uniós támogatások

Mit adtak nekünk az európaiak? Vízvezetéket, csatornázást, utakat…

A jövő májusban esedékes EP-választásra készülve az Európai Parlament készített egy honlapot, ahol mindenki megnézheti, hogy mennyi mindent tett eddig érte az Európai Unió. A rövid információkat lehet szűrni földrajzi régiók és társadalmi csoportok szerint is.

Antonio Tajani, az Európai Parlament(EP) elnöke november 14-én mutatta be azt a honlapot, amit az EP a jövő májusi választásra készülve készített. A beszédes „Mit tesz értem Európa” nevű oldalon rövid és közérthető formában mutatják be az Európai Unió intézkedéseinek hatását a lakosok életére.

„Hogyan befolyásolja Európa mindennapi életünket? Hogyan hat a munkánkra, családunkra, az egészségünkre, hobbijainkra, utazásainkra, biztonságunkra, fogyasztói döntéseinkre és szociális jogainkra? És hogyan jelenik meg Európa a nagy- és kisvárosokban és régiókban?”

What Europe does for me

How does Europe affect our everyday lives? How does it impact our jobs, our families, our health care, our hobbies, our journeys, our security, our consumer choices and our social rights? And how is Europe present in our towns, cities and regions?

A honlapon lehet szűrni földrajzi területre országok és régiók szerint (Magyarországra 26 találat van, külön a megyék, a régiók, és a főváros), valamint társadalmi csoportok, életterületek, valamint foglalkozások alapján is. Minden európai uniós állampolgár megtalálja azt a kategóriát, amibe belepasszol, legyen biciklis, szülő, űrhajós, tanuló, munkanélküli, művész, csokirajongó, magányos, ingatlantulajdonos, hallássérült, erőszak áldozata, Down-szindrómás, gyanúsított, állatbarát, nyugdíjas, vagy ezek kombinációja.

Egy-egy témához csak egy rövid tájékoztató tartozik, de mindegyik alatt elérhetők az EU vonatkozó szakpolitikai anyagai, amelyek részletesen foglalkoznak az adott kérdéssel.

Az oldal tetején rászűrhetünk a minket érintő és/vagy érdeklő területekre, és máris megkapjuk a hozzá tartozó leírásokat. Az „újságíró” kifejezésre például három találat van, az első az oknyomozó újságírókkal foglalkozik.

Antonio Tajani a honlap bemutatóján azt mondta, hogy a honlap segítségével minden uniós állampolgár információkat szerezhet arról, hogy mit tett érte az EU, és az oldal nem csak a jelentős jogalkotási kezdeményezéseket mutatja be, hanem a kisebb változásokat is, amik javítottak az életünkön.

Az EP folyamatosan fejleszti a honlapot, további tartalmakat tölt fel rá, és év végéig készül hozzá egy app is, amiből információkat és híreket tölthetnek majd le az uniós polgárok.

Az EU eredményeit bemutató oldalról óhatatlanul beugrik a Brian élete című film egyik híres jelenete, ráadásul Magyarország is azt köszönheti az EU-s támogatásoknak, amit Brianék a rómaiknak: vízvezetéket, csatornázást, utakat.

Megosztás