uniós támogatások

Üresen álló vágópontra is 50 milliós uniós támogatást kapott a lombkoronasétányos nyírmártonfalvai polgármester

Újabb érdekes beruházásra, egy állatok nélküli vágópontra bukkant az Átlátszó és Hadházy Ákos a nyírmártonfalvai lombkorona sétány közelében. A fideszes polgármesterhez köthető, uniós pénzben részesült vágópont jelenleg üresen áll, ottjártunkkor állatoknak nyomát sem lehetett látni. A rendelkezésünkre álló dokumentumok szerint a projekt a maximális, 50 millió forintos támogatást kapta meg. Filemon Mihály kérdéseinkre szűkszavú választ adott, de múlt időben beszélt a vágópontról, és sikerként könyvelte el, hogy az unió által kötelezően előírt időt megélte a beruházás – ami 5 év.

A 60 milliós uniós támogatásban részesült, országos felháborodást keltő lombkorona nélküli lombkorona sétánytól 400 méterre található a nyírmártonfalvai polgármester másik botrányos beruházása. Egy állatok nélküli vágópont, ami szintén az uniós adófizetők támogatásának köszönhetően jöhetett létre.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő azt írta a vágópontról, hogy a látogatásunkkor „töküres” volt:

„Még a megroggyant kilátóról nézve is sejthető, hogy semmilyen gazdasági tevékenység nem folyik ott. (…) A helyiek szerint az átadás után néhány hétig debreceni tanulók tanüzemeként működött az üzem, de ezen kívül más, valódi gazdasági tevékenység nyoma nemigen látszott.”

Filemon Mihály üresen álló, állatbarát vágópontja (fotó: Átlátszó)

Arra, hogy az épületre EU-s támogatást kapott a polgármester, nem utalt tábla a helyszínen. Az uniós finanszírozás ténye mindössze egy meghívón szerepel, amit a képviselő a webes archívumban talált meg. A vágópont épületét 2015 májusában mutatta be Filemon Mihály a nagyközönségnek.

A meghívón az olvasható, hogy a vágópont a „VM 35/2013. (V.22) VM rendelete az Európai Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásának támogatása keretében (2013).” valósult meg. Filemon Mihály a településen a politikai karrierjét fideszes önkormányzati képviselőként kezdte, a 2014-es őszi önkormányzati választásokon került be a testületbe, 2019-ben választották polgármesternek. 

A közeli Nyíradony városi lapjában fennmaradt 2015 elejéről a projekt rövid bemutatása is: „A megvalósítás helyén 1976,76 m2 hasznos alapterületű vágópont és daraboló kerül kialakításra a szükséges infrastrukturális háttér megteremtésével. A beruházás során egy új építésű gazdasági tevékenységet kiszolgáló, saját és helyi termelők által tenyésztett állatok levágását biztosító feldolgozó üzem valósul meg.”

A lombkorona sétány a Telekhegyi kilátónál található, attól északra pedig a vágópont (forrás: Google Earth)

Viszont a polgármesterből a látogatásunkkor nem sikerült kihúzni a létesítmény árát, ugyanis szerinte semmi közünk az általa kapott uniós támogatásokhoz.

50 milliós támogatást kapott a vágópontra

Az Átlátszó azonban megtalálta a támogatást tartalmazó táblázatot, amiben az szerepel, hogy Filemon Mihály 49 769 843 forintot kapott vágópont kialakítására és üzemeltetésére. A támogatás a LEADER jogcím (35/2013. (V.22.) VM rendelet) keretében érkezett.

forrás: LEADER jogcím alatt elnyert támogatásokat tartalmazó táblázat

Nyilvánosan elérhető egy másik dokumentum is a vágópontról, mégpedig a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) oldalán, ami az engedélyezett élelmiszer üzemlistákat tartalmazza. A nyilvántartásban szereplő adatokból azt lehet kiolvasni, hogy a vágópont funkció papíron 2015. szeptember 29-től 2019. július 29-ig „működött”. Tehát 4 évig.

forrás: Nébih

A jelmagyarázat szerint a dátum a létesítmény engedélyezésének, újra engedélyezésének időpontját, új tevékenységi kört, vagy új állatfaj feldolgozásának kezdő időpontját takarja. Az áthúzott betűk pedig a létesítmény korábbi nevét, a tevékenységi kör megszűnését, a feldolgozott állatfajok változását (megszűnését).

Egy ÉTDR-ben (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer) található dokumentumban szerepel az épület használatbavételéről szóló döntés ideje, ami 2015. 09. 25-e, ami egybevág a Nébih-es elstartolás időpontjával.

forrás: ÉTDR

A meghívóban hivatkozott rendeletben az olvasható, hogy az üzemeltetési kötelezettség az utolsó kifizetési határozat közlésétől számított 5 évig áll fenn. A kifizetési határozat időpontját nem találtuk meg.

Ezenkívül a pályázat keretében a megítélt támogatás összege nem haladhatja meg az 50 millió forintot. Ezek szerint Filemon Mihály közel a maximális támogatást kapta meg.

Polgármester: addig üzemelt, ameddig kellett

Kerestük a polgármestert a beruházásra kapott uniós támogatás miatt e-mailben, arra nem válaszolt. Telefonon viszont sikerült őt elérni; azt szerettük volna megtudni, hogy mikor kapta a támogatást, mikortól datálódik az üzemeltetési kötelezettség. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy sikerült-e teljesíteni ezt a kötelezettséget, és hogy miért zárta be a vágópontot.

Lázár János és Filemon Mihály találkozása 2023 januárjában (fotó: Filemon Mihály/Facebook)

A következő beszélgetés zajlott le:

Filemon Mihály: „Én nem szeretnék önnel beszélni, ne haragudjon Hölgyem, de amit Ön művel az gyomorforgató. Egyik e-mailje sem érdekel, majd a bíróságon találkozunk. A vágópont, az végig üzemelt, úgy ahogy kell.”

Átlátszó: „2015-től 2020-ig?”

F. M.: „Ameddig kellett.”

Átlátszó: „És meddig kellett?”

F. M.: „Visszhall.”

A polgármester tehát múlt időben beszélt a létesítményről, ezzel elismerte, hogy a vágópont bezárt. Tegyük hozzá, normális esetben egy uniós pénzből támogatott beruházás nem csak a kötelezően előírt 5 évet éli meg. Mivel a polgármester elég rövidre zárta a beszélgetést, így többek között azt sem tudtuk megkérdezni, hogy nemrég ő próbálta-e elpasszolni a vágópontját a Jófogáson, mint ahogy arra a helyiek emlékeznek. A tulajdoni lap szerint az ingatlan jelenleg is Filemon Mihály tulajdona.

Lombkorona-gate: Bocsánatkérést követel és sajtóperrel fenyegeti az Átlátszót a nyírmártonfalvai polgármester | atlatszo.hu

Az Átlátszó kitart amellett, hogy amikor arról számoltunk be, hogy a polgármester uniós támogatást kapott a lombkorona sétányra, akkor a valóságnak megfelelően tájékoztattuk az olvasóinkat, és ezt a bíróságon is bizonyítani tudjuk. Ugyanis az a valóság, hogy Filemon uniós pénzre pályázott, azt elnyerte, és ezért építette meg a lombkorona sétányt; az, hogy ezt a pénzt kifizették-e már vagy később fogják, teljesen lényegtelen.

A vágópontos pályázatot a Dél-Nyírség, Erdőspuszták LEADER Helyi Egyesülethez és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz nyújtotta be. Ilyen helyi akciócsoportok országszerte megtalálhatóak, ők felelnek azért, hogy egy-egy vidéki térségben jó helyre kerüljenek az uniós támogatások.

forrás: LEADER HFS 2014-2020

Az uniós pénzeket elosztó egyesület elnöke Tasi Sándor, aki már 2013-ban is ezt a pozíciót töltötte be. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy egyike a lombkorona sétányokat építő fideszes politikusoknak. Filemon Mihály 2016-ban megfordult az egyesületnél mint elnökségi tag. Jelenleg az egyesület Helyi Bíráló Bizottságának a tagja.

 

A Népszava mai értesülése szerint már vizsgálódik az Európai Bizottság a lombkorona-sétány ügyében: ellenőrzik, hogy a projektet a 2014-2020-as magyar vidékfejlesztési program keretében finanszírozták-e, és megteszik a szükséges lépéseket, ha a támogatást szabálytalanul használták fel.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: Filemon Mihály vágópontja madártávlatból, nem messze a lombok nélküli lombkorona sétányától (Olvasónk felvétele)

Megosztás