uniós támogatások

Se kisvasút, se kilátó: eddig semmi sem lett a Tiszakécskének ígért uniós fejlesztésekből

Szegény ember az, aki még ígérni sem tud, Tiszakécske fideszes polgármestere azonban nem ilyen. Tóth János 2018 januárjában, és egy évvel később is bejelentette, hogy 1,4 milliárd forint forráshoz jutott a város, amiből lesz újra kisvasút, kilátó, felújítás. 2019 őszén viszont ebből alig látszik valami, az önkormányzat pedig hallgat a bejelentett beruházásokról. A szocialista Gondi István szerint hiába nyertek a pályázatok, valójában nincs is pénz rájuk.

“Örömmel tájékoztatom a tisztelt képviselő-testületet, hogy december végén megkaptuk a hírt, miszerint az összes beadott TOP pályázatunk támogatást nyert” – ezt Tiszakécske fideszes polgármestere, Tóth János mondta a testületi jegyzőkönyv tanúsága szerint 2018. január 25-én.

A megyei lapban már tavaly január elején hosszú interjúban lelkendezett a polgármester a témáról, és részletesen fel is sorolta, hogy mire mennyi pénzt nyertek.

Tóth szerint összesen több mint 1,4 milliárd forint pályázati támogatást nyert el a város településfejlesztésre, amiből a tervek szerint 400 millió forintot fordítanak iparterület-fejlesztésre, körülbelül 700 millió forintot energetikai fejlesztésekre, és 230 milliót turizmusra.

Utóbbiból újulna meg a keskeny nyomtávú kisvasút, a meglévő Tisza-parti kilátó helyére pedig egy új és sokkal magasabb, 14 méteres kilátó épülne, és 116 millió jutna kerékpárútra is.

Tóth János 2018-ban optimistán azt mondta, hogy terveik szerint a következő év elejére az összes beruházás megvalósul majd – vagyis 2019 elejére, de mégsem történt sok minden. A Baon 2019 januárjában arról írt, hogy “jelentős beruházások várhatók Tiszakécskén”, majd felsorolta a már egy évvel korábban is bejelentett fejlesztéseket.

Nyolc hónap telt el az újabb lelkesítő polgármesteri beszámoló óta, a kivitelezések egyelőre mégis csak vánszorognak. A Móricz Zsigmond kollégium konyha felújítását 41 millióért vállalták augusztusban, az alsó tagozatos iskola energetikai korszerűsítését pedig még februárban hirdették ki 196 millió forintért, augusztusi végi átadással. Utóbbiról a helyi tévé is beszámolt, arról azonban nincs hír, hogy el is készült volna a fejlesztés. Ipari parkról, kisvasútról, kerékpárútról pedig semmi hír.

Kilátó – természetesen a stadion mellett

“Kilátó? Kettő is van, az egyik a stadion mellett, ott keresse” – így igazított útba egy helybéli, amikor a már meglévő látványosságot kerestem. Miután felmásztam az alig pár méteres Holt-tiszai kilátóra, érthetővé vált, miért kell másik: ebből csak a fák koronáját lehet látni, a vizet nem. A közelben futna a kisvasút is: a régi lepusztult sínek még a helyükön vannak, a moha és a gaz is szépen nő, ez az egyetlen változás a környékén.

A tiszakécskei szomorú semmiről készült képgalériánk:

Tiszakécske 2019.09.26.

A szocialista Gondi István képviselő szerint ennél sokkal több beruházást jelentettek be, ami el sem kezdődött, és már a 2018-as költségvetésben is szerepeltek.

“Az iskoláknál elindult a folyamat, igaz sokkal több pénz kell hozzá, mint tervezték. Összesen 5,1 milliárd forint szerepelt fejlesztés címén a költségvetésben, az iparterület fejlesztése nem történt meg, kisvasútról semmit sem tudunk” – mondta Gondi István az Átlátszónak. Hangsúlyozta, az energetikai korszerűsítések is épp csak, hogy elindultak, de a kerékpárútnál “egy kapavágás sem történt”.

