milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolta az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala az az Elios Innovatív Energetikai Zrt. működése miatt. Az OLAF jelentésében közbeszerzési szabálytalanságok sora, az eljárások manipulálása, a résztvevők közötti összeférhetetlenség és csalás gyanúja is szerepelt.

Az Elios 2009-ben alakult meg, ismertebb nevét 2013-ban nyerte el. A cég alapítója Tiborcz István, a miniszterelnök későbbi veje és egy magyar cég mögé bújtatva egy brit virgin-szigeteki offshore-cég volt. 2010-től a Közgépen keresztül Simicska Lajos is tulajdonosi pozíciót töltött be. Tiborcz az évek során hol tulajdonosként, hol igazgatósági tagként vállalt szerepet a cégben, érdekeltségét 2015-ben adta el a West Hungária Bau Kft.-nek.

Az első év 8,4 millió forintos árbevétele hamar hárommilliárd fölé emelkedett. Az Átlátszó tárta föl, hogy a cég bevételei túlnyomó részt uniós finanszírozású projektekből származtak, főként LED-technológiás közvilágítási rendszerek kiépítésével foglalkoztak. Első jelentős tendergyőzelmüket a Lázár János vezette Hódmezővásárhelyen aratták.

A később sorozatban nyert pályázatoknak azonban nem csupán a lefolytatásával, hanem a megvalósításával is akadtak problémák szép számmal. Teljes települések borultak sötétbe a nem megfelelő műszaki kivitelezés miatt. A vállalkozással szemben indult nyomozások azonban szép lassan kihunytak, mint az Elios-fények egy vidéki településen.

Az Átlátszó 2019-es montázsa Tiborcz Istvánról és az Elios produktumáról

Jakabszállási szánkópálya

„Szánkózni az Alföldön? Igen, lehet!” – írja az egyik turizmusportál, és a lehetőségek egyikeként említi a jakabszállási emelkedőt. Azt, amelyet 2012-es átadásakor „A Himalája Magyarországra költözött” szlogennel mutatott be a kivitelezőcég. A 8,8 méteres alföldi Mount Everest megvalósulását az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó 37,8 millió forintos támogatás tette lehetővé, és a Magyarkert névre hallgató komplexumnak a része. Az indexesek akkor ki is próbálták a közel negyvenmilliós lesiklási élményt.

Kilátás a puszta Mount Everestjéről (Forrás: https://www.facebook.com/Magyarkert)

Szabadstrand, ahol tilos fürdeni, és egy másik, ahol lehet, de legalább pénzbe kerül

Büszkén tudatta olvasóival két éve ilyenkor a Szolnok megyei hírportál, hogy elkészült a szabadstrand a Kőrösön Kunszentmártonnál. A képeken azonban csak a polgármester látható az akkor még engedélyezés alatt álló (tehát nem átadott) játszótér csúszdájánál. A mintegy 50 milliós uniós forrásból megvalósult strandról képet egy másik politikus közölt, mégpedig a helyszínre látogató Hadházy Ákos, akit egészen meghökkentő látvány fogadott. A tízmilliókból kialakított fürdőhelyen egy „Fürdeni tilos” tábla várta, amelyet talán ennek hatására később „Fürdeni csak saját felelősségre” feliratra cseréltek.

Persze miben is reménykedtek a kunszentmártoniak, hogy majd ennyi pénzből fürdeni is fognak egy strandon. Ha a sokszorosát, mondjuk, tízszeresét szerezték és költötték volna szabadstrandra (tehát ingyenesen igénybevehető fürdési lehetőségre), akkor lubickolhattak volna. Pénzért. Ahogy ez Tiszafüreden történt. Alighanem már önmagában attól gyanút fog Hadházy Ákos, ha a Szolnok megyei hírportál strandátadásról számol be, ugyanis ismét tiszteletét tette a helyszínen. Ezúttal nem tiltótábla, hanem belépőjegy fogadta.

Tilosstrand pénzért (Forrás: https://www.facebook.com/hadhazyakos)

Rallypálya? Tó? Ipari park? Soros!

Bőszen kezdett sorosozni Nagykálló polgármestere, amikor öt évvel ezelőtt az N1 TV stábja arról igyekezett faggatni őt, hogy mi valósult meg a településre ömlő uniós forrásokból. Pedig a megítélt összegekből önkormányzati területen létesült egy rallypálya, de ott a forgatás idején embermagasságú parlagfű nőtt. A „vitorlázásra kiválóan alkalmas” tó, amelyet vízisportolás miatt kellett volna 58 millióból fejleszteni, valójában inkább egy láp volt, vízi járművek nem voltak a környéken – a csónakok a városban álltak egy kirakatban. Szintén parlagfű borította azt a területet, amelyen inkubátorház épült volna 661 millió forintból, de helyette a patkányok elszaporodására kezdtek panaszkodni.

Nem véletlen, hogy a várost 2006 óta vezető elöljáró megbukott a legutóbbi önkormányzati választáson, és ha más nem is, de a nyírségi rallysport némi életjeleket mutat. Ám 58 millióért ott, ahol hajóknak kéne szelni a habokat, egy horgásztó található változatlanul.

„Vitorlázásra kiválóan alkalmas tó” (Forrás: N1 TV https://www.facebook.com/nemzetitv)

Az eddigi versenyzők

Az általunk összeállított lista tagjait előző cikkünkben már bemutattuk. Most csak fényképes felsorolásuk következik.

Lombkorona nélküli lombkoronasétány Nyírmártonfalván (fotó: Átlátszó)

Vendég nélküli szálloda Villánykövesden (Fotó: Átlátszó)

Biciklis nélküli biciklipálya Hatvanban (Fotó: Átlátszó)

Utashiányos kisvasút Felcsúton

Geotermikus hőtermelő rendszer és ami megvalósult belőle: betonplacc (Fotó Átlátszó)

A „Híd a munka világába” nevű projektről nem tudunk képet mutatni, mert nem valósult meg semmi. A felvételen Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke 2014-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kutya és fitnesz nélküli kutyafitnesz (Forrás: Népszabadság)

„Állandó mágnesek között ébredő erők munkavégzését felhasználó mágnes motor kutatása és kifejlesztése” (Illusztráció: Norman Rockwell: Örökmozgó. Forrás: Wikipédia)

Hatmilliárdos bullshitgenerátor

Magyar kilátónagyhatalom Bodrogkeresztúrtól Verőcéig (Fotó: https://bodrogkeresztur.kornyeke.hu/)

Melyik a legértelmetlenebb EU-s projekt?

Melyik a legértelmetlenebb EU-s projekt?(Kötelező)

A fenti történeteknek független, oknyomozó újságírók eredtek a nyomába – nem egy esetben az Átlátszó munkatársai -, vagy helyi lakosok számoltak be róluk a sajtónak. Az esztelen és ellenőrizhetetlen pénzszórást megállítani nem sikerült, de valamelyest fékezni és átláthatóbbá tenni igen. Amennyiben nem szeretnéd, hogy egy nap véletlenszerűen kilátó épüljön az udvarodon vagy a hálószobádban, támogasd a független újságírást.

Hont András

A címlapkép a nyugotszenterzsébeti buszmegálló-kilátó (Forrás: Facebook/ Magyarországi Kilátók)

Megosztás