uniós támogatások

59 földbe ásott lyuk lett a félmilliárdos támogatásból, hat évet kaphatnak az elkövetők

A lehívott uniós és hazai támogatás töredékéből végzett el néhány munkálatot hét éve Bátonyterenyén és Bicskén az Ökogroup Zrt., amelynek képviselői most a vádlottak padján ülnek. Ha beismerik a bűncselekmények elkövetését, hat év börtönt kaphatnak. Az ügyeket elsőként bemutató Hadházy Ákos azonban mégsem elégedett: a képviselő szerint ugyanis az igazi felelősök ezúttal is megússzák. A darabonként 9,5 millió forintba kerülő bicskei lyukakat lapunk is bemutatta 2016-ban: drónnal videóztuk le a botrányos beruházást.

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és további bűncselekmények miatt emeltek vádat három ember ellen, akik megfeneklett uniós projektekben voltak érintettek. A vádlottakra többek között 6-6 év letöltendő szabadságvesztést kértek, amennyiben elismerik bűnösségüket. Az elfolyt pénzeken azonban ez már aligha segít.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő először 2016-ban hívta fel a figyelmet két beruházásra, amelyek összesen 1,3 milliárd forint uniós és hazai támogatást nyeltek el, mégsem lett belőlük semmi.

Az egyik egy intermodális logisztikai központ volt Bátonyterenyén, amire az Ökogroup Kft. majd Zrt. (illetve elődje, az Ökoenergia Hasznosító Kft.) 837 millió forintos támogatást kapott. Bár a létesítmény nem épült meg, a Nemzetgazdasági Minisztérium a beruházást befejezettnek nyilvánította, és a teljes támogatási összeget kifizette.

A másik egy Budapesttől néhány kilométerre, a bicskei menekült befogadó állomással szemben épülő többfunkciós tápszergyár lett volna, amely szintén nem készült el. A beruházásra közel 500 millió forintot nyert el a Q Pharma Kft. Miután a képviselő a helyszínen járt és a beszámolt az elkészült semmiről, a kft. jelezte, hogy a projektet a támogatással együtt átadta az Ökogroup Zrt.-nek. A két szál így ért össze, és lett végül egy közös vizsgálat tárgya.

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra from atlatszo.hu on Vimeo.

Hét éve az Átlátszó stábja is felkereste a bicskei helyszínt, ahol drónvideót is készítettünk az 59, darabonként 9,5 millió forintot érő lyukról. A helyszínen ugyanis lapunk talált egy másik, 62 millió forintos beruházást, amelyből szintén nem lett semmi. Vagyis összesen 558 millió forint támogatást szippantott fel a terület.

Bár Polt Péter főügyész korábbi tájékoztatása alapján úgy tűnt, hogy a be nem fejezett létesítmények miatt senkit nem vonnak felelősségre (hiába hallgattak ki több mint 30 embert), a napokban Hadházy Ákos birtokába került egy vádirat, amely szerint mégis vádemelésre került sor az ügyben. Kérdésére (és lapunk kérdésére) a Budapest Környéki Törvényszék is megerősítette, hogy a tárgyalás folyamatban van.

260 milliós NHB-hitel és 16 éve történt brókergyilkosság a bicskei lyukas telek körüli céghálóban | atlatszo.hu

496 millió forint EU-s pénzből tápszergyár helyett csak 59 lyuk készült azon a bicskei telken, amely a támogatás idején egy brit és seychelles-szigeteki hátterű cég tulajdonában volt. A Pannon Logistic Kft. ráadásul 260 millió forintot kapott kölcsön Matolcsy György unokatestvérének bankjától úgy, hogy a hitel fedezete mindössze egy autó. A bicskei beruházást közben annak a Reichardt Richárdnak a cége vette át, akinek apját, a London Bróker tulajdonosát 2000-ben a nyílt utcán lőtték le.


A vádirat alapján a vádlottak az építkezésnél többek között olyan munkák elvégzésére használták fel az uniós és hazai támogatást, amelyekre nem lehetett volna. A két projekt önrészt is tartalmazott, így Bátonyterenyén az összesen 1,7 milliárdosra becsült beruházásból 325 millió forint, míg Bicskén az 1,3 milliárdból mindössze 81 millió forint értékű munka támasztható alá. Mindezzel a cég összesen 1,2 milliárdos kárt okozott a költségvetésnek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerződésszegés miatt mindkét projekt támogatásától elállt, de a kifizetett pénzt az Ökogroup Zrt. nem utalta vissza.

A céget azóta felszámolták, a három gyanúsítottat pedig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint folytatólagosan, elkövetett hamis magánokirat felhasználásával vádolják. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést, közügyektől való eltiltást és pénzbüntetést is kért az érintettekre.

Hadházy Ákos a Facebookon azt írta, akár örülni is lehetne a fejleményeknek, de szerinte csak a strómanok kerültek végül a vádlottak padjára. Az igazi nagyhalak, akik a politikai hátszelet adták, várhatóan ezúttal is megússzák. Azt pedig a képviselő különösen elképesztőnek tartja, hogy a minisztérium részéről senkit sem vonnak felelősségre.

Katus Eszter

Nyitókép: A félmilliárdba kerülő bicskei lyukak madártávlatból. Fotó: archív/Átlátszó

Megosztás