A pályázat nyertes, de nincs rá pénz

Gondi elmondta, hogy a legjelentősebbnek tűnő, 1,1 milliárd forintos Holt-Tisza rehabilitációról sem lehet tudni semmit.

“Azt mondták, amikor rákérdeztem, hogy a pályázat nyertes, de nincs rá pénz. Többször megígérték, hogy a pénzek megvannak, de semmi sem történik. Hogy mennyire nem stimmelnek a dolgok jól mutatja, hogy az iskola felújításnál is jelentősen drágult minden, ha ez a többi beruházásra is érvényes, akkor semmi sem lesz a nagy ígérgetésből” – magyarázta a szocialista képviselő. Gondi István szerint a fideszes többség nem feszegeti a nagy bejelentéseket, a polgármestert ezért sem szorítják sarokba képviselőtársai.

Kerestük az önkormányzatot, hogy mit lehet tudni a 2018 januárjában először, majd idén januárban másodszor is bejelentett fejlesztésekről, de nem válaszoltak kérdéseinkre. Úgy tűnik, hiába fideszes a polgármester Tiszakécskén, hiába fideszes a testület többsége, a beígért források lehívása mégsem halad.

Szépen gyarapodik azonban a város egyik híres lakója, Szíjj László, akinek cégei az elmúlt években rengeteg közbeszerzést nyertek. Szíjj szoros üzleti kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, Orbán Viktor miniszterelnök barátjával, az Átlátszó pedig megörökítette már egy luxusjacht fedélzetén és magánrepülős utazás után is.

 

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

Segesvári Csaba

Címlapkép és galéria: a szerző felvételei

 

Frissítés, 2019. 10. 09.

Több mint egy hónappal kérdésünk elküldése, és nem sokkal írásunk megjelenése után megjött a válasz a tiszakécskei polgármesteri hivataltól. A 3 oldalas levélben – amit itt teljes terjedelmében el lehet olvasni – azt írják, az elnyert pályázatok közül 5 esetben, „Az Alsó-Tisza és a Körösök vízi turizmusának komplex fejlesztése”, a „Tiszakécske Város Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása”, a „Bölcsődei fejlesztések Bács-Kiskun megyében”, a „Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény Gimnázium és Felsőtagozat épületének energetikai korszerűsítése” és a „Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény Alsótagozat épületének energetikai korszerűsítése” című pályázatok céljai megvalósultak. Az iskola október végéig készül el. A többi energetikai felújítással 2020. március végéig, illetve október végéig végeznek.

Ezen túl már zajlik a 900 milliós csatornaépítés, a kerékpárút tervezése és engedélyezése befejeződött. A kisvasútról azt írták, a kilátó és a kisvasút végállomás építési engedéllyel rendelkeznek, közbeszerzési eljárásaik hamarosan elindulnak. “Sajnos a kisvasúti pályatest részleges bontásának, az új szakasz építésének és a meglévő, megmaradó pályaszakasz felújításának tervezése elhúzódott, így most van folyamatban a vasútépítési munkálatok engedélyezése” – fogalmaztak. A levél szerint az önkormányzat “minden Tiszakécskén megvalósuló, megvalósult, és tervezett fejlesztésnek rendelkezésre áll és állt a pénzügyi fedezete, Tiszakécske város sosem vett fel hitelt és sosem tartozott szállítóinak. Mindemellett az önkormányzat igen jelentős tartalékokkal rendelkezik.”

Tóth János polgármester még azt írta, hogy szerinte “a fentiekből megállapítható, hogy sajnos a tervezői kapacitások szűkössége miatt több projekt megvalósítási ideje is meghosszabbodott, de Tiszakécske minden egyes tervezett, támogatást nyert fejlesztést megvalósít.”

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás